Sunt in Ierusalim. Tocmai am urcat în cameră, după cină. Afară se aud maşini de poliţie, ambulanţe, elicoptere patrulând pe deasupra oraşului. La televizor văd forfotă mare, ca cea care se creează în cazul unei explozii. Colegul de cameră îmi spune că a auzit un zgomot îndepărtat, ca o bubuitură înfundată. Eu unul nu-mi aduc aminte. Stăm şi ne uităm la ştiri, fără să înţelegem o boabă.

La un moment dat, canalul de ştiri în ebraică prezintă două numere: 8 şi 35. După cifre, urmează nişte cuvinte care se termină în “im” (desinenţa de plural masculin, pentru substantive şi adjective). Deduc că e vorba de 8 morţi şi 35 răniţi. Totuşi, nu pot fi sigur. Din păcate, niciun canal tv nu ne oferă informaţii într-o limbă accesibilă. Fox News e preocupat de alegerile din SUA, iar altceva de limbă engleză nu există. (De fapt, există, dar prezintă nişte demoazele care îţi arată cum să te machiezi în aşa fel/hal, încât să poţi deveni cover girl. Senkiu. Adevărat e cuvântul care zice: ţara arde, babele se piaptănă).

Într-un târziu, Fox News zice că s-a deschis focul asupra unei şcoli rabinice din Ierusalim. Reuşesc să prind o reţea wireless parazită şi să mă conectez la internet, ca să aflu mai multe. Unul dintre atacatori a fost ucis înainte de a-şi detona centura cu explozibili.

Seară îndoliată la Ierusalim. Ambulanţele continuă să treacă în sus şi în jos. Deasupra, elicoptere.

P.S. Aveam să aflu în dimineaţa următoare că atacul s-a produs la c. 500-600 de m de hotelul Kedem, unde sunt cazat. Deşi iniţial s-a spus că au fost doi atacatori, în realitate a fost numai unul. Bilanţul final rămâne următorul: 8 morţi şi 9 răniţi. Masacrul s-a produs cu ocazia unei sărbători organizate în cadrul şcolii respective. În mod neaşteptat, organizatorii nu s-au gândit să asigure paza clădirii pe toată perioada manifestărilor. Evreii cu care am vorbit erau de părere că masacrul ar fi fost evitat dacă s-ar fi luat nişte minime măsuri de securitate. Palestinianul a fost ucis de un militar în rezervă care a auzit împuşcăturile, şi-a luat arma de-acasă şi a venit să vadă ce se întâmplă.