Am trecut azi pe la Universitate, pentru a avea o discuţie cu conducătorul Şcolii doctorale. Se zvonise că dacă doresc un an de prelungire pentru depunerea tezei va trebui să plătesc 25 de milioane de lei. Zvonul s-a dovedit întemeiat. Asta mi se spune acum, când mai am 3 luni până la deadline şi n-am reuşit să scriu decât vreo 140 de pagini (din vreo 220, câte mi-am propus).
Nota bene, regulamentul Şcolii doctorale prevedea doar posibilitatea prelungirii cu 1-2 ani a pregătirii, fără a spune ceva despre plata suplimentară!
Poate comiteţi indiscreţia de a vă întreba pe ce se duc cele 25 de milioane. Chipurile pe jumătatea de oră prevăzută săptămânal pentru consultări cu profesorul coordonator. Banii, trebuie spus, intră de fapt în bugetul Şcolii doctorale, fără ca profesorul coordonator să fie remunerat suplimentar. Cu alte cuvinte, Şcoala doctorală se preface că îţi mai livrează pregătire în valoare de 1000 de dolari pentru anul respectiv, când de fapt tu nu de „pregătire” ai nevoie, ci de timp pentru a scrie la teză.
Mi s-a mai spus că tot aici intră şi „utilizarea Bibliotecii Universitare”. Asta în condiţiile în care poţi să dai 10 RON (nu 2500) şi să ai acces la BCU un an de zile ca tot omul de rând. Absurdul nu se opreşte aici. Să punem la socoteală şi că Şcoala doctorală te ţine blocat în primul an cu tot felul de cursuri care, oricât de bune în ele însele, sunt absolut nule din perspectiva modului în care (nu) ajută la teză. Altfel spus, în primul an doctoral s-au cheltuit bani pentru a mi se oferi cunoştinţe de care (mulţam frumos!) n-am nevoie, iar acum mi se cer bani sub motiv că mi se oferă servicii educaţionale suplimentare (mulţam frumos, dar iar n-am nevoie!)
Alunecăm uşor din absurd în ridicol. Toată lumea e convinsă că doctoratele au devenit acum ceva mai mult decât o amărâtă de licenţă (care şi ea a devenit între timp ceva mai mult decât un amărât de referat). Dar toată lumea e complice şi se complace în acest joc al aparenţelor. Candidaţii sunt constrânşi să producă lucrări fuşerite, superficiale, pe model „Scriţi, băieţi, numa’ scriţi!” Unii dintre ei sunt aduşi în situaţia de a-şi cumpăra scutiri medicale (false) pentru a justifica o întrerupere (un alt fel de a mai trage de timp). Altminteri, hamleţii nătăfleţi (ca mine) care chiar cred că un doctorat mai are vreo valoare dincolo de hârţoaga care atestă titlul de „doctor” rămân în continuare să se lupte cu morile de vânt până la in(tro)ducere completă în absurd.
12 iunie 2008 at 11:56 pm
Mda… ma mir cum de nu ti s-a spus in fata: scrie, domnule, orice in astea trei luni ramase, ca oricum ti se da titlul, si in felul asta nu mai platesti nimic. La noi, ai de ales intre a fi mediocru si a plati mult daca indraznesti sa nu fii 😦
13 iunie 2008 at 8:27 am
Andruska, din păcate cam aşa este. Se plăteşte ori când eşti prea leneş, ori când eşti prea conştiincios. În primul caz, îţi poţi cumpăra teza (şi de fapt eşti „la furat”), în al doilea caz, faci o teză cu „trudă şi cu chin şi cu osândă”, dar plăteşti oricum, pentru „întârziere”.
15 iunie 2008 at 9:35 am
Tu suferi pt ca vrei s-o faci ,,ca pt Domnul ” iar ei vor s-o faci ,, ca pt omul ” ! Domnul Isus sa-ti dea putere . In 3 luni poti face minuni cu EL !
15 iunie 2008 at 11:36 pm
Nu cred că 80 de pagini de doctorat se pot scrie într-o perioadă aşa de scurtă. Să nu-i cerem lui Dumnezeu să facă minuni în acele situaţii în care trebuie să ne facem noi datoria. Piatra de la mormântul lui Lazăr n-a dat-o la o parte Isus, printr-o formulă magică. 🙂
16 iunie 2008 at 1:00 pm
Pacat ca ai ramas in tara sa-ti faci doctoratul. Insa nu as fi asa de sigur ca acele cursuri (chiar daca nu te ajuta la teza) nu iti vor fi de folos. Sistemul britanic, strict concentrat pe teze, a inceput sa ofere programe hybride (teza plus unele cursuri) recunoscind nevoia unei pregatiri mai cuprinzatoare.
Daca profesorii sunt valorosi, acele cursuri pot fi un lucru bun. Dar nu as paria pe asta. Nu la noi.
16 iunie 2008 at 1:18 pm
Păcat, mare păcat. Dar ce să fac, nu întotdeauna ştim ce e mai bine pentru noi de la bun început.
Cât despre cursurile respective, I’m positive. Nu mă vor ajuta cu nimic.
Dacă s-ar fi făcut un curs despre tradiţiile textuale ale NT (mai ales tipul de text bizantin), un curs de critică textuală, unul despre istoria trad. NT în limba română, unul despre teoria traducerii etc., ar fi fost excelent. Dar aşa… pierdere de vreme!
16 iunie 2008 at 2:17 pm
mda…..taxe, taxe….si iar taxe!! am patit-o si eu intr-o situatie similara la post universitare. Se cerea taxa pe semestrul II (nu chiar atat de mare ca la doctorat) in condiitiile in care nu se tineau cursuri, chipurile pentru pregatirea lucrarii de licenta, bani care o parte ajungeau la profesorul coordonator, care respectivul nu s-a sinchisit sa-mi ofere nici o consultatie, fiind plecat din tara in acesta perioada!
Deci taxe de pomana! Asa ca te inteleg!
Dar traim in Romania!!!