Am publicat acum câteva zile, mai jos, două paragrafe dintr-un eseu al lui C.S. Lewis despre egalitate şi democraţie. În urma unor remarci făcute de un prieten pe marginea citatului mi-am dat seama că ar fi bine să includ încă vreo 2 paragrafe pentru a-l lăsa pe autor să-şi prezinte mai în detaliu concepţiile teologice despre democraţie şi egalitate.

Foto: Albert Lewis şi cei doi fii ai săi (Warren aşezat, Jack în picioare). Privind figura inteligentă a tatălui lui Jack Lewis, îţi vine greu să crezi că şi-a înţeles atât de puţin copiii.

„Nu cred că Dumnezeu a creat o lume egalitară. Cred că autoritatea unui părinte asupra copilului, a soţului asupra soţiei, a celui învăţat asupra celui neştiutor, a fost parte din planul iniţial la fel de mult pe cât a fost autoritatea omului asupra dobitoacelor. Cred că dacă n-am fi căzut, Filmer[1] ar fi avut dreptate, şi monarhia patriarhală ar fi fost singura formă de guvernare îngăduită. Dar fiindcă am descoperit păcatul, am descoperit, în cuvintele Lordului Acton, că „puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut”. Singurul remediu a fost să abolim puterile şi să punem în loc un simulacru de egalitate. Autoritatea Tatălui şi a Soţului a fost pe drept abolită în plan juridic, nu pentru că această autoritate este rea în sine (dimpotrivă, consider că este de origine divină), ci pentru că Taţii şi Soţii sunt răi. Teocraţia a fost abolită pe drept nu pentru că este rău ca nişte preoţi învăţaţi să-i guverneze pe laicii ignoranţi, ci pentru că preoţii sunt oameni ticăloşi ca noi toţi ceilalţi. Chiar autoritatea omului asupra dobitoacelor a trebuit să fie reglementată, fiindcă se abuzează de ea în mod constant.

Pentru mine egalitatea este în aceeaşi poziţie ca şi hainele. Este un rezultat al Căderii şi un remediu împotriva ei. Orice încercare de a parcurge în sens invers paşii prin care am ajuns la egalitarism şi de a reintroduce vechile autorităţi la nivel politic mi se pare o neghiobie la fel de mare ca şi renunţarea la haine. Naziştii şi nudiştii comit aceeaşi greşeală. Dar trupul gol, aflat încă sub hainele fiecăruia dintre noi, este cel care trăieşte cu adevărat. Lumea ierarhică, încă vie şi ascunsă (în modul cuvenit) în spatele unei aparenţe de cetăţenie egală, este cea care ne preocupă cu adevărat.”


[1] Robert Filmer (1588-1653), teoretician politic englez al cărui principal tratat, Patriarcha (1680), constituie o apologie în favoarea dreptului divin al regilor de a conduce.

Publicitate