Aproape am terminat referatul despre cele şase ocurenţe ale verbului dikaioo în Romani 3 şi în traducerile româneşti ale NT. Pentru cine nu ştie, să precizez mai întâi că înţelesul verbului dikaioo constituie unul dintre principalele subiecte de polemică între ortodocşi şi protestanţi.
Cercetarea amănunţită a modului în care este tradus verbul a dat la iveală surprize cu nemiluita (atât din partea ortodoxă, cât şi din cea protestantă). Prezint mai jos una.
În traducerea celor şase ocurenţe ale verbului dikaioo din Romani 3, versiunile ortodoxe realizate de-a lungul unei perioade de 350 de ani manifestă o preferinţă clară pentru „a îndrepta”. Deşi verbul are probabil o atestare mai veche în textele biblice, prima ediţie completă a NT în care apare este cea din 1648, cu forma „a derepta”, devenită „a îndirepta” în BB (1688) şi apoi „a îndrepta” în Biblia de la Blaj (1795). Această ultimă formă s-a păstrat până la versiunile 1982/1988 ale Bibliei sinodale.
Un fapt surprinzător este că în 12 ediţii ortodoxe (din cele 18 studiate) verbul „a îndrepta” (care trimite la ideea de „transformare progresivă şi ontologică”) este utilizat şi cu referire la Dumnezeu, în Romani 3:4. Primul care a sesizat că în cazul lui Dumnezeu nu se poate vorbi de o „îndreptare” (i.e. progres moral) a fost episcopul Nicodim. Versiunea lui (1926) renunţa la tipicul „ca să te îndreptezi” în favoarea lui „eşti drept”. Fiindcă probabil sesizase şi el problema, un an mai târziu, Galaction propunea, pentru acelaşi verset, echivalentul „ca să fii găsit drept” (preluat şi de N. Colan, 1942). Biblia din 1968 şi NT din 1972 au revenit la vechea exprimare („ca să te îndreptezi”), dar în Noul Testament din 1983 situaţia a fost remediată parţial: secvenţa hopos an dikaiothes („ca să fii găsit drept” din Romani 3:4) a fost tradusă (incorect) cu „drept eşti tu”. Nu putem fi siguri asupra motivelor pentru care traducerea acestui verset a oscilat mereu, dar putem bănui că revizorii au încercat să găsească un drum de mijloc între Scila şi Caribda. Pe de o parte, păstrarea verbului „a îndrepta” cu referire la Dumnezeu ar fi presupus ideea dubioasă teologic că în Dumnezeu este posibil progresul moral, pe de altă parte, folosirea locuţiunii „a fi găsit drept” în acest verset ar fi echivalat cu o „cedare” pe tărâm teologic, prin apropierea de versiunile protestante (în care dikaioo are mai degrabă conotaţii judiciare). După mai multe tatonări, versiunile sinodale s-au fixat asupra echivalentului „drept eşti tu”, care însă nu traduce corect sensul expresiei din original. O corectare a versetului 3:4 în spiritul originalului a fost introdusă în cele din urmă de Bartolomeu Anania („ca să te îndreptăţeşti”).
P.S. Ştie cineva care este ultima versiune sinodală a Bibliei? Anul acesta a fost retipărit Liturghierul. Am auzit că şi o nouă versiune a Bibliei sinodale, dar nu am reuşit să găsesc detalii pe internet (în parte, şi deoarece conexiunea mea la internet nu rezistă mai mult de 3 minute consecutiv în această perioadă…)
13 noiembrie 2008 at 10:14 am
Varianta mai veche a Ps. 50, de la utrenie zice:
„ca sa te indreptezi Tu intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu.”
PS
Cred ca neintelegerea mare cu privire la sensul verbului este intre protestanti si catolici. Nu prea vad teologia ortodoxa foarte interesata de subiectul „indreptarii”.
14 noiembrie 2008 at 10:03 am
Pai Romani 3:4 chiar Ps. 50 citează.
Aici nu vorbim numai de neînţelegerea dintre catolici şi protestanţi. Vorbim şi de cum trebuie tradus corect termenul. Am ajuns la concluzia ca a-l traduce cu „a întrepta” în cazul Ps. 50, respectiv Romani 3:4 e incorect. Ce înseamnă că „Dumnezeu se îndreptează?” Ce trebuie înţeles prin asta?
Teologia ortodoxă nu e interesată de îndreptare, dar trebuie să fie interesată de traducerea corectă a Bibliei, nu?
8 octombrie 2012 at 1:48 pm
si atunci, cum il traduci tu? spune te rog!!!!!!! prezinta si cealalta parte a monedei! e util ptr auditoriu! Nu o lasa inh coada de peste…pls! 🙂
8 octombrie 2012 at 2:10 pm
Traduc cu „a îndreptăți”.
8 octombrie 2012 at 2:12 pm
sau „a justifica”, fiind un termen juridico-legal, nu?!
8 octombrie 2012 at 2:13 pm
drept / dreptate / a îndreptăți
sau
just / justiție / a justifica
Dar nu combinate, că nu sună prea bine.
8 octombrie 2012 at 2:18 pm
pai nu… ca sinonime cu „sau”, nu cu „si” intre ele..:)