traian-ungureanuPe Traian Ungureanu îl ascultam la BBC în vremea liceului. Era una dintre vocile pe care nu le puteai confunda. Şi nu doar pentru timbrul vocal. Când vorbea T.U., simţeai nevoia să dai radioul un pic mai tare. Avea un fel sclipitor de a pune problema, o gravitate dublată de un umor fin care pulveriza tonele de prostie şi nesimţire depozitate fără încetare în această veritabilă cour des miracles care este politica românescă de azi, de ieri şi din totdeauna.

În 2003 a fost dat afară de la BBC în mod josnic, după 14 ani de prestaţie excelentă (detalii AICI!), dovadă că nicio instituţie occidentală nu e imună în faţa genei  vânjoase a „balcanismului românesc”. Împreună cu el au mai plecat, în semn de solidaritate faţă de această samavolnicie, alţi câţiva jurnalişti de marcă. (În 2008 BBC România a sucombat total, prin voia mai marilor instituţiei.)

Recent, Traian Ungureanu a revenit pe scaunul invitatului, în studioul emisiunii „Înapoi la argument”. Din două declaraţii a pus practic diagnosticul României.

România, [este] ţara în care justiţia e o sucursală a Circului de Stat… (H.R. Patapievici îşi reprimă chicotelile…) cred că după Circ e instituţia cu cea mai mare forţă de reprezentare şi cu cea mai elaborată prezenţă în arenă, în arena de distracţii şi de simulacre… deci avem problema asta… Culmea, la doi ani după admiterea în Uniunea Europeană, prima problemă a unei ţări admise în UE este justiţia.

Din punct de vedere social, România e o societate în depresie, demoralizată, în care oamenii „nu cred că se poate”, „nu cred că are rost să…”, „nu cred că o să se termine cu bine”, „nu cred că e bine să te bagi”.

Puteţi urmări emisiunea online, AICI (selectaţi fişierul din data de 4 decembrie 2008).

Foto: Traian Ungureanu în emisiune la Patapievici cu prilejul „scandalului caricaturilor” (care i-au iritat pe musulmani).