Apucându-mă eu cu mare sârg să fac un pic de ordine în stufărişul informaţional privitor la Cornilescu, ajung să mă iau cu amândouă mâinile de cap, când văd ce enormităţi se scriu despre contextul istoric în care a trăit/lucrat Cornilescu.
Se sparie gândul de seninătatea cu care sunt declamate ori puse în scris diverse informaţii neadevărate. Promotorii lor (evanghelici, în majoritate), par să nu-şi dea seama că se fac de râs cu brio, când le ia cineva la puricat informaţiile. Să vedem câteva „monstre”, din categoria „Minte-mă, dar minte-mă vârtos”:
Slujbe în slavonă. „Până la unirea Principatelor, Biserica Ortodoxă Română a fost parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, slujbele religioase făcându-se în limba slavonă” (Alexandru Măianu, Viaţa şi activitatea…, p. 25, s.n.).
Fals 1! Biserica Ortodoxă Română n-a fost niciodată parte din Biserica Ortodoxă Rusă, ci a depins de Constantinopol, căpătându-şi autocefalia în 1885 (prin tomosul sinodal din 25 aprilie 1885).
Fals 2! Slujbele religioase nu se mai făceau în slavonă de pe la 1700! Dosoftei (1624-1693) tradusese cărţile de slujbă în româneşte de la sfârşitul sec. 17. În Ţara Românească rolul decisiv l-a avut Antim Ivreanul (1650-1716). O minimă cultură generală l-ar fi scutit pe autor de asemenea penibilităţi.
Caractere slavone. „Traducerea Bibliei în limba română modernă, care i-a luat patru ani, a fost începută de Cornilescu datorită (!) dificultăţii limbajului utilizat de traducerile existente în acea vreme, care foloseau limba română arhaică [care o fi aia?] şi caracterele slavone” (Coperta unui DVD cu un simpozion despre Cornilescu).
Fals! Din 1859 s-a renunţat la alfabetul chirilic de tranziţie. Chiar şi cărţile tipărite înainte de 1859 aveau unele litere latine, deci scrierea era pe jumătate latinizată. Ediţiile Societăţii Biblice Britanice de după 1859 foloseau toate caractere latine. Ediţiile NT/Bibliei publicate de Sf. Sinod în perioada 1859-1914 foloseau şi ele caractere latine. Nici vorbă să mai fi tipărit cineva cu caractere chirile în vremea lui Cornilescu!
„Vinovat” sau ba? Se declară în mod repetat pe DVD-ul respectiv că limba ebraică nu are niciun termen pentru „vinovat”! Altfel spus, oricât ţi-ai frământa creierii să vrei să spui în limba ebraică despre cineva că e vinovat, nu se poate! Când colo, o căutare sumară într-un lexicon ebraic-englez a dat la iveală vreo 5 termeni care au sensul de „vinovat”! Pasez ebraiştilor mingea, în speranţa că unul dintre ei ne va da terminologia completă!
Prinţesa Rallu Callimachi de neam fanariot! Fals grosolan! Dacă ar fi avut curiozitatea să citească lucrarea lui Xenopol despre istoria casei Callimachi, toţi cei care delirează neîncetat despre originile greceşti ale Callimachilor ar fi descoperit că familia are sânge românesc. Citez un mic fragment din Xenopol: „Familia Callimachi (Calmăşul), este interesantă şi prin faptul că sub un nume grecesc, ascunde o fire adevărat românească. Genealogia aceasta, deşi nu să urcă prea departe – începutul viacului al XVIII-lea, să întemeiază pe documente autentice şi arătări vrednice de crezare. (…) Familia Callimachi a dat patru domni Moldovei, un mitropolit şi mai multe personalităţi marcante, încât a jucat un rol de căpetenie în viaţa publică a acestei ţări, cu atât mai mult că toţi aceşti domni au fost însămnaţi, fie prin apucăturile lor reformatoare, fie prin însuşirile lor personale, fie în sfârşit, prin tragica lor soartă.”
Cornilescu n-a fost călugăr. Asta o spune ritos un domn care a ieşit dintr-o confesiune evanghelică şi a aderat în final la ortodoxie, de unde scrie înverşunat în contra tuturor denominaţiunilor „adverse”. Văzând el că evanghelicii îl fac adesea preot pe Cornilescu (în mod eronat), s-a gândit probabil să contracareze falsul printr-un alt fals, scriind anume pe blogul dumisale că D. Cornilescu n-ar fi fost niciodată monah, ci numai diacon. Citez: „De asemenea, o alta informatie eronata vehiculata de protestanti este aceea ca Cornilescu ar fi fost „calugar ortodox”. În realitate, el a fost doar diacon, fiind hirotonit în catedrala din Husi în anul 1916, anul în care si-a luat licenta în Teologie ortodoxa.” Când îi scriu un email şi întreb pe ce se bazează afirmaţia, primesc enigmaticul şi atotlămuritorul răspuns: „Pe informatii publice.”
În realitate, Cornilescu a fost ierodiacon (călugăr diacon). Asta e clar pentru toţi cei care scriu despre el în presa religioasă interbelică. Numai pentru domnul cu pricina nu e. Dar să nu uităm că el nu se bizuieşte pe presă ori alte surse scrise, ci pe „(dez)informaţii publice”.
Ar mai fi câte şi mai câte, dar n-avem vreme să le scriem toate, că viaţa e prea scurtă să ne-o petrecem toată vânând greşalele altora. Numai că uneori se întâmplă ca în bancul cu Ceauşescu la vânătoare în Africa: „Uite un purvu!” Şi atunci, pac la răsboiu! Şapte dintr-o lovitură.
24 ianuarie 2009 at 5:39 pm
Sunt foarte bune si aceste lamuriri, chiar daca (si mai ales) implica expunerea unor presupuse certitudini populare. Nu stiu de unde dar si eu credeam ca Cornilescu a fost preot.
24 ianuarie 2009 at 6:20 pm
Salut,
Am o mica rugaminte, daca vrei sa completezi un mic chestionar despre profilul identitar al blogerilor
http://89.44.156.94/
Poti sa il dai si mai departe.
Merci mult si sa fii iubit!
24 ianuarie 2009 at 6:43 pm
#1 N-a fost preot în sensul celei de-a doua trepte a preoţiei (din cele 3: diacon, preot, episcop).
#2 Alexandra, greu lucru ceri. Mă obosesc de moarte chestionarele. Dar las link-ul aici. Poate vreun curios răbădător va răspunde la interogatoriu… 🙂
24 ianuarie 2009 at 7:44 pm
Va referiti si la cartea – Viata si lucrarea lui Dumitru Cornilescu de Alexandru Maianu – 1981?
Poate ca facem un mit din acest om care a dat totusi o Biblie care a fost si este citita de multi oameni.
Iosif Ton spune ca a vorbit cu Cornilescu prin ani 1970. Poate va puneti impreuna si scoateti o carte corecta despre Cornilescu?
24 ianuarie 2009 at 7:51 pm
Da, la cartea respectivă mă refer. Iosif Ţon, din păcate, preia anumite informaţii eronate în cartea sa „Credinţa adevărată”. Faptul de a-l fi cunoscut personal pe Cornilescu în anii 70 nu e un substitut pentru o cercetare serioasă a materialelor din anii 20-30. Iar asta Iosif Ţon nu a făcut.
Scriu acum un articol despre Cornilescu (şi nu numai) care va apărea probabil în martie, dacă mă ajută Domnul.
24 ianuarie 2009 at 8:04 pm
Nu va suparati pe mine ne-am bucura sa apara carte.
Toate comentariile de pe blog ar fain sa formeze continutul unei carti.
Ma refer la traducerea Cornilescu.
24 ianuarie 2009 at 8:24 pm
Nu mă supăr că vă bucuraţi… 🙂
Deocamdată lucrez la un articol despre istoria trad. Cornilescu. Poate în timp s-or aduna suficiente comentarii pentru o carte de substanţă. E plină piaţa evanghelică de „fluff-uri”.
25 ianuarie 2009 at 12:07 am
Felicitari, Emanuel, pentru curaj si acribie. Abia astept sa citesc ce scrii pe tema asta.
A trecut vremea miturilor triumfaliste si a venit timpul eforturilor academice serioase.
Daca Cornilescu a facut o opera importanta, si fara indoiela ca este asa, atunci ea merita nu eulogii isterice, ci atentie si seriozitate, dar si obiectivitate in analiza traducerii facute de el, cu toate calitatile si, da, cu toate slabiciunile ei.
Spor la lucru.
25 ianuarie 2009 at 12:29 am
[…] Pe unele dintre acestea încearcă tânărul cercetător moldovean să le spulbere, cu precizie şi rigoare, într-un post de pe blogul său, pe care îl recomand cu cea mai mare căldură celor interesaţi de adevăr şi de academism de cea mai înaltă calitate în mediul evanghelic românesc. Articolul poate fi citit AICI. […]
25 ianuarie 2009 at 9:28 pm
#8 Ce am scris în această postare e doar o parte din ceea ce trebuie îndreptat despre „Cornilescu, viaţa şi activitatea”. O parte va intra în studiul pe care îl pregătesc. Alte detalii voi pune pe blog cu altă ocazie.
26 ianuarie 2009 at 12:18 am
Cornilescu s fost un vas de lucru a LUI DUMNEZEU. EL la fososit la traducerea Cuvintului Sau, pt. ca noi sa aflam adevarul. Ca a fost preot, diacon, calugar etc. este mai putin important. Domnul sa fie binecuvintat ca ne-a trimis legile, poruncile s.a.m.d.Un adevar mai este, multi scriu din surse „auzile” care nu au nimic deaface cu realitatea. Pe ei ii pot ruga sa scrie mai bine poezii .
27 ianuarie 2009 at 4:42 pm
Felicitari pentru aceste lamuriri si pt dorinta de a lucra in acest domeniu. Un ton mai smerit si respectuos cred ca ar imbunatati lucrarea!
Cu dragoste frateasca, cristi
27 ianuarie 2009 at 4:48 pm
Care lucrare? Lucrarea mea de cercetare? Ce am postat nu e o lucrare, ci o „exasperare”. Lucrarea de cercetare încă n-a apărut.
29 ianuarie 2009 at 11:19 am
Cred ca te-nteleg.
20 februarie 2009 at 7:46 pm
Etot blog-golos valiiuscevo f pustine mira:,,Vipriamite darogu Gaspodi,kak skazal Isaiia prarok”
7 august 2010 at 5:40 pm
foarte interesante descoperirile acestei generatii de cerscetatori…..seamana atat de mult cu isteria dan brown…..
7 august 2010 at 6:40 pm
Afirmaţia asta ori izvorăşte din rea-voinţă, ori din ignoranţă. S-ar putea că din ambele.
14 aprilie 2012 at 8:06 pm
[…] aici intrăm deja pe tărâmul dezinformării și a corigenței la istorie. O dată că Dumitru Cornilescu n-a fost preot (cum am menționat deja) și o dată că BOR nu a […]
2 aprilie 2013 at 11:03 pm
[…] vaisamar.wordpress.com […]