Epistola către Evrei are o ţesătură „retorică” fascinantă. O argumentaţie formidabilă, care pune în valoare o colecţie impresionată de veterotestamentare şi o paletă semnificativă de avertismente. Am să încerc să le prezint succint măcar câteva dintre ele, într-o serie de postări scurte.
Mai întâi, să precizez că destinatarii cărţii Evrei sunt iudeo-creştini care l-au primit pe Isus ca Mesia şi care acum sunt supuşi la tot soiul de presiuni şi persecuţii, pentru a reveni la „legea strămoşească”. Tentaţia este imensă. Unor astfel de oameni le scrie autorul, folosindu-se de un arsenal retoric redutabil.
2:1 – Nu vă lăsaţi duşi de curent!
Verbul pararrheo sugerează imaginea unui obiect dus de curentul puternic al apei. Vezi Is. 44:4 (pararrheon hydor), „apă curgătoare”. Destinatarii sunt îndemnaţi să nu se lase târâţi de presiunile care s-au revărsat asupra lor. „A fi dus de curent” este o metaforă pentru abandonarea credinţei în Hristos.
31 martie 2009 at 2:58 pm
Dle. E.vaisamar – as avea o intrebare: oare cu ce gresesc daca afirm ca detinatarii cartii „Evrei” sunt toti aceia care vor sa o citeasca si sa ia aminte ; iudeo-crestinii sunt un fel de ‘destinatari directi’ …
31 martie 2009 at 3:19 pm
Da, am uitat să precizez că mă refer la destinatarii din primul secol, „primari” sau „direcţi”. Sigur că ni se adresează şi nouă, dar în alt mod (zic eu).
31 martie 2009 at 6:14 pm
Ce bine’mi pare cand ‘ne intalnim in ganduri…’
1 aprilie 2009 at 8:31 am
Ce zici D-le Vaisamar, de autorul epistolei catre Evrei? Te incumeti cu o „propunere”?
1 aprilie 2009 at 9:15 am
S-au încumetat atât de mulţi să dea răspunsuri, încât n-are rost încă o „încumetare”. Mie îmi ajunge că autorul e un om foarte educat, bun cunoscător al Scripturilor greceşti, un om apropiat cercului apostolic, cu autoritate şi credibilitate şi cu o mare iubire de Hristos.
6 aprilie 2009 at 7:20 pm
[…] Avertismente din cartea Evrei (I si II) […]