Am văzut recent pe un forum creştin o postare cu un titlu aţâţător. „Vladimir Pustan şi-a făcut cruce!” Era, desigur, cu referire la predica lui de la Moşuni.

Titlu incendiar, reacţii pe măsură: dezlănţuiri, oripilări, anateme, afurisenii. Evanghelicul Mediu Bine-Intenţionat se simte ultragiat până în măduva firii sale pământeşti de o asemenea „insultă”. Peste 4.500 de vizualizări şi 119 comentarii (and counting).

Rechizitorii şi procese de intenţie, apărări şi disculpări. O furtună într-un degetar cu apă care ameninţă să scufunde corabia credinţei multor cititori care iubesc atât de mult crucea Mântuitorului Hristos, încât nu pot suferi reprezentarea ei vizuală.

Dacă există inşi care din toată predica respectivă numai „crucea lui Pustan” au reţinut-o, atunci tot respectul pentru fariseii din NT! Măcar ei îl urmăreau cu mai mare atenţie pe Mântuitorul!

Găsesc mai mult decât îngrijorătoare atenţia disproporţionată acordată acestui detaliu, pus ostentativ în titlu. Responsabilitatea pentru panica stârnită între numeroşii „Chicken Little” ai spaţiului evanghelic îi revine, desigur, autorului articolului, dornic de rating.

Blogurile evanghelice nu pot atrage cititori cu „fata de la pagina 5”, prin urmare trebuie să pună ceva oarecum la fel de picant, în variantă „pocăiască”. Succesul e garantat. Şi aduce şi un bonus: pierderea credibilităţii.