Prinţesa Ralu Callimachi a jucat un rol fundamental în apariţia primei versiuni Cornilescu. Fără sprijinul ei, încercarea lui Cornilescu de a traduce Biblia s-ar fi soldat cu încă o versiune „de sertar”, cum au mai fost atâtea în istorie. Fără sprijinul ei, prima ediţie (1921) n-ar fi apărut şi fără această primă ediţie, n-ar mai fi ajuns ecouri la Societatea Biblică Britanică, cea care a lansat textul lui Cornilescu pe o orbită mult mai înaltă (în care probabil nici Ralu însăşi n-ar fi reuşit să-l aducă).
Din nefericire, despre Ralu se ştiu prea puţine lucruri. Nu cred că dispunem de suficiente informaţii pentru a scrie o biografie detaliată. Dar cred că se poate scrie măcar un articol despre ea. Ar fi un minim omagiu pe care trebuie să i-l aducă evanghelicii români acestei extraordinare femei al cărei nume a căzut în uitare.
Ralu s-a născut la Nisa pe 22 septembrie 1867, fiica cea mai mare a lui Teodor şi Zenaida Callimachi. Ceilalţi fraţi ai ei sunt: Alexandru (n. 1866), Zenaida (n. 1870), Smaranda (n. 1871) şi Ioan (n. 1880).
Nu ştim unde a murit şi nici unde a fost îngropată. Ştim sigur însă că în aprilie 1941 era încă în viaţă. Pe atunci trecuse de 73 de ani şi trăia modest într-o căsuţă din Bucureşti. Din acel an tulbure se păstrează o scrisoare pe care o trimite cumnatei sale, Maria Callimachi (născută Vernescu), soţia lui Alexandru Callimachi (1866-1918).
Această scrisoare se păstrează în arhiva domnului Dimitrie Callimachi, nepotul lui A. Callimachi. Prin bunăvoinţa dlui Dimitrie Callimachi (n. 1927), am scanat scrisoarea şi o voi publica (în facsimil şi traducere) într-o viitoare postare.
Foto: casa în care a locuit Maria Callimachi (cumnata lui Ralu), pe strada Batişte 31. Nu ştiu din ce motiv, adresa de pe plicul scrisorii trimise de Ralu are un alt număr: Batişte 38. Chiar dacă originea acestei discrepanţe nu mi-e clară, ştiu sigur că la începutul secolului XX proprietatea familiei Callimachi de pe Batişte (un palat cu 18 camere) se afla la nr. 31.
P.S. Forma „Batiştei”, încetăţenită acum în uz, e incorectă. Numele corect al străzii este Batişte, de la boierul Batişte.
Vezi textul scrisorii AICI.
24 septembrie 2010 at 7:15 pm
Ce frumos foloseşte Dumnezeu oameni smeriţi!
24 septembrie 2010 at 7:28 pm
Da, Ralu a fost o femeie de o modestie exemplară şi voi scrie cândva un articol evocator despre ea. Am câteva scrisori de-ale ei, fotografii, informaţii despre familie etc. Poate voi găsi ceva pe la Arhivele Naţionale. Încet-încet, se adună…
24 septembrie 2010 at 9:18 pm
Ce placut ii sa afli despre astfel de oameni, care au facut slujba fara surle si totusi au atins mii de oameni.
Samuel Benza
25 septembrie 2010 at 10:10 am
Manu, pune un articol despre ea pe Wikipedia, cind ai destule date. la fel si despre Cornilescu.
25 septembrie 2010 at 11:40 am
Mulţumesc de idee. E o soluţie bună. Ca întotdeauna, timpul e problema.
18 februarie 2015 at 12:22 am
Nu se stie nimic despre moartea ei si nici unde a fost ingropata,insa se stie ce e mai important ca e plecata la Domnul unde o vom putea intalnii acolo toti acei cu inima curata si sincera catre Domnul nostru Isus Hristos si care se lupta aici pe pamant dupa viata vesnica cu Isus traind o viata in smerenie si in pocainta.