Disclaimer: Nu aş fi răspuns scrisorii pastorului Adrian-Mihai Mateaş dacă (1) autorul ei n-ar fi făcut în mod generos referire la mişcarea penticostală (văzută ca sursa celei „mai active şi mai masive erezii actuale – mişcarea carismatică”), dacă (2) autorul ei n-ar fi fost licenţiat şi dacă (3) scrisoarea n-ar fi beneficiat de „timp de antenă” pe unul dintre cele mai citite bloguri evanghelice. Am mulţi prieteni între baptişti şi sper ca prietenia cu ei să reziste în ciuda momentului dificil creat de această scrisoare. Severitatea intervenţiei mele este cerută atât de multele nonsensurile răspândite pe cele douăsprezece pagini, cât şi de atitudinea care stă în spatele ei.
Într-un comentariu, Marius Cruceru îmi scria: „Îmi pare rău că mergi în continuare pe linia acestui pseudo-conflict, penticostalo-baptist sau invers, cum vrei.” Din păcate, cele trei pagini virulent antipenticostale din scrisoare demonstrează că „pseudo-conflictul” nu e chiar atât de pseudo. Autorul ei trădează zvâcnirile unei traume istorice pe care o credeam vindecată. Dar se pare că nu e.
Citind scrisoarea, ai impresia că A.M. e un atlet care dă o probă de aruncare cu ciocanul, numai că, dintr-un elan exagerat, se roteşte mai mult decât trebuie şi aruncă ciocanul tocmai în tribuna cu suporteri. Nu ştiu dacă penticostalii ar trebui să se simtă jigniţi de modul în care scrie despre ei, dar cred că baptiştii ar trebui neapărat să se îngrijoreze de modul în care îi reprezintă. Pentru mine textul a fost ca un duş rece, fiindcă nu-mi imaginam că după patru ani de teologie, de trecere prin istoria Bisericii, istoria gândirii creştine, teologie comparată etc. un absolvent de teologie mai poate produce astfel de texte. Dar de bună seamă că poate, fie şi numai ca excepţie.
În evaluarea textului scris de A.M. voi porni chiar de la cuvintele sale. Autorul se declară „un biet epigon ce sunt şi pigmeu în faţa uriaşului” [Iosif Ţon]. Dacă autorul n-ar fi fost purtat pe sus de valul retoricii şi ar fi reflectat un pic asupra celor scrise, ar fi trebuit să se întrebe firesc: „Ce caută un pigmeu în dezbaterile teologice? Locul pigmeilor este în junglă, în Papua Noua Guinee sau într-o carte despre comunism!” Şi-apoi, nu poţi să te declari epigon, mărturisind adică implicit o condiţie modestă („Simţiri reci, harfe zdrobite […] În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază”) şi totuşi să snopeşti cu multă siguranţă în stânga şi-n dreapta, catolici, ortodocşi, adventişti, penticostali, carismatici etc. S-ar spune că autorul scrisorii nu face discriminări. Îi detestă pe toţi în egală măsură.
Problemele textului produs de pastorul Mateaş sunt multiple, de la punctuaţie (un noian de virgule care fac lectura comparabilă cu experienţa mersului pe tractor într-o zonă accidentată), afirmaţii lozincarde („…în tot cuprinsul competentei noastre Mărturisire de credinţă”), mostre de umor involuntar („Eroare fatală, chiar zilele trecute, Consiliul Uniunii Baptiste ne-a anunţat printr-un comunicat retragerea ordinării pentru slujire etc.”) până la aplicarea eronată a unor texte biblice (în 1 Cor. 5:11, termenul loidoros, „defăimător”, înseamnă altceva decât crede autorul scrisorii) sau enunţarea unor idei impenetrabile de tipul „Războaiele ţărăneşti au arătat că politica nu garantează acurateţea religioasă pentru nimeni”. Dar şi-a închipuit cineva asta?
Voi comenta punctual afirmaţii problematice, cu precizarea că un răspuns comprehensiv ar avea nevoie probabil de alte douăsprezece pagini.
Există „penticostali carismatici”?
Autorul consideră că Iosif Ţon ar trebui să se numească pe sine „penticostal carismatic”, deoarece carismaticii provin, pe linie doctrinară, din penticostali şi nu din baptişti. Afirmaţia este o năzdrăvănie. Nu există „penticostali carismatici”, din simplul motiv că vorbim de două poziţii teologice diferite şi de două istorii diferite. Sub raport experienţial, poţi numi pe cineva „penticostal” sau „harismatic”, dar asta nu înseamnă că teologic respectivul este „penticostal” sau „harismatic”. Există oameni care au experienţe „penticostale” în sensul că vorbesc în limbi sau au viziuni sau mesaje profetice, fără a fi doctrinar în tabăra penticostală (cazul catolicilor mi se pare cel mai relevant). Această minimă distincţie dintre experienţial şi doctrinar lipseşte complet din „analiza” lui A.M.. Trebuie subliniat foarte apăsat că începutul valului carismatic din Biserica Episcopaliană a început în noiembrie 1959, cu experienţa glosolalică a parohului Dennis Bennett, de la Biserica Sf. Marcu din Van Nuys, California. N-a fost rezultatul unei influenţe doctrinare, ci de o experienţă, atunci când o familie de prieteni care avusese această experienţă s-a rugat pentru el să fie botezat în Duhul Sfânt. Deşi în 1960 Bennett a demisionat din funcţia de paroh al Bisericii, a continuat să lucreze ca paroh episcopalian la biserica Sf. Luca din Seattle, Washington, până în 1981. Nu e cazul să intru în alte detalii. Cititorii interesaţi pot afla detalii chiar din cartea lui Bennett sau dintr-o lucrare specializată (V. Synan, The Century of the Holy Spirit: 100 Years of Pentecostal and Charismatic Renewal, 1901–2001, Nashville, Thomas Nelson Publishers, 2001).
Foto: Dennis Bennett (1917-1991), pastor episcopalian care a promovat harismele în Biserica Episcopaliană americană.
Tradiţia, nici sfântă, nici normativă, dar totuşi… normativă
Autorul spune că „baptiştii au tradiţie, de un secol şi jumătate în România, atâta doar că noi nu considerăm tradiţia noastră (şi nici alte tradiţii) ca sfântă şi normativă”. Recunoaşterea existenţei tradiţiei este onestă. Orice denominaţiune are o tradiţie şi nu e nimic rău în asta. Problema e totuşi când se ascunde faptul că totuşi tradiţia este normativă. Potrivit lui A.M., Iosif Ţon a fost disciplinat „pe baza învăţăturii şi practicii baptiste încetăţenite”, ceea ce e un alt fel de a spune că a fost disciplinat pe baza tradiţiei. Nu spun că e rău că a fost disciplinat pe baza tradiţiei! Spun că e rău să pretinzi că tradiţia n-a avut rolul decisiv în această afacere. Tradiţie, tradiţie, dar s-o ştim şi noi. O fi adevărat că în unele denominaţiuni tradiţia nu este considerată sfântă, dar nu se poate nega faptul că în unele ea a fost deja beatificată (primul pas către canonizare).
La mijloc, între „semipăgânism” şi „erezie”
În secţiunea de teologie şi istorie creştină, A.M. spune că „din punct de vedere istoric şi ideologic, noi, baptiştii, ne plasăm, undeva la mijloc între, catolici şi ortodocşi, pe de o parte şi penticostali şi carismatici, pe de alta parte.” Ce înseamnă asta precis n-aş putea spune şi nu ştiu dacă autorul ne-ar putea spune. El consideră că ortodocşii şi catolicii sunt „semipăgâni”, iar penticostalii şi carismaticii sunt „cea mai activă şi masivă erezie”. Deduc logică că undeva la mijlocul distanţei dintre „semipăgânism” şi „erezie masivă” se află baptiştii! N-aş spune că e tocmai o poziţie de invidiat!
Orice istoric al creştinismului ar fi năucit de afirmaţia că „după împăratul Constantin mase mari de oameni şi chiar popoare au fost declarate creştine, din interese politice şi sociale şi nu printr-o convertire reală.” Au existat, desigur, astfel de convertiri, dar dacă expediem istoria creştinismului post-constantiniam într-un paragraf de felul acesta, am fi mai oneşti să scoatem cu totul istoria Bisericii din programa teologică a facultăţilor teologice, ca să putem avea măcar scuze pentru ignoranţă.
Şi mai năucitoare este referire la „monasticismul de sorginte păgână, orientală”. Când şi unde a existat o mişcare monahală în păgânism să ne lumineze autorul afirmaţiei, dacă poate.
2 ianuarie 2011 at 4:01 pm
Emanuel
voi scrie ceva pentru care te rog sa nu te superi, poti sa nu afisezi comentariul daca doresti.
nu am citit inca intreg textul tau, iar raspunsul meu nu vine absolut deloc in apararea fratelui Mateas.
mi-au sarit in ochi cuvintele tale: „trauma
istorica pe care o credeam vindecata”.
sper sa nu arunc si eu in aer discutia, insa nu ma pot abtine sa fac niste observatii.
spune-mi te rog cind au recunoscut penticostalii traumele pe care le-au provocat bisericii baptiste si pe care, in unele parti, inca le provoaca? asta nu inseamna sa raspunzi vindicativ, dar nu traumele nu se pot vindeca fara recunoasterea adevarului istoric. vorba aceea, ca tot aducem catolicii ca exemplu, ei si-au cerut iertare de la cei carora le-au gresit.
nu cunosc ca penticostalii sa fi facut asa ceva.
a nega ce s-a intimplat la inceputurile miscarii penticostale in Romania inseamna a nega un adevar istoric si o pata rusinoasa in istoria evanghelica de aici.
de aici provine si atitudinea reactionara a atitor oameni in virsta care au cunoscut situatii dezastruoase.
da-mi voie sa spun ca baptistii nu au facut penticostalilor asa ceva.
in nenumarate locuri bisericile penticostale s-au format prin ruperea celor baptiste.
Intreaba-l pe Ionut Purel de situatia din zona Radauti, Suceava. iti pot spune batrinii de acolo cum a fost.
in nenumarate locuri inca se practica „pescuitul in lighean”, penticostalii merg la evanghelizarile baptiste, incercind sa atraga oameni care se intorc acolo. stiu cazuri multe de la evanghelizarile de la Emanuel! iar in multe sate situatia este aceeasi.
stii pentru ce a fost dat afara din biserica fondatorul cultului penticostal din Romania?
am avut in mina arhiva comunitatii de ORadea de la inceputurile ei. am cazuri urite acolo.
in satul natal al tatalui meu, Orvisele, Bihor, baptistii au trebuit sa faca cerere la autoritati (am vazut-o, o am acasa) pentru a inchide biserica pe care o ocupasera abuziv penticostalii.
in Brusturi, o comuna vecina, la fel s-a apelat la autoritati impotriva unei familii penticostale care deranja in mod constant serviciile baptiste.
au facut asa ceva baptistii? NU.
situatia era atit de grava incit, pe planul comunitatii s-a luat hotarirea, prin 1927, ca cel vazut stind de vorba cu un penticostal sa fie exclus. De ce?
ba inca in anii 50, nu mai retin exact anul (prin 56), unii frati au ridicat problema rebotezarii penticostalilor care se intorceau sau care veneau la baptisti. asta in Consiliul UNIUNII!!!! am si acest proces verbal.
da, acesta a fost inceputul necosmetizat in Romania.
penticostalii au zidit in atitea cazuri pe temelia pusa de baptisti sau au rupt din ce au zidit ei. nu mai vorbesc despre migrarea atitor penticostali la baptisti atunci cind nu erau recunoscuti de stat (in perioada interbelica) si aveau de suferit persecutii, pentru a pleca atunci cind se termina greul.
inca o data spun, reciproca nu a fost valabila.
as putea continua cu atitea alte cazuri. tatal meu este pastor de 45 de ani, a fost 20 de ani in judetul Arad si in orasul Arad.
toate lucrurile se pot certifica.
cei tineri nu mai stiu aceste lucruri, dar revin la intrebarea de la inceput: se poate vindeca o trauma fara recunoasterea adevarului?
imi pare rau sa spun lucrurile acestea, dar mai rau imi pare ca nu se recunosc.
cred ca trebuie sa se faca si o rascumparare a memoriei in aceasta privinta, nu crezi?
de retractat nu am nimic, nu am inventat niciun lucru.
2 ianuarie 2011 at 8:56 pm
Nu cunosc suficient de bine istoria din zona voastră. Pare destul de tulbure. Sunt convins că şi penticostalii au greşit. Dar dacă oamenii au avut o experienţă spirituală pe care au împărtăşit-o, de ce trebuie întoarsă asta împotriva lor, ca reproş că au rupt biserici? Pe aceeaşi logică, şi ortodocşii au trauma lor că baptişii au pescuit în lighean şi au „furat” oi din urmă. Toată lumea e traumatizată de toată lumea.
În orice caz, dacă trauma există, de ce să ne prefacem că nu există? Publicarea scrisorii lui A.M. arată că vulcanul mocneşte, gata să izbucnească oricând.
Cum spuneam, de la un pastor baptist am aşteptarea să discute mai destins şi mai principial. Dacă eram rugat să public o scrisoare analoagă, în care un pastor penticostal susţinea că „baptiştii n-au Duhul Sfânt”, l-aş fi refuzat categoric!
2 ianuarie 2011 at 9:13 pm
istoria nu a fost tulbure doar aici.
cred ca intelegi ce am vrut sa spun si cu „pescuitul in lighean”. nu imi place sa fiu mai concret de atit.
chestia cu „baptistii n-au Duhul Sfint” inca „se poarta”, draga Emanuel, in multe locuri, ce-i drept mai ales rurale.
apoi, nu e vorba de autenticitatea experientei lor. insa o experienta autentica a Duhului Sfint nu cred ca duce in directia in care a dus.
ex. cu Brusturi. niste oameni botezati cu Duhul merg sa deranjeze serviciile baptiste?
tocmai asta era si problema la Pavel in Corint. biserica cea mai slaba etic era plina de experiente si de daruri.
2 ianuarie 2011 at 9:20 pm
Ştiu că n-a fost tulbure doar atunci. Dar întreb: ce trebuia făcut? Ce-ar fi trebuit penticostalii să facă pentru a evita trauma pe care au produs-o? N-am trăit acele vremuri, nu pot vorbi ca martor, ci doar din auzite.
.
Da, se poartă. Dar iată că se poartă şi „penticostalismul, sursa de origine a celei mai mari erezii din perioada contemporană”. Iar cel care o emite este licenţiat!
.
În ce fel deranjează oamenii de la Brusturi serviciile baptiste? S-a făcut vreo sesizare la comunitatea de care aparţin? E trist că există astfel de oameni fără înţelepciune şi fără bun simţ.
.
De-acord, darurile nu sunt un premiu pentru sfinţenie şi nu garantează nimic la nivel etic.
2 ianuarie 2011 at 9:33 pm
Emanuel,
am mentionat ca episodul de la Brusturi a fost la inceput, nu acum.
nu stiu ce se putea face, dar realitatea ruperii atitor biserici nu se poate nega. nu stiu, de ce nu au mers la cei „din lume” in primul rind, pentru a-i evangheliza?
bisericile baptiste in Romania s-au nascut din oameni intorsi de la ortodocsi si greco-catolici, ori reformati, batuti si persecutati. cele penticostale din baptisti botezati cu Duhul Sfint. nu stiu, judeca tu ce trebuia facut.
oricum, acum nu mai putem schimba istoria dureroasa, dar o putem recunoaste.
se face asta?
dimpotriva, in cele mai multe locuri baptistii nu au refuzat colaborarea cu penticostalii, chiar in acele locuri unde au existat astfel de istorii dureroase, adica unde biserica penticostala din respectivul sat s-a format prin ruperea celei baptiste. din nou, am cazuri concrete in Bihor. unul este biserica din Grosi.
2 ianuarie 2011 at 9:51 pm
Penticostalismul în România a avut mai multe mişcări care au lucrat în zone diferite. Mişcarea lui Bradin a fost doar una dintre ele. Prin urmare nu trebuie să generalizăm că penticostalismul a apărut în biserica baptistă.
.
Nu ştiu la cine au mers „în primul rând”. Cred că au evanghelizat fără să-şi fi propus ca grup ţintă o confesiune anume..
.
Cu privire la bătăi şi persecuţii poţi fi liniştit: au luat şi penticostalii porţia lor. Poate mai mult decât baptiştii, carea aveau recunoaştere legală.
.
Cum spun, nu ştiu istoria din Bihor, dar nu cred că e o regulă generală formarea de biserici penticostale prin ruperea celor baptiste. Şi apoi ruperea trebuie văzută în context: dacă un baptist are o experienţă glosolalică, i se spune probabil: de azi nu mai ai ce căuta pe la noi, eşti demonizat etc. Dar experienţa se poate răspândi, în ciuda opoziţiei. Apare astfel o biserică penticostală. Baptiştii sunt traumatizaţi, aşa cum au fost şi unii episcopalieni. Numai că în cazul episcopalienilor şi al catolicilor, n-au existat ruperi. Membri individuali au schimbat tabăra, cum se întâmplă adesea. Dar au putut rămâne în biserica mamă. S-ar fi putut întâmpla asta la baptişti?
2 ianuarie 2011 at 10:03 pm
imi pare rau ca pina acum nu mi-ai raspuns la intrebare, ai ocolit-o.
au facut vreodata penticostalii un gest de reparatie fata de raul pe care incontestabil l-au produs in unele zone?
tocmai de aici am pornit. traumele se vindeca pe baza recunoasterii reciproce a adevarului.
2 ianuarie 2011 at 10:08 pm
Credeam că întrebarea e retorică, fiindcă e evident că n-au făcut!
.
Ca în orice relaţie tensionată, rău se hrăneşte din comportamentul celuilalt. Prin urmare o analiză atentă a fenomenului s-ar putea să scoală la iveală ceva mai nuanţat decât maniheismul de tip „penticostali = rău”, „baptişti = bun”. 🙂
2 ianuarie 2011 at 10:14 pm
ok. cred ca ajunge 🙂
e bine sa ajungem la acest nivel comun de acord.
3 ianuarie 2011 at 4:32 am
… ma intreb ce s-ar intampla daca ne-am pune la aceeasi discutie dar am schimba personajele, vorbind despre pescuirea practicata de unii baptisti din balta crestinilor dupa evanghelie? Daca e sa facem o rascumparare a memoriei, pai sa fie una deplina, nepartinitoare, nu?
Unde am ajunge daca ne-am cauta dreptatea privind la un binoclu atat de deformat incat oricum l-am suci, nu am vedea decat doar proprii ochi?
Cred ca traumele sunt reale, cred ca au fost neindreptatiti precum si vinovati, dar mai cred ca ar fi o foarte mare greseala sa mostenim automat bolile trecutului! Parca trairea Evangheliei ne cere altceva decat judecati partinitoare si irevocabile…
3 ianuarie 2011 at 9:44 am
Asta dacă restrângem discuţia numai la mediul evanghelic. Dar mă întreb ce ar ieşi dacă şi ortodocşii şi-ar pune pe tavă plângerile că li s-au „furat” oiţele de către evanghelici. De fapt ştiu ce ar ieşi. Ar ieşi broşurile „antisectare” care au circulat cu nemiluita în interbelic şi cărţi de genul „Invazia sectelor”, ale diaconului Petre David, de la Catedra de Misiologie a FTO Bucureşti (Dumnezeu să-l odihnească, fiindcă mult zbucium a mai avut în timpul vieţii în lupta contra evanghelicilor, catolicilor ori ortodocşilor insuficient de ortodocşi). 🙂
3 ianuarie 2011 at 9:53 am
nu vreau sa mai staruiesc asupra a ceea ce am spus.
dar nu cred ca veti vedea baptisti mergind la alte evanghelizari si pindind oameni care doresc sa se pocaiasca, pentru a-i chema la ei.
iar treaba cu pescuitul de la ortodocsi e alta treaba
3 ianuarie 2011 at 10:20 am
Pentru noi sigur că e. Pentru ei nu e.
3 ianuarie 2011 at 10:25 am
pai poate asta ne e pedeapsa ca am furat de la ortodocsi 🙂
4 ianuarie 2011 at 6:54 am
Otniele,
Eu sunt baptist dar imi este rusine de afirmatiile pe care le faci. Desigur imi este rusine si de modul deplorabil in care tatal tau de-a lungul timpului i-a batjocorit pe penticostali. Mai bine taci si nu mai spune nimic. Daca penticostalii pescuiesc in lighean o fac pentru ca sunt harnici. Dar iti spun ceva. Deja afirmatia asta nu este altceva decat o lozinca fumata in spatele careia ascundem noi baptistii lenea noastra. Wake up, suntem lenesi, reci si plini de ura. Acesta este adevaratul moti pentru care penticostalii sunt multi iar noi putini.
4 ianuarie 2011 at 8:43 am
Bogdane,
evident ma cunosti sau il cunosti pe tatal meu cel putin. sau cel putin despre el.
si mie mi-e rusine cu un frate baptist ca tine care nu are nici macar curajul de a-si da numele si imi spune sa tac.
nu iti fie rusine tie pentru tatal meu, sa-ti fie rusine de tine si de comportamentul tau
3 ianuarie 2011 at 10:57 pm
Da Marius, ai dreptate! Printre baptisti sunt si frati cu radacini „crestine dupa Evanghelie.” Si daca nu ma inseala memoria,vorbesti in cunostinta de cauza, nu? Doar ca e o micuta diferenta! Niciodata baptistii nu te-au tratat ca si cum n-ai fi mantuit, nu? Niciodata baptistii nu au afirmat despre crestini ca nu sunt mantuiti sau ca nu au Duhul Sfant… Relationarea baptisti – crestini cred ca a fost mult mai friendly oriented. Chiar daca au mai existat intersectari de genul celor amintite de tine nu au fost de magnitudinea celor baptisti – penti. (parerea mea)
In ce priveste „bolile trecutului,” eu am trecut peste! M-am vaccinat! Toata scalambaiala asta e promovata si mentinuta la loc de cinste de stimatii nostri blogeri, in cautare probabil de rating si de gura casca, sau de unii cu apucatori paranoice care vad inchizitori dupa tot gardul.
Marius, te felicit ca nu ti-ai bagat blogul in tot circul asta! Manu, prefer sa citesc „in liniste” putina exegeza pe text in blogul tau sau sa dezleg ghicitori foto decat sa dai prilej unor comentatori sa bata campii… Da! Subiectul e interesant, dar abordarea e total aiurea.
3 ianuarie 2011 at 3:41 pm
Draga Oti, nu am intentia sa polemizez pe un subiect care niciodata nu se va stinge prin acuzatii reciproce. Totusi, te rog sa-ti asumi curajul de a iesi din tiparul de gandire pe care il exprimi si sa-ti raspunzi la cel putin o intrebare: despre ce penticostali era vorba prin 1920, cand miscarea penticostala nici nu exista sub forma organizata, definita. Doctrinele nu erau creionate, iar penticostalismul se manifesta spontan si izolat, uneori in Biserica Ortodoxa (de obicei prin Oastea Domnului), dar cel mai mult, in Bisericile Baptiste. Trebuie recunoscut ca penticostalismul romanesc a inflorit cel mai mult din baptism. Este eronat sa ne gandim ca miscarea penticostala a aparut peste noapte, de undeva, sub forma unei denominatii care a inceput sa-i persecute pe baptisti in casa lor. Vorbesti despre un razboi cu un singur combatant. Penticostalii erau un fel de strajeri in Bisericile Baptiste (ca sa fim actuali… bine ca nu exista un pastor Chris pe atunci), care au fost, ulterior, excomunicati (istoria se repeta…)
Vorbeai de scuze; si eu le astept in numele tatalui meu de la baptistii din zona in care sunt. Ma explic: tata a fost primul pocait in zona mea natala, impreuna cu sora lui, apoi toata familia. Erau baptisti. Biserica era acasa la ei. Fara sa fie „infestati” de cineva cu „virusul penticostal”, au avut o experienta a manifestarii unor daruri spirituale (elibereaza-te de gandul spontan al „alunecarii in erezie”), in intalnirile lor de seara, in familie. Urmarea sinceritatii lor fata de pastorul zonal baptist a fost o adunare publica (au fost chemati frati din zona) in care au suportat umilintele excomunicarii. Un fel de executie in piata publica. Tata si-a exprimat dorinta de a ramane in Cultul Baptist, dar a fost refuzat. Dupa o vreme (cativa ani) miscarea penticostala a inceput sa se organizeze, asa ca s-au alipit de ea. Astazi, in oraselul meu natal, sunt vreo 500 de penticostali si vreo 30 de baptisti, care stiu sa se respecte si sa se numeasca frati, vizitandu-se si rugandu-se impreuna.
Draga Oti, asa cum sunt penticostalii acuzati ca fac doctrina din experienta, te rog sa nu pacatuiesti la fel si sa tragi concluzii istorice din experiente izolate. „Combustibil” pentru idei preconcepute putem gasi pe toate gardurile. Ar trebui sa descoperim proportia covarsitoare a lucrurilor care ne unesc. Poate chiar sa facem si adunari unite. Iti garantez ca se poate. Este normal ca la nivel institutional sa se caute explicatii pentru anumite erori, dar ar trebui baptistii sa-si asume responsabilitatea de a analiza crizele venite din interiorul miscarii, fara a le arunca peste gard, in curtea penticostalilor. Este utopic sa gandesti ca aproape jumatate dintre baptisti au trecut la penticostalism ca urmare a manipularii, inselatoriei sau a „ritualurilor demonice”. Si chiar daca ar fi asa, baptistii au o mare problema – lupul poate fura o oaie, doua, dar daca-ti fura jumatate din turma, se ridica un semn mare de intrebare cu privire la competenta. Repet un gand care ma macina: nasterea din nou este o EXPERIENTA, o realitate personala, sau un concept teologic la nivel intelectual? Daca este o experienta personala, in ce conditii poate sa fie negata? Daca raspunsul este ROADE, la alte experiente, raspunsul este DARURI. Si unele, si altele, sunt importante.
P.S. Mi-ar place sa ne intalnim cand trec prin Oradea.
3 ianuarie 2011 at 9:25 pm
si mie mi-ar placea, dar inca nu imi dau seama cu cine vorbesc.
adresa mea e veresotniel@yahoo.com
3 ianuarie 2011 at 10:36 pm
Nu te teme, e om bun, după IP! 🙂
3 ianuarie 2011 at 3:45 pm
Otniel, exemplele pe care le dai sunt reale. Corect, sunt şi alte evidenţe de acest fel, dar, asta nu ne îndreptăţeşte pe noi baptiştii să procedăm la fel! Din contră, cred că alta ar trebui să fie atitudinea.
3 ianuarie 2011 at 9:24 pm
corect, nu ne indreptateste. vorbesc doar de recunoasterea adevarului.
si din partea baptistilor acolo unde s-a gresit.
3 ianuarie 2011 at 11:30 pm
Draga Otniel Veres, sa iti spun o mica istorie. Este foarte concludenta in presupusul tau conflict;
Mama mea facea parte din biserica baptista din Capalna Salaj. La varsta de 14 ani a trait experienta „penticostala” a vorbirii in limbi. Simplu, fara staruinta, rugandu-se doar cu pasiune Domnului. S-a dus apoi, impreuna cu mama ei, la conducatorul de adunare si i-a spus despre asta. Omul, un veritabil credincios, (cand aud „veritabil baptist”, ma apuca si rasul si plansul) nu a mai putut de bucurie si i-a raspuns in felul urmator: Daca Domnul te-a ales, trebuie ca si noi sa te botezam. Si au botezat-o, in biserica baptista. Asta a durat pana au aflat „mai marii…”, ca apoi lucrurile sa intre pe fagasul „standard” baptist: -afara.
Deci nu fi atat de convins de sensul (directia)acestor traume. Penticostalii nu aveau probleme cu baptistii. Problema lor era sa ramana credinciosi Domnului in noua lumina. Baptisti se „razboiau” cu Domnul iar acest conflict, ca si astazi, era purtat si intretinut de „mai mari”.
2 ianuarie 2011 at 5:16 pm
emanuel, nu-ti fa probleme, suntem obisnuiti cu prostiile afirmate de unii baptisti inca de cin am intrat in prima biserica. in plus stim si noi atitea betesuguri ale bisericii baptiste incit m-ar mira ca cineva sa spuna ceva (nou) ce ne-ar putea strica prietenia…
2 ianuarie 2011 at 5:23 pm
„Nu există „penticostali carismatici”, din simplul motiv că vorbim de două poziţii teologice diferite şi de două istorii diferite.”
Din cate stiu eu, ca baptist provenind dintr-o familie penticostala, miscarea penticostala din Romania nu este omogena in ce priveste doctrina si practica religioasa. Penticostal-carismatic ar putea fi un termen destul de bun pentru acei penticostali care se aseamana doctrinar si cultural cu carismaticii.
Intre penticostalii clasici, fundamentalisti, sunt o gramada care arunca anatema asupra confratilor de nuanta carismatica din cultul penticostal sau din afara lui, mai vartos decat o face pastorul Mateas.
2 ianuarie 2011 at 5:31 pm
probabil fratele amm s-a identificat cu pigmeii pt ca sunt destul de raspinditi (africa, asia, america de sud) si constituie o ciudatenie a „naturii” sa zic asa. cu toate ca e mic nu a vrut sa treaca neobservat.
referitor la traumele suferite de baptisti in trecut, propun ca biserica penticostala sa isi ceara iertare public, prin presedintele ei, direct presedintelui uniunii baptiste, pentru toate cite s-au facut si spus, si viceversa, presedintele uniunii baptiste actuale sa faca la fel in fata presedintelui vostru, chiar si a celuilalt. cum mai exista citiva presedinti in viata, sa faca o masa de impacare, undeva la bucuresti, oradea sau arad, on-line!
2 ianuarie 2011 at 5:34 pm
nu ma pot abtine! cred ca ma vor lua penticostalii de proroc: am facut comentariul referitor la traume inainte sa apara comentariul lui ov despre cit de traumatizata este biserica baptista. doamne fereste! oare o fi de la domnul? 🙂
2 ianuarie 2011 at 6:21 pm
Se platesc polite intr-adevar; si pastorul Mateas facea referire la o istorie dureroasa de pe la inceputurile lucrarii penticostalilor in tara noastra.
Traumatizata si ingrozita in acelasi timp: asa mi se pare o parte a bisericii baptiste romanesti actuale. Pana nu isi exorcizeaza propriile angoase vom avea de furca cu astfel de iesiri din decor, tot mai dese din pacate.
Cum spuneam, cutia Pandorei a fost deschisa de Marius Cruceru: tineti-va bine ca ies de acolo toate dihoniile, una mai mare decat celalalta, numai „buna-intelegere” va ramane undeva la urma, fara speranta sa iasa afara …
In ceea ce ma priveste, nu am de gand sa cedez manipularii de a vedea in fratii penticostali niste dusmani, chiar si fabricati artizanal ca diversiune in problema Ton-Strajeri; depinde de fiecare dintre noi ca in ascultare de Domnul sa nu lasam aceste productii sa ne conduca in greseala de a ne privi altfel decat copii iubiti ai aceluiasi Tata…
2 ianuarie 2011 at 7:26 pm
Frate Dyo,
bun ne exorcizam propriile angoase, dar ce fac cei care le-au produs?
adica tot noi; noi am luat-o „pe coaja”, noi sa ne exorcizam.
nu spun, trebuie poate, dar ce facem cu adevarul la care toti facem referire?
lucrurile pe care le-am spus nu sint fabricate.
2 ianuarie 2011 at 7:41 pm
Sa inteleg ca toate aceste dureroase amintiri au fost refulate pentru o asa mare perioada de timp iar acum s-a gasit ocazia scoaterii lor la lumina?
Este acesta cel mai bun moment pentru a pretinde reparatii morale penticostalilor? De ce nu s-au scos la lumina aceste adevaruri in conditii normale de temperatura si presiune, nu cand ne arde la deget vapaia aprinsa de Iosif Ton?
Din nou vorbim de fapte ascunse, scoase la lumina in momente de criza, la fel ca si in cazul Ton …
2 ianuarie 2011 at 7:48 pm
Scuze de repetitii … m-a luat si pe mine valul 😉
2 ianuarie 2011 at 7:52 pm
ele au existat si exista inca in unele parti.
nu e treaba mea de ce au ramas refulate. in unele cazuri baptistii au fost mai domni poate.
dar ideea ramine in picioare. se recunoaste adevarul?
sau credeti ca e mai bine sa ramina refulate? cui prodest?
2 ianuarie 2011 at 8:17 pm
mai este un lucru. dupa parerea mea, chiar daca fr. Marius atentiona ca este un fals conflict cel penticostalo-baptist in problema cu Iosif Ton, cred ca era inevitabil sa se ajunga si la probleme ce privesc relationarea celor doua culte.
ma intreb cind e momentul sa scoti la iveala lucrurile? cam aceeasi problema a fost cu I. Ton.de ce nu s-au spus acele lucruri despre el atita timp, daca se stiau?
nu stiu.
insa stiu ceva. daca le scoti cind e „vreme buna”, din senin, nu e bine.
daca le scoti intr-o astfel de ocazie, iar nu e bine.
2 ianuarie 2011 at 8:23 pm
Ok, sa admitem ca trebuie sa o facem si pe asta, macar acum. Nu crezi insa ca ar trebui creat un altfel de cadru al discutiei, fara scrisori deschise, postari si comentarii pe bloguri?
2 ianuarie 2011 at 8:35 pm
ba da. aici sint de acord cu dvs.
la cadru se poate lucra si inca mult. nici eu nu cred ca asta e cel mai potrivit
2 ianuarie 2011 at 7:50 pm
pasarephoenix
cred ca dumneata esti mai traumatizat la modul in care vorbesti despre baptisti pe blogul tau si dupa cum rezulta din experientele tale de la UEO pe care cu draga inima ni le impartasesti.
esti la fel de traumatizat ca altii care cum vine vorba despre baptistii din Romania imediat amintesc de Marele Inchizitor …
2 ianuarie 2011 at 9:28 pm
il cunosti personal? cine e?
2 ianuarie 2011 at 10:09 pm
e acelasi cu „Papusarul” …
7 ianuarie 2011 at 12:52 pm
Domnule Otniel, ne spusasi pe blogu lu alex ca vei ”paste linistit” pe alte bloguri. Nu te dezminti! Iata-te pe aici… dar tot nelinistit, tot facand exercitii cathartice (te citez).
Felicitari… sa ai grija cu rehidratarea.
2 ianuarie 2011 at 8:33 pm
Inca un lucru
eu nu neg eroii credintei penticostale sau suferintele pe care le-au indurat si ei pe vremea comunistilor, ori toata partea frumoasa a istoriei nu neg pocainta atitor penticostali si nepocainta atitor baptisti,
partile urite ale istoriei noastre.
vorbesc despre recunoasterea lucrurilor asa cum sint sau cum au fost.
si pe linga asta, vorba aia si daca un lucru ar incepe prost nu trebuie sa continue tot asa. legea lui Murphy nu se aplica aici.
Pavel s-a certat cu Barnaba si au iesit din asta doua echipe misionare, nu? 🙂
2 ianuarie 2011 at 10:07 pm
Hmm
Pastorul AMM:
Otniel Veres:
dupa logica, biserica fara daruri, recte baptista, este cea etica
Daca as fi Dr Freud probabil ca as pune un diagnostic,dar cum nu sunt nici psihiatru nici vienez nu pot decat sa raman cu gura cascata.
Domnule Veres, va multumesc pentru postari. Din tacerea lui Marius Cruceru (care a aruncat bomba si s-a dat la fund) deduc ca ati ramas pe post de Aaron. Intrebarea, lansata de dumneavoastra, inca e in suspensie: „qui prodes?”
Duios Anastasia trecea…
2 ianuarie 2011 at 10:09 pm
Defulările ajută la vindecarea traumelor. Zicea Freud. 🙂
2 ianuarie 2011 at 10:18 pm
ce ati spus rezulta, domnule Ianis, dupa o logica stilcita si rau voita si prin niste citate scoase din context.
cred ca ati citit in diagonala postarile mele.
si ati ratat intreaga idee de la inceput, daca atit ati inteles.
as putea pune si eu un diagnostic in cazul asta, dar ramin si eu cu gura cascata.
3 ianuarie 2011 at 6:43 pm
Eu n-am nimic impotriva in a fi poarta noua a dumneavoastra 🙂
Citate scoase din context? Pai tocmai suntem in context, calare pe el.
2 ianuarie 2011 at 11:25 pm
Mie nu-mi vine să cred că vă pierdeți vremea cu scrisoarea lui Mateaș. O fi el pastor baptist, dar dacă s-a trezit cu fundu-n sus într-o dimineața și nu i-a priit, chiar trebuie să-l băgați în seamă? Și eu mă trezesc ba într-un fel, ba într-altul, dar nici măcar eu nu mă iau în serios până nu mă trezesc bine. Mai așteptați până zice Paul Negruț sau Otniel Bunaciu sau, știu eu?, cineva mai reprezentativ pentru Cultul Baptist vreo năzbâtie precum cele din scrisoarea lui Mateaș și-apoi dați-i drumul! O să ne bată Dumnezeu că ne fitilim unii pe alții… Mai rămâne să ne legăm pietre de moară de gât unii altora, iar apoi să ne aruncăm (reciproc, desigur) unii în Crișul Repede, alții în Dâmbovița. După care, sper, va fi mai bine pentru bisericile noastre…
3 ianuarie 2011 at 10:55 am
Pentru mine problema mai grava este alta: aceasta scrisoare este recomandata de Marius Cruceru, personalitate reprezentativa totusi a baptistilor romani. Chiar nu cred ca intre opiniile dumnealui si cele ale lui Paul Negrut sunt mari diferente.
Cum a putut el sa ne recomande aceasta nazbatie drept „replica
coerenta” in problema tonista? Nu stiu daca voi putea intelege vreodata asta; poate ca ura fata de Ton conduce la astfel de gesturi putin-cugetate. Pacat.
3 ianuarie 2011 at 11:01 am
Ca „beneficiu al îndoielii” pot spune doar atât: „Cred că n-a citit-o”. 🙂
3 ianuarie 2011 at 1:42 pm
Atunci, la fel de grav…!
3 ianuarie 2011 at 6:44 pm
Mare credinta ai.
3 ianuarie 2011 at 4:05 pm
Nu fiţi naivi …fără binecuvântarea lui Cruceru şi a Marelui Inchizitor…nu se iese aşa uşor pe piaţă. Sunt calcule..care se fac ( nu întotdeauna…dar cel mai adesea).
3 ianuarie 2011 at 12:46 am
Sunt mai batrin deci O. Veres/E. Contac. N-am fost implicat in chestiuni patrimoniale. Alea trebuia tratate crestineste; si sunt complicate. Daca n-au fost rezolvate, ramine sa iertam. Sunt locuri unde biserici intregi baptiste sau crestine dupa evanghelie au trecut la penti… Penticostalii au beneficiat de pe urma noastra a baptistilor; noi am profitat de pe urma ortodoxilor (multi ostasi au trecut la baptisti dupa interzicerea lor)… Cred ca trauma e mult spus. Dar problemele-s delicate. Citeva chestii:
-am crescut la confluenta bapti-penti in Arad, centru puternic de ambele parti. Mi-am cerut simbolic iertare de la E. Contac intr-un email. Imi pare rau c-am fost rau in multe dezbaterii cu penticostalii din tinerete. Cine se simte vinovat ramine sa se pocaiasca.
-de pescuit in lighean am pescuit toti. Mai problematic, a fost ca unii penticostali au avut o doctina radicala care sper nu mai e impartasita astazi. Asta a creat probleme de creditna unor proaspat-convertiti. Lipsa de delicatete in astfel de cazuri nu trebuie considerata una confesionala. Trebuie tinut cont ca pina prin ’75 (?) penti n-au avut un seminar. Iar noi am raspuns cu rautae si batjocoritor; prea adesea. Partea cea mai urita s-a manifestat in mediul rural sau in comunitati ale rromilor.
a) chiar unele virfuri ale noastre au raspuns prea dur disputelor dogmatice
b) Ca sa raminem la subiect, eroul zilei IT,a raspuns foarte prudent in perioada sa de glorie, cind era intrebat despre disputa pneumatica. Pe linga defecte, Tzon a avut si calitati. Iar penticostalii, cel putin in Arad, l-au admirat, multi inghesuindu-se sa-i auda predicile.
c) ciudat mi s-a parut ca pina si la critici mai fine, penti se considerau jigniti iar unii considerau orice ciritca „hula contra Duhului” ceea ce paraliza dialogul. oricita bunavointa ai fi manifestat. Mi s-a paruy ciudat ca pina si Lascau, pastor penti provenit dintre bapti s-a aratat jignit in dezbaterile despre strajeri. Pt un om de umorul si itneligenta sa, ma mir. Nu, nu spun ca n-am sarit calul; motiv pt care imi cer iertare. Se pare ca nici trauma penti nu e de ignorat.
d) de partea baptista, a existat o pozitie fundamentalista, reflectata clar de cartile lui Bunaciu -director al Seminarului baptist multi ani. Totusi, ar fi incorect ca baptistii ante-revolutie sa fie consderati, in bloc, cesationisti. Dupa opinia mea, doctrina baptista ar tebui rescrisa macar la capitolul darurile Duhului si escatologie.
e) Cu toate disputele noastre, am suferit impreuna la scoala, job-uri, in armata. Penticostalii au sufert mai mult, desi conducerea lor a fost mai obidienta si au obtinut mai multe aprobari de constructii decit noi. AM impartit carti si Biblii cu ei. N-am prea imprumutat partituri…
Exista mai multa educatie teologica -de ambele parti- astazi in Romania. E vremea ca cele 2 confesiuni sa se inteleaga mai bine. Exista seminar si traditie penti puternica. E normal sa existe diferente teologice. Dar daca dogmatica oficiala va fi una de contestare reciproca, singura sansa pt relatii mai bune o reprezinta fatarnicia (sic!).
La nivel personal, am avut relatii excelente cu multi credinciosi penti si baptisti admirindu-ne reciproc. Aveam diferente dar nu ne contestam ca si copii ai lui Dumnezeu! Imi cer iertare inca odata pt rautatea cu care am reactionat unoeri fata de frati/surori penticostali. Ramin baptist dar ma consider frate cu toti care…
3 ianuarie 2011 at 9:51 am
Doru Radu, mulţumesc pentru această poziţie care ne ajută să ne smerim şi să iertăm. Eu nu sunt traumatizat de scrisoarea pastorului AM şi sunt convins că dacă prin harul Domnului voi ajunge în raiul său, îl voi împărţi cu fraţii baptişti! 🙂
.
Reacţia mea este în tradiţia reacţiilor la tot ceea ce percep ca fiind injust, isteric şi neinformat. Am luat atitudine şi faţă de materiale produse de pastori penticostali, deci nu sunt selectiv când vine vorba să „taxez” o poziţie nerezonabilă.
.
Sunt convins că radicalismul fără înţelepciune al unor penticostali a înrăutăţit relaţia cu fraţii baptişti. Dar, cum bine ziceţi, tradiţia cărturărească la penticostali e mult mai tânără. Creşterea trebuie să fie organică, nu ca în bancul acela în care finalul e „La ăştia dă-le diplome”.
3 ianuarie 2011 at 1:17 pm
Mi se pare normal din pardea dvs sa-i fi raspuns lui AM.
3 ianuarie 2011 at 11:14 pm
Domnu’ Doru Radu, daca nu va interzice religia, cand ne intalnim va fac cineste cu o cafea! :d
4 ianuarie 2011 at 1:24 pm
Cinstea e pt mine ca vreti sa ne intilnim. An nou fericit!
3 ianuarie 2011 at 11:32 am
[…] Prima partea a textului AICI. […]
3 ianuarie 2011 at 11:48 am
Dragului Dyo: cutia Pandorei n-a fost deschisă de Marius Cruceru ci de Iosif Ţon, care o şi agită prin comunicate şi pseudoevanghelii în foileton.
Scandalul este întreţinut şi savurat şi pe alte bloguri pe care ne facem că nu le citim, dar sunt pe locuri fruntaşe în WordPress. Cum ajunge oare acolo România Evanghelică? Pe furiş, la urdiniş…
Dragului Otniel Vereş: cum să doriţi retragerea în tainiţe şi hrube şi să aveţi nostalgii după şuşoteala de culise, după ce aţi agitat apele în postări de o virulenţă greu de egalat, la acelaşi incriminat de o parte a „presei” Marius Cruceru? Badea Scîrţan a venit în schimbul de noapte… Aţi reuşit acolo să iritaţi şi baptişti şi penticostali de-a valma, exact ca-ntr-o arenă în care aţi fost şi taurul şi toreadorul în acelaşi timp.
Dragilor, imaginaţi-vă că sunteţi citiţi şi savuraţi de necreştini, de ortodocşi şi de catolici: cum sună povestea asta mereu repetată cu „pescuirea în lighean”? cu acuzaţiile fondate, chipurile, istoric de unii şi ignorate de alţii?
Vă acuzaţi unii pe alţii de… prozelitism, adică vă daţi foc singuri la şură, spre deliciul nostalgicilor comunişti şi a ultraşilor de dreapta majoritari… Nu credeţi?
Sigur, e greu să găseşti un „badea Scîrţan” care să producă un material inflamabil în gospodăria sa ţărănească, dar nu-l pot înţelege nici pe simpaticul Vaişamar care-i tratează fumigena de biogaz ca pe o bombă cu neutroni.
Scrisoarea Mateiaşului are savoare prin autentic. E o misivă scrisă pe laviţă, cu aşchia-n fund. Se doineşte sau se joacă la horă, de fete şi flăcăi. E ca un fel de casă din muzeul satului ideilor baptiste. E citită, comentată, luată ca o glumă, cu alte cuvinte e vie şi are şanse să devină baladă.
O părere și cu asta-nchei: penticostalii sunt pe val şi n-o să-şi ceară iertare în pururi.
În primul rînd pentru că generalizările sunt demodate şi nu mai au nicio acoperire în teren- cine sunt „penticostalii”? cine sunt „baptiştii”?-; în al doilea rînd pentru că mistica a ieşit în stradă, iar oamenii se hrănesc cu focuri de artificii şi se pîrlesc la focuri bengale.
Că ne place sau nu- mie, de exemplu nu-mi place- valul carismatic sau harismatic cum îi spuneţi voi este în creştere şi va deveni un adevărat tsunami, cît de curînd. Ce aduce cu sine un val din ăsta? păi, de tot felul: de la leşuri, la lemne utile pentru foc. Problema este: la mal va mai fi tot Isus, frigînd peştele pe plajă? Şi pe cine dintre noi va mai aştepta?
3 ianuarie 2011 at 10:15 pm
„O părere și cu asta-nchei: penticostalii sunt pe val şi n-o să-şi ceară iertare în pururi.”
de la cine si de ce sa-si ceara penticostalii iertare?
3 ianuarie 2011 at 10:43 pm
Dragul de mine (mi s-au umezit ochii!) crede ca daca liderii baptisti ar fi reactionat mai cu intelepciune la vremea potrivita, astazi nu am mai fi discutat cazul Ton, pe baricade, ci despre vesnicele subiecte fierbinti ale blogosferei evanghelice romanesti: batice, fustite, Fidela, Alin Cristea, „Numai harul”, pastorii de tineret, paharele de Cina, calvinism si arminianism, UEO, pozele de pe Facebook si … cam atat.
Pana la urma o sa ajung sa le multumesc acestora … ne-au facut un bine.
4 ianuarie 2011 at 11:08 am
Răsvan Cristian Stoica: „Scandalul este întreţinut şi savurat şi pe alte bloguri pe care ne facem că nu le citim, dar sunt pe locuri fruntaşe în WordPress. Cum ajunge oare acolo România Evanghelică? Pe furiş, la urdiniş…”
Folosirea expresiei „pe furiș” în legătură cu prezența blogului România Evanghelică „pe locuri fruntașe” în WordPress este… absurdă.
Pe de o parte pentru că România Evanghelică / Alin Cristea are activitate susținută în blogosferă (WordPress), așadar ar fi normal să ajungă „pe locuri fruntașe”, iar pe de altă parte pentru că nu am făcut „pe furiș” ceea ce am făcut. Însuși Vindecătorul afirma despre mine: „Cel mai vizibil evanghelic român de pe internet, cu cea mai mare longevitate în mediul virtual” (7 august 2010).
În legătură cu „întreținerea scandalului”, voi menționa faptul că blogul România Evanghelică a oferit materiale de sinteză unice în blogosfera evanghelică, precum Cazul Iosif Țon – Declarații (cu 50 de link-uri) și Iosif Țon – Cronologie.
Din cîte știu, sînt singurul care a oferit poze de la Conferința Străjerilor din decembrie și de la prelegerile lui Iosif Țon de la Biserica Providența din Oradea și Biserica Baptistă din Băile Felix.
Așadar, activitatea mea în legătură cu „scandalul” a fost în primul rînd una de INFORMARE, nu una de „întreținere” a scandalului, așa cum sugerează Vindecătorul.
A-mi exprima simpatia pentru o persoană care este batjocorită în public consider a fi un gest uman și creștinesc.
Iar a-mi exprima indignarea față de gesturi reprobabile (din spațiul confesional evanghelic) este, iarăși, un gest normal pentru cineva considerat a fi „cel mai vizibil evanghelic român de pe internet”.
Da fapt chiar Răsvan Cristian Stoica a „întreținut” în această perioadă scandalul prin pamflete care, din cîte pricep eu, nu sînt benefice pentru mintea din urmă a românilor.
Vindecătorul, de fapt, a ajuns, astfel, PE FURIȘ, „pe locuri fruntașe” în WordPress.
Desigur, se poate vedea că există și alte Topuri, nu doar WordPress.
ZeList, BlogRank. De ce nu se vorbește și despre „locuri fruntașe” acolo? Pe astfel de bloguri se ajunge mai greu pe locuri fruntașe.
Și se rămîne mai greu pe locuri fruntașe…
Blogging-ul implică mai multe genuri de acțiuni decît a scrie articole și a aduna comentarii pe un blog.
3 ianuarie 2011 at 12:32 pm
[…] Un comantariu la un rechizitoriu. Marius Cruceru e mereu di vin(ă). Dyo şi Pandora lui face rău poporului. Otniel Vereş vrea […]
3 ianuarie 2011 at 12:39 pm
[…] Aici aveţi episodul 1. […]
3 ianuarie 2011 at 12:50 pm
Puteţi să nu mai daţi comentariul. Fiind extrem de lung l-am pus ca postare la mine pe blog.
Mulţumesc pentru înţelegere.
3 ianuarie 2011 at 2:57 pm
[…] euharistice de la Aleşd (mariuscruceru.ro) 4. MĂ Tem CĂ Am Avut Dreptate (popaspentrusuflet) 5. Un răspuns pastorului Adrian-Mihai Mateaş (1) (vaisamar) 7. Hotărâri de Anul Nou […]
3 ianuarie 2011 at 3:18 pm
Domnului Otniel V, cu respect.
Observ ca sinteti omniprezent in blogosfera romaneasca de factura evanghelica, ceea ce nu-i neaparat un lucru rau. O dovada a faptului ca va intereseaza ca lucrurile sa fie bine asezate in albia lor…
Sa presupunem ca la inceputuri fratii penticostali si-au consolidat structura numerica a bisericilor lor pe umerii firavi ai fratilor baptisti. Nu cunosc situatia si m-as feri sa comentez prea mult in sensul acesta, desi ma indoiesc ca fenomenul cu pricina ar avea relevanta statistica. Cum va iexplicati insa ca de la Revolutie incoace numarul fratilor penticostali s-a dublat fata de cel al baptistilor? Va intreb acest lucru pentru relevanta analizei, fiindca ce sens are sa va indurerati atit de mult pentru niste chestiuni ce s-au intimplat cu atitea zeci de ani inainte de nasterea dvs? Sa fim seriosi, am citit despre Freud pe aici, ceva legat de defulare, dar nu inteleg ce defulare ar fi in cazul unuia tinar ca dvs, sau altfel spus, cu ce v-ar ajuta sa aveti parte de o scrisoare deschisa de impaciuire din partea fratilor penticostali?
3 ianuarie 2011 at 10:01 pm
urmind acest fir logic, nu ar trebui sa ma intereseze prea multe despre perioada comunista. am prins doar 9 ani.
ma intereseaza inceputurile, pentru ca imi place istoria in general, iar, in ce ma priveste, am fost mai marcat de lucrurile acestea prin munca pe care am depus-o la arhiva comunitatii de Oradea, care a rezultat si intr-o monografie.
cred din toata inima ca istoria trebuie cunoscuta. chiar daca e dureroasa.
cit priveste motivele numarului dublu al fratilor penticostali (ba aproape triplu)am si eu explicatiile mele, unele pozitive, altele negative.
mentionez de acum ca nu le voi spune pe cele negative 🙂
3 ianuarie 2011 at 10:03 pm
Probabil ai în vedere sporul demografic. Am auzit-o de la un baptist. 🙂
3 ianuarie 2011 at 10:22 pm
ei hai acum sa va dezvaluiesc si o parte mai putin cunoscuta din istoria noastra, ca sa nu fiu declarat subiectiv fata de „ai mei”.
trebuie sa stiti ca in unele privinte, desi ii tot dam inainte ca ne citesc ortodocsi, nu facem nici pe sfert ce faceau „inaintasii” nostri. ce-i drept, efectul internetului e altul.
aflati asadar ca intr-un episod greu din istoria com. de ORadea fratii s-au paruit si publicat in ziare locale, nu in revista cultului 🙂
apoi, in contextul ruperii Uniunii din 1933, secretarul Ungureanu a chemat garda financiara asupra presedintelui comunitatii Balc. am face asa ceva azi? spre onoarea lui a iesit curat.
vedeti ca nu sintem atit de rai? 🙂
sa sara acum penticostalii sa arate cu degetul 🙂
4 ianuarie 2011 at 2:36 am
Draga Manu,
iti cer favoarea sa publici o foarte scurta postare pe care mi-a refuzat-o Marius Cruceru la articolul dumnealui „În virtutea dreptului la replică… Emanuel Contac despre scrisoarea pastorului Mateas” in care face afirmatia ca disputa dintre tine si domnul Mateas este inegala. Trag o concluzia „nevinovata”: daca domnul Mateas este absolvent la UEO iar tu la ITP, felicitari pentru ITP care face astfel de „lupte” dezechilibrate. Am prevazut ca Marius nu o sa poata inghiti un astfel de scor intre UEO si ITP (cu rezerva ca Mateas este absolvent la UEO). In plus, meciul era la ei acasa…
4 ianuarie 2011 at 12:08 pm
[…] Prima partea a textului AICI. […]
4 ianuarie 2011 at 12:11 pm
[…] carismaticii sunt cei mai ai dracului si baptistii sunt, prin definitie, “good guys”. Emanuel Contac se apuca cu seriozitate sa pipaie textul cu lupa omului serios si cu peretii camerei tapetati cu […]