Miercuri, 19 ianuarie 2011, ora 18,00 la Institutul Teologic Penticostal din București, B-dul Uverturii, nr. 210-220, va avea loc simpozionul cu tema:
Spălarea picioarelor în învăţătura biblică şi în practica Bisericii Penticostale din România
La eveniment vor participa pastor prof. univ. dr. John Christopher Thomas, cadru didactic la Pentecostal Theological Seminary din Cleveland, TN, SUA, şi pastor drd. Victor Vladimir Neamţu, cadru didactic la Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti.
Moderatorul simpozionului va fi pastor conf. univ. dr. John F. Tipei.
Cu acest prilej, va fi lansată cartea prof. J. C. Thomas, Spălarea picioarelor în Ioan 13 şi în comunitatea ioanină, (traducere şi editare de lector univ. dr. Emanuel Conţac), publicată de Editura „Metanoia” din Oradea.
13 ianuarie 2011 at 11:07 pm
Imi aduc aminte ca dr. Schmidgall ne recomanda aceasta carte ca exemplu de „saubere Exegese”!
La vremea respectiva am fost fascinat de acribia si firul argumentativ original. (Acum sunt mai impresionat de faptul ca ai mai gasit timp sa traduci si sa editezi o carte, pe langa munca ta zilnica… felicitari!)
Cum putem intra in posesia cartii? (noi, cei din afara)
14 ianuarie 2011 at 7:30 am
Cartea a fost tradusă de mai mult timp. De curând am găsit timp doar să o reeditez, fiindcă au trebuit reverificate nişte chestiuni. Dar mă bucur că a apărut, finalmente. Cred că Metanoia expediază şi în străinătate. Am să mă interesez.
14 ianuarie 2011 at 12:10 am
In bisericile istorice se practica ritul spalarii picioarelor, undeva in cadrul slujbelor din Joia Mare, de catre cel mai mare (episcop, egumen etc) fata de cel mai mic.
Cum o practica penticostalii?
14 ianuarie 2011 at 7:39 am
Aţi vrut să scrieţi „se practică” (prezent) sau „se practica” (imperfect)? Din câte ştiu, la catolici e practicată şi azi de episcop, în perioada pascală. Penticostalii au o practică diversă, dar cei mai mulţi fac acest gest în asociere cu euharistia (Cina Domnului), la intervale diverse (unii de mai multe ori pe an).
.
Pentru anumite persoane gestul e parte a procesului de reconciliere cu o persoană, (cu precizarea că cel slujit şi cel care slujeşte sunt de acelaşi sex).
.
Tatăl meu obişnuia să facă acest gest musafirilor săi, în cadrul casnic. Era un fel de a le sluji şi de a le arăta ospitalitate. Cel puţin aşa am interpretat eu gestul, fiindcă nu l-am întrebat niciodată de ce îl practică.
14 ianuarie 2011 at 5:17 pm
Manu, si tatal meu proceda similar cu musafirii care innoptau la noi.
Tin minte ca odata a fost o familie care avea si un baiat cam de varsta mea si dupa ce tatal meu a spalat picioarele fratelui, eu am spalat picioarele baiatului familiei respective. A fost ceva interesant, desi nu intelegeam pe deplin chestiunea. Eram inca mic (vreo 12-13 ani, daca nu ma insel).
14 ianuarie 2011 at 11:55 am
Întrebarea mea este dacă Hristos a intenționat să lase spălarea picioarelor ca principiu sau ca exemplu din care să extragem un principiu (slujirea fraților)? Dacă este principiu, atunci practica este la fel de importantă ca și cina Domnului, dat fiind contextul.
14 ianuarie 2011 at 2:12 pm
pai da, iar ajungem la acelasi tipar de discutii.
daca a lasat-o ca norma, ca porunca, trebuie facuta tot timpul (mai bine spus in mod regulat) si peste tot.
14 ianuarie 2011 at 7:00 pm
Ritul este universal in bisericile vechi: catolici, ortodocsi, armeni, copti, sirieni etc.
15 ianuarie 2011 at 10:37 am
De ce trebuie sa cautam mereu norme, reguli?
18 ianuarie 2011 at 10:25 pm
Nu neapărat e vorba de norme, reguli. Ci de rituri.
Omul e o ființă ritualică.
Dar ritul nu are semnificație decît într-un anumit perimetru (confesional).
14 ianuarie 2011 at 12:23 pm
nu se poate face ceva pt a fi urmarit simpozionul online? ar fi un rating!!! 🙂
dincolo de glumă, cred că ar fi foarte folositor pt mulți.
14 ianuarie 2011 at 1:01 pm
Nu ştiu dacă putem. Adică dacă avem tehnologia care să facă posibilă transmiterea online a simpozionului. Cred că va fi filmat şi postat pe ITP, unde mai sunt şi alte înregistări. Vezi http://www.itpbucuresti.ro/resurse-didactice
14 ianuarie 2011 at 1:03 pm
[…] 66. Mesajul tau conteaza (suceavaevanghelica) 68. Cine-i sefu’ in Iad? (penticostalul) 87. Lansare de carte la ITP cu prof. John Christopher Thomas (vaisamar) 92. O tălmăcire, vă rog! (drezina) 94. Importanta Sms-ului […]
14 ianuarie 2011 at 2:21 pm
frumos gestul tatalui tau, vaisamar.
la mine la biserica se practica de fiecare data cand e cina domnului si spalarea picioarelor.
14 ianuarie 2011 at 3:55 pm
Manu,
Lamuriri suplimentare vor primi cei care vor participa la simpozionul organizat de ITP pe aceasta tema sau care vor viziona inregistrarea video pe site-ul itpbucuresti.ro, rubrica resurse…
19 ian., ora. 18,00
RG
14 ianuarie 2011 at 4:33 pm
[…] preluat de pe https://vaisamar.wordpress.com Anunță si pe alții! window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId: […]
15 ianuarie 2011 at 12:44 am
[…] Ioan, pastor penticostal (rascumparareamemoriei) 18. Ferice de cei ce… (lascaupetru) 23. Simpozion şi lansare de carte la ITP cu prof. John Christopher Thomas (vaisamar) 28. ConspiraȚii Sau Paranoia (1) (popaspentrusuflet) 31. R.I.P. Adi Candreanu!! […]
15 ianuarie 2011 at 6:46 am
Adventistii practica spalarea picioarelor inaintea Cinei Domnului (sau impartasaniei). Considerentul teologic contextual obliga practicarea spalarii picioarelor, la fel cum painea si vinul, desi simboluri, sunt folosite sub aceeasi forma si astazi.
17 ianuarie 2011 at 10:44 pm
Spalarea picioarelor de la Cina cea de Taina , nu are nimic a face cu obiceiul evreiesc . Spalarea picioarelor inainte de Cina are legatura cu starea de curatare a credinciosului inainte de a se impartasi , care umbla cu picioarele pe un pamant care a fost stropit cu sangele lui Dumnezeu si astfel primeste o intinare in mod involuntar la nivel fizic. Tocmai de aceea a fost instituita inainte de cina si tocmai de aceea Mantuitorul a spus ca ” nu sinteti curati de tot ” ( vezi Ioan 13:10 ) . Facuta dupa Cina, isi pierde scopul principal pentru care a fost instituita , fiindca este normal ca cineva sa se spele pe maini , inainte de masa si nu dupa masa .