Ieri a murit disidentul Vasile Paraschiv. Mai jos un text de Vladimir Tismăneanu.

Istoria onoarei la români: In Memoriam Vasile Paraschiv A plecat dintre noi un adevarat erou. Vasile Paraschiv si-a ridicat vocea impotriva dictaturii comuniste inca din anii 70, cand altii preferau complicitatile silentioase, nemaivorbind despre sicofantii de serviciu (unii apar azi pe varii irealitati ca analisti politici).  A parasit PCR in 1968, convins ca are de-a face cu un partid al carieristilor, al impostorilor, al lichelelor si al uzurpatorilor.  A fost o forta dinamica in cadrul Sindicatulu … Read More

via Memorie, libertate, moderaţie

Vasile Paraschiv rămâne un nume „greu” în istoria României, pentru demnitatea şi curajul cu care s-a opus comunismului, atunci când a înţeles caracterul profund abject al acestui sistem. Vezi AICI un articol excelent despre acest mare român.

Vasile Paraschiv a fost printre puţinii care au refuzat să fie decoraţi de Traian Băsescu. Ştiu slujitori ai altarului care s-ar târî pe burtă ca să „înhaţe” decoraţia refuzată de Paraschiv. Sau slujitori care au acceptat să fie decoraţi nu de Traian Băsescu, ci de personaje cu adevărat sinistre pentru istoria pre- şi post-decembristă a României. Mă refer, evident, la tov. Ion Iliescu. Prin gestul său curajos, Paraschiv arată cât de ramificată, de prosperă şi bine înfiptă în solul politicii româneşti este moştenirea otrăvită pe care ne-a lăsat-o comunismul.

De notat că Traian Băsescu îşi permite să vorbească despre respectarea statului român. Un stat care, deşi este în ultimă instanţă răspunzător pentru bătăile încasate de Paraschiv, nu l-a despăgubit în niciun fel şi n-a adus în faţa justiţiei pe niciunul dintre foştii lui torţionari!

Vasile Paraschiv a avut o pensie de cinci milioane! Statul „de drept”, reprezentat de Traian Băsescu, acordă pensii nesimţite foştilor torţionari şi susţinătorilor activi ai regimului de teroare!