Ca alaltăieri Radu Mazăre preciza că subiectul colaborării cu Securitatea nu-l mai interesează la 20 de ani de la Revoluţie. Când eşti aliat politic cu un personaj care anunţă că merge la CEDO, doar-doar o scăpa de eticheta definitivă şi irevocabilă de colaborator SECU, sigur că subiectul este neinteresant.

Cu această declaraţie, imberbul primar al Constanţei îmi aduce aminte de un lider religios care declara ritos anul trecut că CNSAS-ul este al trecutului, iar el este interesat de viitor. Cred şi eu. Când este legat de un trecut dubios cu atâtea odgoane invizibile, oricine devine subit interesat de maşina timpului care să-l scoată din mlaştina trecutului şi să-l proiecteze în ceaţa viitorului.

Mai nou, nici cruntul domn Crin nu mai este interesat de trecut, de turnători şi turnaţi. Dacă pe Mona Muscă a strivit-o fără jenă la momentul deconspirării ei, acum dalbul domn Crin descoperă că de fapt el nu a făcut alianţă cu Voiculescu, ci cu un partid. Cu alte cuvinte, soluţia imorală se poate dovedi amorală ori chiar de-a dreptul morală, cu condiţia ca oamenii să fie suficient de schizofrenici pentru a-l ţine într-o emisferă a creierului pe Voiculescu şi în cealaltă partidul său, între cele două nefiind, desigur, nicio legătură. (Alternativa mai comodă ar fi ca omul să nu aibă niciun pic de creier şi atunci problema s-a rezolvat prin faptul că nu mai există).

Pentru că memoria liderilor politici este cam scurtă, cred că e foarte oportună anamneza făcută de Vladimir Tismăneanu pe blogul său, cu privire la o experienţă a lui Crin Antonescu, dintr-o viaţă anterioară (una din cele 9 vieţi regulamentare ale oricărui bun politician român).

Atunci cand semnam un document, ne asumam o raspundere, nu ne jucam. Vreau sa sper ca aceasta norma se aplica si domnului Crin Antonescu.  Asemeni Proclamatiei de la Timisoara, publicata acum 21 de ani, Declaratia de la Praga din 2009 este un document esential al ruputurii cu totalitarismul. Initiata, intre altii, de Vaclav Havel si Vytautas Landsbergis, Declaratia cere condamnarea simultana a regimurilor comuniste si fasciste, a ideologiilor lor … Read More

via Memorie, libertate, moderaţie