Astăzi mi-am petrecut prima parte a zilei răspunzând la emailuri şi punând la punct pe câţiva comentatori de pe blog (acum, că am început să fac rating, trebuie să-mi plivesc blogul de buruieni mult mai abitir decât înainte). 🙂
Apropo, un amic care ţine să-şi păstreze anonimatul mă previne: „Next, o exegeză a baticului, ceva despre jocuri şi dans în textul biblic, o analiză a vinului băut de Isus (dacă a fost fermentat sau nu), o dezbatere despre cercei şi verighete… şi-apoi să vezi mătăluţa rating!” (Cred că din viteză, bunul meu amic a scris „rating” în loc de „ring”. De ring e vorba! Ring de box!)
După ce am isprăvit cu activităţile de rutină, m-am apucat să fac ceea ce am promis de multă vreme. O mică cercetare cu privire la termenul „penticostal” în dicţionarele produse de Academia Română. Rezultatele finale ale acestei cercetări vor fi puse într-un raport pe baza căruia Conducerea Cultului va trimite o sesizare Academiei. Estimez că sesizarea va fi trimisă în ianuarie 2012.
Dezvălui în avanpremieră ceva din culisele cercetării mele.
Iată cum ne prezintă Academia Română de o jumătate de veac! Puneţi-vă centurile de siguranţă şi ţineţi la îndemână pungi de hârtie! Dacă sunteţi catolic sau ortodox, aveţi permisiunea să faceţi eventual o cruce evlavioasă. (Atât şi nimic mai mult). 🙂
Să desluşim un pic cestiunea!
DEX 2009 preia efectiv definiţia din ediţia anterioară (DEX 1998). Coborând pe firul istoriei, constat că DEX-ul ne serveşte o supă reîncălzită cu ingrediente din Dicţionarul Limbii Române (DLR, serie nouă, tomul VIII, partea a 2-a, Litera P, Pe-Pînar).
Dincolo de ortografierea greşită a termenului englezesc „Pentecostal” (care de regulă se scrie cu literă mare şi întotdeauna cu „e” la mijloc, cf. gr. πεντηκοστή, „Cincizecime”), observ că definiţia din DLR 1974 se bazează, în prezentarea ei deformată, discriminatorie şi tendenţioasă, pe DER, Dicţionarul Enciclopedic Român, vol. III (K-P), publicat de Editura Politică în 1965.
Comparând definiţia din DER (1965) cu DEX (2009) observ că lexicografii care au întocmai această ultimă ediţie s-au mulţumit să suprime ultima parte a definiţiei din DER, înlocuind secvenţa „Mexic, Brazilia, Germania, ţările scandinave” cu „Europa”. Deşi este lăudabil că a renunţat la retorica denigratoare întâlnită în DLR şi DER (instrumente de cercetare întocmite în vremea unui regim totalitar ateist, care clasifica orice credinţă religioasă drept „misticism”[1]), este trist că prima parte a definiţiei a rămas neschimbată.
Aşadar, definiţia termenului „penticostal” din DEX 2009 se bazează pe una veche de aproape cinci decenii, formulată într-un dicţionar puternic ideologizat, redactat în timpul unui regim ostil religiei, indiferent de forma ei de manifestare.
[1] Elocventă în acest sens este definiţia termenului „misticism” din DER: „misticism, credinţă eronată în existenţa unor forţe supranaturale cu care omul ar putea comunica pe o cale deosebită de cunoaşterea raţională, obişnuită, prin revelaţie, intuiţie, extaz. În acest sens, m. este caracteristic oricărei religii şi, într-o măsură sau alta, şi unor curente filozofice idealiste iraţionaliste”
4 decembrie 2011 at 1:10 pm
Iti vine sa-ti faci cruce cu ambele maini nu doar cu una.
4 decembrie 2011 at 1:58 pm
Deci comform dicţionarelor suntem o sectă mistică. Asta mă duce cu gândul la o comunitate de oameni izolată (ex: în deşert, munţi, peşteri) desprinşi de societate fără tehnologii sau alte chestii. Şi totuşi „constat cu uimire” că trăim într-o societate şi avem tot felul de tehnologii. Curios lucru
4 decembrie 2011 at 6:13 pm
Felicitari, inca odata, pentru aceasta initiativa. Sper sa iasa ceva de aici.
4 decembrie 2011 at 8:20 pm
Frate Emanuel,
Porniti de la etimologia cuvantului grecesc „pentekostes” si ignorati explicatiile dictionarelor explicative tiparite pe vremea…Primului Impuscat cu totata incarcatura diversionista a materialismului dialectic care si astazi, chiar aici pe blogul dumneavoastra, prin referintele date creaza diversiune, abatere de la tinta. „Pentekostes, direct din greaca ( sunt sigur ca dumneavoastra aveti competenta salutara de a talmaci nicidecum de a rastalmaci…) si astfel suprapus peste evenimentul marcant de la Rusalii (Cincizecime) cand Duhul Sfant a „eliberat certificatul de nastere” al primei Biserici Crestine si (doar) a lui Hristos !
Sunt sigur ca asa veti avea numai de castigat si in substanta comment-urilor si in aobiectivitatea acestora, nu numai in dat cu…presupusul. E nevoie si de hrana de tip „BIO” din punct de vedere spirital !
Domnul sa va binecuvinteze !
4 decembrie 2011 at 9:21 pm
Pe mine nu mă interesează să fac apologia penticostalismului, ci să arăt care sunt rădăcinile definiţiilor comuniste din DEX 2009.
6 decembrie 2011 at 1:03 am
@ACIDUZZU
Nu vorbiți dumneavoastră de BIO pană nu vă rezolvați problemele serioase pe care le aveți cu produsele chimice de sinteză.
E a ”n”-a oară când folosiți reactivi de analiză total nepotriviți in raport cu substanțele din temele postate de Emanuel.
Rezultatul a fost de fiecare dată substanțe-deșeu plus precipitați.
Emanuel a fost elegant si doar v-a atenționat finuț pentru erorile făcute, ba uneori chiar v-a mulțumit pentru osteneala de alchimist de și rezultatul acesteia îl polua evident.
Totuși, ar fi prea mult sa continuați așa la infinit cu reactivi falși si să poluați atmosfera, suntem intr-o tară UE si trebuie să vă aliniați normelor ecologice in vigoare.
Vă o ofer soluție gratis: schimbați-va urgent ph-ul.
6 decembrie 2011 at 2:17 pm
Vorbiti de ph…. ?
Desigur ca va convine, nu-i asa ?
Ph-ul veninului de aspida, va rog sa constatati ca nu se revarsa tocmai din gura mea ! (va rog chiar sa ma moderati daca va sta in putinta….cu toate ca am fost suficient de manierat pe-aici, si n-am niciun motiv sa-l „hapai” pe primul venit pe acest blog care in niciun caz nu dumneavoastra il administrati )!
Pentru dumneavoastra am doar atat: Duhul proorocilor este supus proorocilor !” Adica este recomandabil sa va cam infranati la…cel mai mic madular din dotare, adica propria limba !
Bine-ati zis ! Suntem intr-o tara UE, deci, bazata pe principii democratice ! Daca am devenit incomod, reactiv, pentru posesorul acestui blog, de ce n-ar practica atunci chiar dansul aceeasi democratie transparenta si sa mi-o spune…BIO (adica verde-n fata) ! Doar dumnealui, adica fratele in Hristos Emanuel Contac si nicidecum altcineva, in mod direct si nu prin intermediari postati ad-hoc pe post de…cerberi.
Oare nu stiati ca numai in mitologie se trece Styx-ul punand un banut in mana luntrasului?
Ah, ochiul ager al lui Cerber cum ii mai vegheaza pe unii chiar in…UE !
6 decembrie 2011 at 4:20 pm
Iar faceti un exercitiu retoric pe langa tema.
Emanuel nu v-o spune verde in fata din prea mare eleganta.
Asta nu inseamna ca si eu trebuie sa fac la fel cand imi exprim parerea despre comentariile dumneavoastra.
Asa ca asteptati-va in continuare sa va amendez derapajele de intelegere a temei chiar si in cazul in care o sa va schimbati si ph-ul.
Nu primesc ce aveti pentru mine, mi-e total inutil, si in plus va resping insolenta cu care ma purtati fara rost prin meandrele cunostintelor dumneavoastra.
6 decembrie 2011 at 7:40 pm
V-ati erijat prematur si…precar, intr-un Justitiar extracuricular aici pe blog !
Ce amendati si mai ales cu ce ? Cu expresii lapidare, monosilabice si ciuntite de teapa celor care ies din gura lui Irinel Columbeanu ?
„Din cuvintele tale vei fi scos fara vine si din cuvintele tale vei fi osandit ?” Va suna oarecum cunoscute ? Probabil ca nu, intrucat se vede ca stati cam departe de aceste cuvinte !
In ceea ce priveste plimbarea dumneavoastra cu lectica prin „meandrele cunostintelor mele”, nu va asteptati la prea multe ! Nu sunteti inca o somitate in materie…
Deocamdata dumneavoastra purtati doar o jalnica cobilita de ocazie !
Howgh !
6 decembrie 2011 at 7:54 pm
A pomenit cineva numele lui Irinel Columbeanu pe aici? De ce nu şi al lui Vanghelie sau al lui Adi de la Vâlcea? Insistaţi să faceţi din blogul meu o nouă mahala evanghelică? Aş zice că avem destule, nu credeţi?
6 decembrie 2011 at 8:53 pm
@ACIDUZZU
Apropo de argumente, le gasim chiar in comentariile dumneavoastra
Doar un exemplu:Il luati la rost pe Emanuel pentru ce spune Origen,
Nu dati atentie la ce spune Emanuel in postare, dar acum pot sa-mi explic de ce, ii acordati mai multa atentie lui Irinel Columbeanu.
6 decembrie 2011 at 10:44 pm
Frate Emanuel,
Nici cu placere nici cu malitiozitate n-am pomenit numele acelui VIP monden, atat de puternic mediatizat pentru „moralitatea-i indubitabila” din pricina palmaresului arhicunoscut, cat mai ales ca si un corespondent comparativ remarcat pentru dialogurile si exclamatiile monosilabice si de dimensiunea (lungimea) staturii sale. Cat despre ceilalti, nu mi-am permis sa-i pomenesc !
Va asigur ca nu eu transform blogul dumneavoastra, elevat din toate punctele de vedere intr-o noua mahala ci alti vizitatori care posteaza comment-uri doar „pe langa” subiectele postate de dumneavoastra. Ce-i drept nu prea multi dar totusi tolerati bine la moderare….
Daca, de felul meu, ma fac prea des si prea usor oponentul cuiva si chiar incomodez, prefer sa ma stiu in aceasta postura pentru ca imi place adevarul BIO nicidecum incarcat de…E-uri, incepand cu cel al firii pamantesti ! Cu toate ca trebuie sa recunosc, si mie-mi „scapa” cateodata din haturi (firea). Dar, asa cum am mai spus-o si-o repet tot aici, pe blogul dumneavoastra, „Cine nu greseste in vorbire, este un om desavarstit!”
Am certitudinea ca veti lua o decizie corecta analizand in mod obiectiv, ca nu-i obligatoriu sa fie cineva intru totul de acord cu o parere sau afirmatie emisa, fie acel cineva chiar administratorul blogului. Asta nu inseamna sa sarim ca si pop-cornul incins pe plita,de fiecare data cand sunt pareri oponente si daca suntem nevolnici in a formula o parere inteligibila sa ne rastim, parafrazandu-l pe psalmistul David: „In Numele Domnului, il tai in bucati !” (Aici, pe blogul fratelui meu in Hristos, Emanuel Contac…pentru ca eu n-am blog, sunt doar vizitator ingaduit ca si multi altii asemeni mie…)
Domnul Isus, Cel nascut in Betleem sa va binecuvinteze si sa ne dea tuturora pacea de care avem cu totii asa de mare nevoie !
4 decembrie 2011 at 9:06 pm
Cred ca, din moment ce am ajuns pana si in locurile cele mai izolate, totusi, nu suntem atat de izolati.
5 decembrie 2011 at 10:17 am
Interesant lucru e că suntem o sectă. Cine mai știe care e definiția sectei?
5 decembrie 2011 at 5:52 pm
Se vede ca , comunismul a lasat urme adanci in gandirea unora..si nu numai in gandirea lor… Suntem in sec xxI oameni buni,si e democratie… nu mai este nimeni care sa ti impuna ce sa faci.dpdv spiritual… si mai mult decat atat nu mai este nimeni care sa ti interzica sa mergi intr o biserica penticostala pentru a ti crea singur o definitie a penticostalului.. Daca vrei sa stii adevarata definitie mergi intr o biserica de penticostali,asista la un program si vei vedea ca nu e mai lung decat cel din alte biserici,nu tremura nimeni si nu face nimeni spume la gura nici in timpul slujbei si nici dupa… E cutremurator ceea ce gandesc oamenii despre noi!!
Ai mila Doamne de Romania!!!
5 decembrie 2011 at 7:34 pm
pentecostal.
1. adj. Perteneciente o relativo a Pentecostés.
In spaniolá nu face referire la sectá ci la eveniment. Cred cá asa ar trebui sá se traducá si in romaná.
5 decembrie 2011 at 9:28 pm
Nu există nimic despre penticostali (ca mişcare religioasă) în dicţionarele spaniole? Ciudat… Poate ni se spune altfel în spaniolă. (Tremurichos). 🙂
6 decembrie 2011 at 6:51 pm
Ba da existá si multe dar, cum ráspunsul dumneavoastrá suná a batjocorá, vá las sá le descoperiti.Eu am prezentat intelegerea cuvantului penticostal din sursa ce-a mai sigurá:”Real Academia Española ”
Pentecostés.
(Del lat. Pentecoste, y este del gr. πεντηκοστή, t. f. de -τός, quincuagésimo).
1. m. Fiesta de los judíos instituida en memoria de la ley que Dios les dio en el monte Sinaí, que se celebraba 50 días después de la Pascua del Cordero.
2. m. Festividad de la Venida del Espíritu Santo que celebra la Iglesia el domingo, quincuagésimo día que sigue al de Pascua de Resurrección, contando ambos, y fluctúa entre el 10 de mayo y el 13 de junio.
Se face referire la cele douá sárbátori:1)50zile dupá paste si 2)venirea Duhului Sfánt.SI spuneam cá asa ar trebui sá fie si la románi.
6 decembrie 2011 at 6:53 pm
Iertati-má vá rog.Abia am vázut zámbetul de la urmá.
5 decembrie 2011 at 7:46 pm
Buna initiativa, nu am inteles este a Cultului sau este facuta in nume personal? Daca este initiativa Cultului, bine ca s-au trezit in sfarsit. daca este initiativa ta felicitarile mele, si ma rog sa ai izbanda.
5 decembrie 2011 at 9:26 pm
Este iniţiativa mea, dar va fi asumată la nivel oficial.
6 decembrie 2011 at 11:22 am
Ma bucur. Sunt sigur ca frati de la Centru au sa sustina initiativa ta. Felicitari.
5 decembrie 2011 at 8:29 pm
Vei trimite sesizarea in ianuarie 2012. La ce te astepti concret din partea conducerii Cultului? Crezi ca vor cere schimbarea definitiei din DEX? Eu personal ma indoiesc….
5 decembrie 2011 at 9:25 pm
Da, vom trimite sesizarea in ian. 2012. Mă aştept să dea undă verde şi să-şi asume documentul pregătit, pe care îl vom semna şi noi, cei de la ITP. Vrem să le dăm celor de la Academie un exemplar din Dicţionarul Mişcărilor Penticostale şi Harismatice, poate se mai inspiră din ele la viitoare ediţii ale DEX-ului. 🙂 Dar Dicţionarul ajunge abia în 3 săptămâni, deci luna decembrie oricum e pierdută. Nici eu n-am avut răgaz să fac documentul mai devreme. De două luni am zis că îl pregătesc.
6 decembrie 2011 at 6:37 am
La puţină vreme după sosirea mea în Canada, un român binevoitor îmi spunea că ingineria pe care am învăţat-o şi am practicat-o în România nu mă poate ajuta aici, deoarece acolo se învăţa prin perspectivă comunistă. L-am lăsat în pace, şi mi-am văzut de drum. Acum mi se dă să văd aplicaţia pe cuvinte din dicţionarele româneşti. Şi dacă le dovedim că au fost toate transformate prin esenţă comunistă, aşa cum şi formulele inginereşti şi matematice, sau medicamentele… dacă le dovedim pe toate rele… le abandonăm! Dar au stricat credinţa Dicţionarele Academiei?
În Dicţionarul Limbii Franceze, publicat în 1876 la Paris, urmând Dicţionarul Academiei Franceze (al lui É. Littré), cuvântul misticism este considerat neologism. Sensul acestui cuvânt prinde două aspecte:
– Credinţă religioasă sau filosofică, potrivit căreia sunt posibile comunicaţii secrete între om şi divinitate.
– Doctrină prin care se dă un sens ascuns cărţilor sfinte sau lucrurilor acestei lumi.
Dicţionarul Academiei Franceze, în ediţia a 8-a, la aproape 60 distanţă, ne spune că misticismul este o „doctrină care afirmă posibilitatea unei uniri directe a sufletului cu Dumnezeu, această unire constituind o formă superioară de existenţă şi de cunoaştere.”
Pot exista preferinţe pentru o definiţie sau pentru cealaltă. Întrebarea este: definiţiile academice mai bune au ajutat mai mult la creştinarea autentică a poporului francez? Toate lucrurile ne sunt îngăduite (adică şi observarea fină a dicţionarelor) dar nu toate sunt de folos, iar mie mi se cere să fiu un vas de cinste, sfinţit, folositor stăpânului, şi încă: arătarea Duhului se dă spre folosul altora.
6 decembrie 2011 at 11:31 am
@Ioan Bâle
Sunteti unul dintre cei ale caror comentarii le apreciez foarte mult.
De data asta se pare ca poluare produsa de aciduzzu a fost atat de serioasa incat a ajuns pana in Canada si v-a afectat si pe dumneavoastra.
Ce legatura au explicatiile unui binevoitor despre cum este ingieneria romana antedecembrista si definitiile din dictionarelor franceze ale misticismului cu semnalarea ignorantei probate de Academia Romana vreme de peste 60 de ani atunci cand defineste cuvantul penticostal.
In acest context, nu vad nici sensul intrebarilor dumneavoastra nici sensul lectiei de morala din final.
Cred ca demersul lui Emanuel e corect.Nu putem fi nepasatori fata de ignoranta celei mai de prestigiu institutii romane
Poate prin acest demers vom avea si noi cat de curand pentru cuvantul penticostal o definitie asemanatoare cu cea data de Academia Franceza, ca tot ne leaga latinitatea.
Pentecôtisme, n. m. Dérivé de pentecôtiste.
Vaste courant religieux issu du méthodisme, qui est apparu aux États-Unis au début du XX e siècle, et dont la spiritualité est fondée sur la recherche des charismes de l’Esprit-Saint, tels que les dons de guérison, de prophétie, de glossolalie ; l’ensemble des Églises protestantes nées de ce courant et des mouvements religieux qui s’y rattachent. Le pentecôtisme est à l’origine du « renouveau charismatique » qui s’est développé dans les différentes Églises chrétiennes. Du fait de leur prosélytisme, le pentecôtisme nord-américain comme le baptisme (voir ce mot) connaissent une grande expansion en Amérique latine, en Afrique et même dans une partie de l’Europe .
Parca suna ceva mai aproape de realitate.
6 decembrie 2011 at 3:20 pm
@Vali Horlescu,
Este sub demnitatea mea sa va infrunt chiar daca ati cam avea nevoie…desi, „zadarnicile ciocniri de vorbe nu folosesc nimanui, decat ca aduc pierzare celor care le asculta” ! (1 Timotei 6:5)
Totusi, as dori sa fiti pentru o clipa sincer, doar sincer, ca evlavios nu va pot cere sa fiti, (1 Timotei 6:7) si sa-mi raspundeti la o intrebare usoara :
Ce neajuns personal v-am pricinuit aici, pe blogul fratelui Emanuel Contac de sunteti atat de visceral, ca o femeie in chinurile facerii, fata de mine ? Dac-am pacatuit cu ceva, spuneti-mi ! Este suficient timp si loc, chiar aici pe blog sa ingenunchiez si la propriu si la figurat si sa strig tare, in auzul tuturor: „Iertati-ma, domnule Vali Horlescu, in Numele Domnului Isus ! Iertati-ma !” Va asigur ca o voi face !
Prima data v-am inteles in cazul acelei interventii cu…ph-ul ! Dar vad ca la dumneavoastra este de fapt o problema organica, ceea ce necesita o terapie holistica !
Este ca si in cazul acelui ins care facea alergie doar la simpla pronuntie a cuvantului „Japonia !”
Dintr-o data se facea rosu la fata precum sfecla si topaia in sus agonizand si gesticuland necontrolat: „Asa le trebuie ! Daca nu m-au ales pe mine imparat !”
Referirea indirecta folosita la adresa mea tine de limita cea mai de jos a bunelor maniere, acolo unde se termina de faptmanierele, si incepe…marlania:
„De data asta se pare ca poluare produsa de aciduzzu a fost atat de serioasa incat a ajuns pana in Canada si v-a afectat si pe dumneavoastra.”
Luandu-l pe fratele Ioan Bậle din Toronto, drept paravan, va scundeti pentru a putea arunca in continuare cu pietrele din dotarea dumneavoastra manierata, ceea ce denota o verticalitate si o responsabilitate indoielnica cu privire la ce ziceti sau la ce faceti !
Va promit ca nu voi mai starui asupra nimbului dumneavoastra atat de notoriu de-acuma si voi conchide cu un citat care li s-a potrivit si corintenilor de-atunci si dumneavoastra, acuma:
„Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sunteţi în credinţă. Pe voi înşivă încercaţi-vă. Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Afară numai dacă sunteţi lepădaţi.” (2 Corinteni 13:5).
Oare nu stiati ca doar „cei rai n-au pace” ? (Isaia 57:20-21).
Ba, stiati, dar va faceti inadins ca nu stiti !
6 decembrie 2011 at 3:40 pm
Discuţii aceestea nu sunt productive. Aş fi fericit dacă aţi tempera tonul.
6 decembrie 2011 at 7:43 pm
Why just me, dear brother in Christ? Ar you sure that…?
6 decembrie 2011 at 7:04 pm
Nu am avut în vedere vreo poluare unipolară când am scris comentariul. Pur şi simplu iau în considerare cuvintele Scripturii, şi ca să mă înţelegeţi (numai dvs.) le pun în limba franceză.
Cantique des montées. De David. Yahvé, je n’ai pas le cœur fier, ni le regard hautain. Je n’ai pas pris un chemin de grandeurs ni de prodiges qui me dépassent. (Ps 131:1) Ils aiment à occuper le premier divan dans les festins et les premiers sièges dans les synagogues, à recevoir les salutations sur les places publiques… (Mt 23:6-7)
Acum: cea mai prestigioasă instituţie românească este în ignoranţă, dar rămâne totuşi locul public unde aşteptăm să primim şi noi salutul ! Cu cine credeţi că este mai gravă problema?
6 decembrie 2011 at 10:18 pm
Sunt convins de buna intentie a dumneavoastra cand ati scris comentariul, eu am exagerat prin remarca facuta tocmai pentru arata ca supraspiritualizarea ataca un demers legitim si cu efecte benefice.
Problema e la fel de grava oriunde e absent adevarul.
6 decembrie 2011 at 7:17 am
Un pastor bătrân îmi spunea ca baptistii au fost aceia care i-au botezat pe penticostali ” tremurici” dupa care penticostalii, la rândul lor , i-au scos pe baptisti din rai ( botezul cu Duhul Sfint ) .
6 decembrie 2011 at 11:49 am
Nice. Se pare acest botez le-a placut si celor de la Academie.
Nu le-a placut tot asa de mult, insa,de ce-au facut penticostalii fiindca in definitia din DEX pentru baptist nu se mentioneaza atributul ”nemantuit”.
6 decembrie 2011 at 12:01 pm
Gabi, mai in gluma mai in serios, se pare ca asta este adevarul. Noi le spuneam la baptisti pompieri – ca sting Duhul, ei ne spuneau noua popcorn – ca avem prea multi copii.
Rautatile astea ieftine dintre noi nu fac bine lucrarii lui Dumnezeu.
21 ianuarie 2012 at 11:00 am
Salut. Cred ca ar trebui sa ii semnalezi si dexonline sa modifice definitia penticostalilor. Este doar o sugestie, avand in vdere ca ei au rubrica de semnalari.
18 martie 2016 at 8:00 pm
[…] Încă din 2011 am publicat pe blogul personal câteva materiale în care arătam cât de înapoiate și jignitoare sunt anumite definiții din dicționarele explicative românești. Vezi AICI, AICI și AICI. […]