Am comentat deja comunicatul Patriarhiei Române (AICI), comunicatul dat de Adevărul Holding (AICI).
Urmează analiza comunicatului dat de directorul Editurii Orizonturi (vezi AICI).
1. „Există o Biblie unică, neputându-se vorbi de Biblii proprii fiecărui cult”. Din punctul de vedere al uzului, se poate vorbi de Biblii proprii anumitor culte. Nici măcar Biblia, cartea centrală a creștinismului, nu se poate sustrage confesionalizării. Dovada clară în acest sens este tocmai scandalul creat în jurul acestei Biblii. Dacă ce spune Ioan Enescu în comunicatul său ar fi adevărat în sens absolut, nu ar mai fi trebuit să dea explicații printr-un comunicat.
2. „Editura Orizonturi a publicat versiunea Bibliei în traducerea preotului Dumitru Cornilescu, apreciată de criticii din vremea publicării ei ca fiind: ««net superioară oricărei alte traduceri etc.»”. Trebuie precizat că Editura Orizonturi NU a publicat ediția princeps (1921) a traducerii ierodiaconului Cornilescu (care nu a fost niciodată preot!). Nu a publicat nici ediția 1924 (folosită de evanghelici astăzi), ci o revizuire a ediției 1924. Schimbările între Cornil. 1924 și ediția GBV îmi par a fi destul de numeroase. Dacă pot risca o estimare, aș spune că circa 10-15% din textul lui Cornilescu a fost înlocuit, revizuit, actualizat, corectat.
3. „Subliniem în mod deosebit că traducerea preotului Dumitru Cornilescu a fost acceptată de Biserica Ortodoxă Română, apărând cu binecuvântarea Patriarhului României.”
Ei, aici intrăm deja pe tărâmul dezinformării și a corigenței la istorie. O dată că Dumitru Cornilescu n-a fost preot (cum am menționat deja) și o dată că BOR nu a dat niciodată aprobare / binecuvântare oficială (sau de alt fel) acestei versiuni. Legenda că Biblia 1921 ar fi apărut cu binecuvântare patriarhicească sau sinodală a fost, după toate probabilitățile, lansată de venerabilul Iosif Țon. Se regăsește în scrierile domniei sale, în unele conferințe pe care le-a ținut, în prefețele NT românesc editat de el. I-am scris personal lui Iosif Țon că informațiile pe care le are (și pe care le difuzează cu nonșalanță) sunt eronate. Cu rezultatul că nu mi-a mai răspuns la emailuri. (Deh, tinereii aroganți și obraznici trebuie ignorați).
Întrebarea care urmează și corolarul („Ar fi acceptat oare Patriarhul României să binecuvânteze o Biblie neoprotestantă?! Biserica Ortodoxă Română nu şi-ar fi putut însuşi, în niciun caz, o versiune neoprotestantă aşa cum se apreciază în comunicatul Patriarhiei.”) pică de la sine, fiindcă premisa de la care se pornește este falsă! Trebuie să ne dezbărăm odată de falsificarea adevărului istoric, sub motiv că scopul este bun! Cum spuneam și în altă postare, drumul spre iad este pavat cu dezinformări. (N.B. Postarea a fost retrasă, adevărurile prezentate în ea rămân valabile).
„Faptul că, ulterior, Biserica nu a mai agreat traducerea preotului Cornilescu nu a fost generat de vreun viciu al traducerii, ci de neînţelegerile dintre Patriarhia Română şi persoana traducătorului.” Iarăși, premisă greșită, concluzie falsă.
Tendința de a gonfla merite, cifre, CV-uri, de a face ca unele persoane să apară altceva decât sunt, constituie o boală cronică a unor lideri evanghelici (și nu doar a lor). E vorba de o strategie compensatorie? Comunitățile marginale simt nevoia să-și umfle nițel gușa, cam ca broasca lui Esop care se compara cu boul venit să se adape.
Dar modestia e o virtute pe care o învățăm și din Biblie, nu doar din fabulele lui Esop, nu-i așa?
La final, îi dau dreptate lui Ioan Enescu: „Ne oprim aici, suntem în Săptămâna Mare.”
P.S
(via Phaedrus)
The Proud Frog
An Ox the Frog a-grazing view’d,
And envying his magnitude,
She puffs her wrinkled skin, and tries
To vie with his enormous size:
Then asks her young to own at least
That she was bigger than the beast.
They answer, No. With might and main
She swells and strains, and swells again.
„Now for it, who has got the day ?”
The Ox is larger still, they say.
At length, with more and more ado,
She raged and puffed, and burst in two.[1]
14 aprilie 2012 at 8:15 pm
[…] (Urmează o ultimă postare din această serie) Share this:FacebookTwitterPrintEmailRedditStumbleUponDiggLike this:Like6 bloggers like this post. […]
14 aprilie 2012 at 8:26 pm
Reblogged this on Persona and commented:
Iata si ultima postare a lui Emanuel Contac pe tema scandalului Bibliei distribuite de Adevarul.
Nu am nimic de adaugat. Decit ca sunt de acord cu ceea ce scrie Manu aici.
O poveste trista, specific romaneasca. Pacat. Se putea sa fie si frumos. Dar, vorba mioritica a romanului, ‘n-a fost sa fie’. Iarasi ne-au fost astrele impotriva.
17 aprilie 2012 at 2:41 am
Am si eu un comentariu pe care nu as vrea sa il luati personal.
Sincer, nu stiu si nu inteleg de ce va place sa va autovictimizati adesea.
Ba ca sunteti copilul teribil al penticostalilor, ba ca sunteti arogant si obraznic ba alte chestii inutile. Inteleg ca le afirmati pe blogul dvs, doar ca intotdeauna faceti aceste afirmatii in raport cu altii. Nu cred ca e normal sa faci pe victima pe spatele altora.
In alta ordine de idei, Iosif Ton e printre putinii oameni cu adevarat deosebiti din mediul evanghelic. Am crescut cu studiile lui.
Era si este un om deschis la orice intrebari si care nu facea niciodata pe victima sau pe omnistientul cum face noua garda intelectuala de azi.
Sunt generatii intregi la Oradea care au crescut pe langa el si care stiu despre ce e vorba. Iar altii se pronunta fara sa il fi ascultat vreodata.
Faceti afirmatii in jurul unui neraspuns.
Propun sincer sa fiti mai pragmatic in afirmatii pt ca altfel ramaneti ridicol.
17 aprilie 2012 at 9:16 am
Nu contest calitățile pe care le vedeți dvs. și mulți alții. Eu spun ce mi s-a întâmplat mie. Fiecare are creierul lui și poate să judece: e o întâmplare, nu e reprezentativ etc.
Răspunsul pe care îl așteptam era: ok, mulțumesc de informație. Și o mică „mea culpa” pentru dezinformările din materialele deja publicate. Poate că emailul de la mine o fi ajuns în spam.
26 aprilie 2012 at 12:22 pm
Si totusi editia publicata de Adevarul e GBV???
26 aprilie 2012 at 12:39 pm
Da. Este GBV.
9 septembrie 2013 at 4:34 pm
Mie Fr. Ton mi-a raspuns, desi l-am corectat la niste date istorice (la cartea Caderea in ritual) si a acceptat ce i-am dat, spunand ca pune deoparte ptr ca sa il ajute in viitor!
Acum, depinde cum l-ai abordat! 😀