O cititoare a blogului îmi scrie cu următorul mesaj:
Ati putea sa-mi recomandati carti pentru a-mi clarifica conceptul de Trinitate? Intrucat stiu ca este un subiect foarte controversat, inteleg ca trebuie sa am grija ce aleg sa citesc pe aceasta tema si cred ca dumneavoastra stiti care autori sunt de incredere si care nu.
Drept să zic, nu știu ce să recomand. Să o îndrum pe cititoare către capitolele relevante dintr-o teologie dogmatică / sistematică? Pe vremea mea se purta Millard Erickson. Mai nou se poartă Wayne Grudem.
Sigur, ar putea fi citit, pentru echilibrarea perspectivei, un Stăniloae.
Dacă ați fost pasionați de subiectul „trinitate” și puteți recomanda ceva cu temei, aștept comentarii.
Eu nu am făcut niciodată o pasiune pentru dogmatică, fiindcă sunt fire analitică. Mă descurc mai bine să despic firul în patru decât să sintetizez.
Deci, cine știe, să recomande!
25 aprilie 2012 at 8:19 pm
Fred Sanders, The Deep Things of God: How the Trinity Changes Everything. Crossway, 2010,
Robert Letham, The Holy Trinity: In Scripture, History, Theology, and Worship. P&R, 2004.
Olson and Hall, The Trinity (Guides to Theology). Eerdmans, 2002.
Köstenberger and Swain, Father, Son and Holy Spirit: The Trinity and John’s Gospel. IVP, 2008.
Tarmo Toom, Classical Trinitarian Theology. T&T Clark, 2007 Christoph Schwöbel, „Introduction: The Renaissance of Trinitarian Theology: Reasons, Problems and Tasks”, pp. 1-30 in Trinitarian Theology Today, ed. Christoph Schwöbel. T&T Clark, 1995
Roderick T. Leupp, The Renewal of Trinitarian Theology: Themes, Patterns & Explorations. IVP Academic, 2008.
Colin Gunton, The Promise of Trinitarian Theology. T&T Clark, 1997; 2003.
Paul Louis Metzger, ed. Trinitarian Soundings in Systematic Theology. T&T Clark, 2005.
Daniel J. Treier and David E. Lauber, eds. Trinitarian Theology for the Church: Scripture, Community, Worship. IVP Academic, 2009.
Lewis Ayres, Nicaea and its Legacy: An Approach to Fourth-Century Trinitarian Theology. Oxford University Press, 2004. (esp. chs 11-16)
Si sa nu uitam lucrarea lui Danut Manastireanu… http://www.amazon.com/gp/aw/d/3846531278/ref=mp_s_a_1?qid=1335377899&sr=8-1 una dintre cele mai bune lucrări scrise de un român alături de cea scrisă de Emil Bartos
25 aprilie 2012 at 8:37 pm
Multumesc pentru aprecieri. Cred ca sunt putin supralicitate (cu cele mai bune intentii) 🙂
In rest, sugestii excelente, chiar daca cele mai multe sunt mult prea tehnice pentru (presupun) un incepator.
25 aprilie 2012 at 8:47 pm
Ma refer, desigur, la persoana care a pus intrebarea.
25 aprilie 2012 at 8:21 pm
Boris Bobrinskoy, Taina Preasfintei Treimi, Editura: INSTITUTUL BIBLIC SI DE MISIUNE AL BISERICII ORTODOXE ROMANE ( 2005 ), Preţ: 39.72 Lei
Autorul e decanul de la Institutul Saint Serge din Paris.
25 aprilie 2012 at 8:40 pm
Desigur, o introducere ortodoxa decenta, desi nu se compara cu cea a lui Lossky, cu toata critica (legitima) pe care i-o face Staniloae.
St. Serge este o institutie cu un nume prestigios, dar actualmente foarte departe de gloria ei in vremea diaporei rusesti de dupa revolutia bolsevica. Eu am vazut teza Episcopului Giosanu sustinuta acolo si marturisesc ca eu n-as fi acceptat-o nici ca lucrare de masterat.
25 aprilie 2012 at 8:23 pm
ep. v. Calinic Botosaneanul, Logica Trinitatii
25 aprilie 2012 at 8:48 pm
Sa fim totusi seriosi. De cind este Calinic teolog?
28 aprilie 2012 at 9:41 pm
De ce n-ar fi ? Din câte știu cartea a fost premiată…
29 aprilie 2012 at 9:24 pm
Nu stiti cum se dau premile la noi? Mai ales cind este vorba de chiriarhi?
Desigur, nu este imposibil sa fie o carte buna, de va fi scris-o el, dar ma indoiesc. Daca ar fi fost un teolog atit de articulat, am fi vazut de la le ceva substantial pina acum, ca doar are o virsta. Dar, pina acum, in afara de acuzatiile de simonie, sau chiar ,mult mai rau (dati-mi voie sa nu spun tot ce stiu), n-am auzit nimic.
Ooricum mi-am notat sa caut cartea si va voi spune ce cred dupa ce o citesc.
25 aprilie 2012 at 8:25 pm
Reblogged this on Persona and commented:
Emanuel Contac pune o intrebare legata de texte de calitate pentru triadologie. Iata raspunsul meu:
Draga Manu,
Eu, dimpotriva, am facut o pasiune pentru dogmatica, mai ales pentru triadologie, si sunt destul de putin incintat de felul in care se face teologie biblioca in modernitate, mai ales cind aceasta se reduce la speculatii gramaticale ieftine. Desigur, NT Wright sau Walter Brueggemann sunt alta mincare de peste.
Dar sa revenim la subiect.
Poate ca cea mai buna introducere in subiect ar fi articolul despre Trinitate/Sfinta Treim, dintr-un dictionar teologic decent.
De acord cu faptul ca partea de triadologie dintr-o teologie dogmatica ar putea fi o buna introducere. Ar putea, dar nu neaparat, mai ales daca, asa cum se intimpla in cele mai multe teologii sistematice protestante, triadologia este un subiect absolut izolat, intr-o gramada de alte doctrine separate, iar nu fundamenrul edificiului dogmatic, asa cum se intimpla in teologia ortodoxa de calitate sau la Barth si cei care l-au urmat..
Nu recomend Erickson. Este prea scolastic si uscat. Cu atit mai putin Grudem, care este de o superficialitate (tipic evanghelica) absolut strigatoare la cer. In ce priveste triadologia, este absolut habarnamist.
Mai degraba as recomanda dogmatica lui Alister McGrath, mult mai holista si mai nuantata, apropiata modului european de a face teologie.
Pentru o intelegere mai profunda insa, este nevoie de examinarea unei monografii pe aceasta tema.
Pentruca probabil persoana care intreaba este penticostala, ii recomand lucrarea lui Veli-Matti Karkkainen The Trinity: Global Perspectives. Karkkainen, care preda dogmatica la Fuller, are o capacitate rara de a oferi sinteze de foarte buna calitate.
Monografia mea preferata pe aeasta tema este lucrarea lui John Thompson, Modern Trinitarian Perspectives, un text extrem de nuantat, care contine analize subtile si evaluari echilibrate.
Cred ca am scris deja prea mult pentru o introducere in subiect (Intentionez sa public acest text si pe blogul meu) si sunt curios care sunt textele preferate ale altora ssi, mai les, de ce.
Sper ca acestea sa fie de folos ca un inceput de raspuns.
25 aprilie 2012 at 11:19 pm
Sistematica lui Grudem este un început foarte bun pentru un student al Bibliei, mai ales unul începător.
25 aprilie 2012 at 8:49 pm
Manu, sterge-l te rog pe asta. Ne nevoie de el alaturi de urmatorul
26 aprilie 2012 at 5:49 pm
si pe asta sterge-l te rog
25 aprilie 2012 at 9:13 pm
Doctrina Trinităţii. Rolul, relevanţa şi semnificaţia ei – Alister McGrath
25 aprilie 2012 at 11:08 pm
poate ca as indrazni si eu o recomandare, dar bineinteles ca nu la nivelul lui Danut M… Totusi mie imi place mult Grenz, Stanley,
„Created for Community: Connecting Christian Belief With Christian Living, 1996 (1998 Second Edition)”
„The Social God and the Relational Self: A Trinitarian Theology of the Imago Dei,” 2001,
„Rediscovering the Triune God: The Trinity in Contemporary Theology,” 2004
Usor de inteles si adanc inradacinat in ceea ce inseamna crestinismul astazi (sau, cel putin ce ar fi de dorit)…
26 aprilie 2012 at 5:34 pm
Ligia, si mie imi place Grez foarte mult (sa-l odihneasca Dumnezeu in pace!). ‘Social God’ este un text destul de tehnic. ‘Rediscovering…’ este mai potrivita ca privire de ansamblu.
Banuiesc ca ‘Created for Community’ este un alt titlu pentru dogmatica lui intr-un volum, publicata initial cu titlul Theology for the Community of God, o introducere excelenta in dogmatica, mai ales pentru contextul postmodernitatii, fata de care Grenz este mult mai prietenos decit alti evanghelici.
26 aprilie 2012 at 2:41 am
As recomanda cu caldura si Teologia dogmatica si ecumenica a lui Ion Bria, fiind mai putin filozofic decat cea a lui Staniloaie. Nu m-as teme sa enumar nici putina patristica respectiv Dogmatica a lui Ioan Damaschin, alaturi de scrierile lui Maxim Marturisitorul in PSB 80 si 81.
26 aprilie 2012 at 12:31 pm
A aparut la Deisis, „Ioan Damaschinul: traditie si originalitate in teologia bizantina” de Andrew Louth. Traducerea este a celor doi Ioan Ica (sr. si jr.), teologi de clasa dar putin stangaci ca si translatori. Dincolo de faptul ca Ioan Damaschinul este de referinta in studiul trinitatii, Louth este un maestru care TREBUIE citit!!!
26 aprilie 2012 at 5:37 pm
Da, Bria este un ortodox ecumenic ce merita atentie. Dogmatica lui Ioan Damaschin este un text clasic esential, ce sintetizeaza traditia patristica.
Maxim, de asemenea, este esential, dar este pentru cei carora le-au cazut ‘dintii de lapte’.
26 aprilie 2012 at 7:55 am
„In ce priveste triadologia, este absolut habarnamist.”
Imi amintesc de zilele cind, fiind un fotbalist pe maidan, ai dadeam lectii la Hagi ( bineinteles in fata televizoriului 🙂 )
26 aprilie 2012 at 5:40 pm
‘Aflarea in treaba’ si datul cu parerea’, mai ales in chestiuni care ii depasesc, este unul dintre sportutile preferate ale romanilor, si se pare ca nici dvs. nu faceti exceptie.
Daca aveti de spus si altceva decit mistocareli ieftine, poate ne spuneti care sunt 10 dintre cartile esentiale legate de dogma Sfintei Treimi pe care le-ati citit si asimilat, si care, eventual (desi ma indoiesc ca este cazul) va indrituiesc sa va amestecati in aceasta discutie serioasa. Vorba ceea, ‘daca taceati, filosof ramineati’.
26 aprilie 2012 at 12:25 pm
Pregatesc o teza despre Trinitate si in urma lecturilor extensive pe aceasta tema recomand, ca si Danut Manastireanu, de altfel, John Thompson: Modern Trinitarian Perspectives, Ted Peters: God as Trinity, Veli-Matti Karkkainen: The Trinity: Global Perspectives (cu specificatia ca finlandezul este coleg la Fuller cu Eugen Matei, un tip tare de tot care a scris o dizertatie pe tema trinitarianismului social pe care nu am obtinut-o inca si care este nepermis de putin popularizat la noi!!!!), Stanley Grenz: Rediscovering the Triune God si Catherine Mowry LaCugna: God for Us. Aceste lecturi sunt obligatorii pentru dobandirea unei perspective generale iar pentru cei interesati de ceva mai hard recomand Staniloae, Augustin: De Trinitate, Stanley Grenz: The Named God and the Question of Being (tratament superb al ontologiei trinitare.; de fapt il recomand pe Grenz 100% anytime.). Fiinta Eclesiala a lui Ioannis Zizioulas este de referinta pentru un studiu al ontologiei trinitare relationale si cred ca as mai putea adauga si pe T.F. Torrance cu :The Christian Doctrine of God, desi, scotian fiind, este destul de stufos si greu de lecturat. De altfel, Barthian ce este, nu se dezminte si trebuie sa ai mintea foarte odihnita cand il lecturezi!!!
Sper sa fi fost de folos.
Sunt, de asemenea, interesat de conversatii, la nivel mediu-avansat, pe teme trinitare. Stau la dispozitie, celor doritori, cu adresa de e-mail!
26 aprilie 2012 at 5:48 pm
Da, Ted Peters merita luat in seama.
In ce-l priveste pe Eugen Matei, daca sunteti interesat, sunt sigur ca va va trimite copia electronica a tezei (din cite stiu, este rezervat in a o publica, sperind, daca slujba si incercarile vietii ii vor permite, sa publiceo versiune rescrisa).
‘Fiinta eclesiala’ a lui Zizioulas este tradusa din versiunea initiala, in franceza, a cartii. Recomand mai degrama versiunea in engleza,’Being as Communion’, o tratare splendida a istoriei dogmei trinitare.
TF Torrance se ocupa si el de istoria acestei dogme si este extrem de folositpr celor din spatiul dominat de ortodoxie. deoarece autorul, cel mai important teolog al Church of Scotland din secolul trecut, a fost foarte implicat in dialogul ecumenic si cunoaster foarte b ine patristica si teologia ortodoxa contemporana.
28 aprilie 2012 at 9:45 pm
Ontologie trinitară ?!?!?! Oare am citit bine ? Ce reprezintă conceptul ?
29 aprilie 2012 at 9:28 pm
Nu fiti surprins. Expresia englezeasca ‘ontological Trinity’ se refera la ceea ce este Sfinta Treime ‘in sine’, adica in fiinta (sousia) ei – ontologic, cu alte cuvinte.
Este adevarat ca expresia nu prea este intilnita in literatura ortodoxa de la noi, dar asta este cu totul altceva.
26 aprilie 2012 at 12:40 pm
Din facultate îmi amintesc o carte faină: Catherine M. LaCugna – God for Us. Există în biblioteca UBEO. Cred că există câteva argumente care o recomandă: deși „teoloagă” catolică (și, parcă, și feministă), era recomandată într-o școală evanghelică conservatoare; era de găsit în toate bibliografiile pe acest subiect; are o abordare care trangresează, întrucâtva, granițele confesionale.
26 aprilie 2012 at 5:56 pm
Da, Teofil, asa cum sugereaza si domnul Sergiu Dobre, cartea doamnei LaCugna (Dumnezeu s-o odihneasca!) este un alt text esential in triadologie, semnificativ mai ales pentru tendinta de inradacinare mai serioasa (dupa Rahner – un alt autor de luat serios in seama) a dogmei Trinitatii in ‘Trinitatea economica’ – asa cum ea descoperita in taina mintuirii (spre deosebire de accentul mai degraba ontologic – pe Trinitatea imanenta – asa cum este Dumnezeu in sine – din perioada patristica.
26 aprilie 2012 at 3:22 pm
Eram curios ce iese din acest post :). Nu de alta, dar am primit și eu acestă întrebare de mai multe ori, și după ce am petrecut (prea) mulți ani din viață luând un doctorat pe temă, nu am un o recomandare satisfăcătoare. Nu cred că există scurtătură mai bună în subiect decât, vorba lui Dănuț, un articol pe temă într-un dicționar de calitate. Pentru a intra mai profund în subiect, multă muncă (citire) se cere.
26 aprilie 2012 at 6:06 pm
[…] 13. Voia Domnului, mai presus de voia noastră: Radu Mureșan a fost chemat acasă! (mironel) 16. Se caută cărți despre trinitate (vaisamar) 20. Vindecarea de moarte sau Un meci pierdut – Radu Muresan (crestintotal.ro) 25. […]
26 aprilie 2012 at 6:27 pm
Vaisamar
last night, I was trying to educate myself on „Staniloaia” and I found some quotes..for example:
” The glory to whitch man is called is that he should grow more godlike by growing even more human”
Could not find a” chapter and verse” in Biblia Cornilescu for that quote…do you know of one?
Could it be that the Orthodox translation has one?
26 aprilie 2012 at 8:48 pm
Alas, I know no Bible verse that would approximate that.
27 aprilie 2012 at 7:56 am
Wayne Grudam..BA from Harvard University, a Master of Divinity from Westminster Theological Seminary, and a PhD from the University of Cambridge. Research Professor of Theology and Biblical Studies at Phoenix Seminary. taught for 20 years at Trinity Evangelical Divinity School,
Grudem served on the committee overseeing the English Standard Version translation of the Bible, and from 2005 to 2008 he served as General Editor for the 2.1 million-word ESV Study Bible In 1999 he was the president of the Evangelical Theological Society.
And than i read on some blog this description „In ce priveste triadologia, este absolut habarnamist.”
„habarnamist, -ă, habarnamiști, -ste s. m., s. f. persoană incultă / ignorantă.”
hmmm…
I guess the „10 dintre cartile esentiale legate de dogma Sfintei Treimi” does not teach how to respect your peers
Or it might just be the” small man complex”
Who knows…
27 aprilie 2012 at 9:10 pm
Domnul meu (iertati-ma ca folosesc acest eufemism),
Este evident ca problema dvs. este nu opinia mea despre Grudem (oricit de justificata sau nu ar fi aceasta), ci opinia dvs. despre mine.
Asa fiind, socotesc discutia noastra ca fiind incheiata, caci nu ma indoiesc ca orice argumente as aduce nu v-ar schimba opinia, care nu are nicio legatura cu aceasta discutie, ci cu obsesiile dvs. fundamentaliste si anti-ortodoxe. Sanatate.
27 aprilie 2012 at 12:03 pm
[…] – Radu Muresan (crestintotal.ro) 8. Invidia – Mama Progresului? (popaspentrusuflet) 19. Se caută cărți despre trinitate (vaisamar) 21. FAMILIA – Între zâmbet și suspin (lascaupetru) 23. “Viata unei mame […]
27 aprilie 2012 at 12:56 pm
Omiliile Catehetice ale lui Teodor al Mosuestiei, care s-a tradus recent la Editura Renașterea. Vorbește și despre Trinitate.
27 aprilie 2012 at 9:13 pm
Ma bucur de aceasta noutate. Nu stiam de ea. Daca nu cumva ma insel, cei mai multi dintre contributorii la discutiile patristice legate de Sfinta Treime tin de scoala alexandrina. Ar fi interesant sa vedem cum privesc antiohienii aceasta chestiune (sunt sigur ca specialistii in patristica – intre care eu nu ma numa – stiu deja cum stau lucrurile in acest sens.
27 aprilie 2012 at 10:11 pm
Mă bucur că s-a tradus în românește în ciuda faptului că este considerat un „eretic” de către frații lui din Sinodul de la Efes, și este pus pe nedrept alături de Nestorie. Când o să fim deschiși la minte să avem a noastră „Sources Chretiennes” . Nu știu dacă la asta s-a gândit cei de la Polirom când au tradus bilingv din Sfinții Părinți.
28 aprilie 2012 at 9:51 pm
Oare de Sfântul Chiril al Alexandriei, Despre Sfânta Treime, PSB 40, a amintit cineva ? De asemenea, un text extraordinar despre gnoseologie și teognosie: Corespondenta Sf. Vasile cel Mare cu episcopul Amfilohie (scrisorile 233-237) sau studiul Alexis Torrano, Precedents for palamas essece-energies. Theology in the cappadocian Fathers, Vigiliae Cr. 63(2009), 47-70.
29 aprilie 2012 at 4:26 pm
Se gaseste la libraria Sofia si are pretul de doar 3 ron.
25 mai 2013 at 11:46 am
Cu tot respectul fata de dorinta dumneavoastra de a afla ADEVARUL va recomand sa cititi BIBLIA si sa va rugati lui DUMNEZEU ca sa va deschida ochii inimii ca sa puteti intelege ceea ce cititi si sa va lumineze EL in lucrurile pe care le doriti sa le cunoasteti.
Tot respectul