Nu mai știu unde am citit că patriarhul Miron Cristea îl simpatiza pe Cornilescu și că el l-ar fi sfătuit să plece din țară după izbucnirea scandalului de la Cuibul cu Barză.

Astăzi am descoperit o scrisoare care pare să confirme ideea.

Iată ce raporta J.H. Adeney (anglican stabilit în București) în iunie 1920, într-o scrisoare adresată Soc. Biblice Britanice.

Lucrurile devin tot mai interesante. Patriarhul Miron Cristea promovează traducerea lui Cornilescu propunând-o altora spre publicare! Interes genuin sau politichie bisericească? 🙂

Rev. R. W. Hill din America, SUA, a fost aici joi. A fost însărcinat de un congres de acolo să deschidă activitatea de evanghelizare din Rusia. Respectiva țară fiind închisă, a ajuns la Constanța cu vreo cinci luni în urmă și a ajuns aici abia acum o lună. Intenționează să înceapă lucrul aici. A avut o convorbire cu mitropolitul. Acesta din urmă l-a informat că a avut un diacon care a făcut o nouă traducere a Bibliei și l-a întrebat dacă ar putea face ca Societatea Biblică Americană să o tipărească. Se referea, desigur, la Cornilescu. Dl. Hill a scris în America, Societății Biblice, cu privire la această chestiune, îndemnându-i să o publice. Așa că s-ar putea să avem implicarea SBA.

Dl. Berney (legătura lui Broadbent) i-a trimis lui Cornilescu 10.000 de franci și 90.000 de lei pentru tipărirea Bibliei.

Ep. Nicodim și arh. Scriban se pare că nu au făcut nimic. Promisiunile lor sunt deja în întârziere cu trei luni. Nu credeți că ar fi bine să li se dea o limită? Altfel problema ar putea trena ani de zile. Între timp, alții se organizează, iar SBB pierde teren și noi aici ducem lipsă.

Anunțuri