N.B. Această postare se adresează cu precădere comunităților penticostale din țară și din străinătate, dar sunteți bineveniți să o citiți, indiferent de identitatea confesională pe care o aveți. 🙂 Fiind vorba de un proiect pe termen mai lung, voi ține această postare „în capul” blogului o vreme îndelungată. Pentru noutăți, derulați mai jos.

Am preluat conducerea Bibliotecii ITP cu mai bine de un an în urmă. Cu ajutorul multor prieteni și apropiați am reușit să cumpărăm computere noi, să extindem fondul de carte, să catalogăm cea mai mare parte a cărților și să imprimăm bibliotecii un suflu nou.

Totuși, marele meu „of” ca director al bibliotecii (și marele suspin al studenților, în calitate de utilizatori) este lipsa unui catalog online. În prezent, dacă vrei să cauți o carte între cele 22 de mii de volume ai două posibilități: să-l întrebi pe bibliotecar sau să cauți singur. Vă puteți lesne imagina că dacă 100 de studenți au nevoie de cărți, munca unui bibliotecar nu este tocmai simplă.

Anul acesta, după ce am chibzuit și am întors problema pe toate părțile, am găsit o posibilă sursă de finanțare pentru jumătate din cei 6.000 de dolari de care este nevoie pentru a cumpăra softul Liberty. O organizație americană ne va dărui 3000 de dolari, dacă putem aduna ceilalți 3000 de dolari necesari. Suma pare mică, dar totuși este foarte mare.

Pentru oamenii care nu citesc, a cheltui atâta amar de bănet pentru un program de bibliotecă este o risipă mai mare (și mai nebiblică) decât cea făcută de femeia care a turnat mir pe capul Domnului Isus. Cu mirul mai scapi cum mai scapi. Dar „catalog online”? Un moft!

Până una alta, eu am întocmit proiectul și îl fac public, în speranța că între cititorii penticostali ai blogului meu există o minoritate care nu consideră că investiția într-o bibliotecă e un fel de a strica orzul pe gâște.

***

INSTITUTUL TEOLOGIC PENTICOSTAL DIN BUCUREŞTI

FACULTATEA DE TEOLOGIE PENTICOSTALĂ

Instituţie acreditată  prin Legea Nr. 194 din 21 octombrie 2008.

Bucureşti, B-dul Uverturii, nr. 210–220, Sect. 6, 060946,

Tel. 021. 4341623; Fax. 021. 4347515; secretariat@itpbucuresti.rowww.itpbucuresti.ro

  Catalog electronic pentru biblioteca

Institutului Teological Penticostal din București

 (1) Descrierea proiectului

Biblioteca Institutului Teologic Penticostal (în continuare ITP) are circa 22.000 volume, din care 14.000 sunt deja catalogate. Din nefericire, programul de catalogare (Softlink) nu este prevăzut cu un modul pentru catalog online. Pentru a le putea oferi studenților și profesorilor noștri posibilitatea de a găsi și localiza ușor cărțile de care au nevoie, trebuie să facem o actualizare a programului nostru.

Un catalog online ar fi de mare ajutor celor 120 de studenți care folosesc biblioteca noastră. În prezent, studenții și profesorii trebuie fie să întrebe un bibliotecar în legătură cu un titlu anume sau să verifice rafturile în speranța că vor descoperi cartea pe care o caută.

După evaluarea posibilităților de upgrade la un sistem modern, am ajuns la concluzia că avem nevoie de un upgrade la sistemul Liberty 3, care necesită un server de internet și o adresă de IP. În România, bibliotecile mari folosesc deja acest sistem.

(2) Buget

Costul total al programului, al instalării, al pregătirii personalului bibliotecii, convertirii datelor (de la Alice la Liberty) și al asistenței tehnice pentru un an este de 6.000 USD.

3) Calendarul implementării

Intenționăm să adunăm 3.000 USD până în 31 ianuarie 2013 și să achiziționăm programul la începutul lunii februarie 2013. Bibliotecarul va parcurge stagiul de pregătire în februarie, astfel încât să poată folosi programul din plin începând cu primăvara anului 2013.

4) Feedback către sponsori

La sfârșitul lunii februarie 2013 intenționăm să trimitem sponsorilor un raport cu progresul proiectului și al catalogării.

Lector univ. dr. Emanuel Conțac

Directorul Bibliotecii ITP

P.S. Persoanele care vor să sprijine acest proiect pot folosi conturile ITP. Vedeți detalii AICI.

Anunțuri