M-am „pornit” (cum zic moldovenii) cu noaptea în cap spre Belgia. O țară mică, bine administrată. De sus, din avion, prin perdeaua subțire de ceață (la ora dimineții) totul apare parcelat la milimetru. Un soi de construcție LEGO de mari dimensiuni.

Suprafața mică are oareșce avantaje. De la Bruxelles (din aeroport) la Leuven ajungi în 15 minute cu trenul. Care tren vine (și pleacă) destul de des.

Așa se face că pe la 12.30 eram deja la Facultatea de Teologie Evanghelică, unde sunt cazat pe durata colocviului. Miercuri este serviciu de „capelă” de la 12.00 la 13.00, așa că m-am furișat și strecurat într-o latură a sălii, fiindcă eram nițeluș în întârziere. Mesajele, cântecele religioase, rugăciunile se fac în engleză. Am aflat apoi că este folosită și olandeza, limba vorbită în Flandra (una dintre cele trei provincii ale Belgiei, celelalte două fiind Valonia și Regiunea Bruxelles).

Corpul de clădiri administrative al ETF. În spate este căminul.

Vedere din spate

Clădirea internatului a aparținut unui seminar iezuit.

Leuven, orașul în care mă aflu, este capitala Brabantului Flamand, una dintre cele 5 provincii ale Flandrei. Dacă există un Brabant flamand, e musai să existe și unul valon, care se află, desigur, mai la sud, în Valonia. Cele două „brabante” au rezultat în urma împărțirii din 1995.

Mă întreb cum este să exiști ca școală protestantă (de factură evanghelică) într-o regiune cu o bogată (și puternică) moștenire catolică. De la Patrick Nullens, rectorul ETF, înțeleg că nu e chiar rău să ai astfel de vecini. Facultatea de Teologie Catolică are în bibliotecă 1,2 milioane de cărți numai pe teologie. De altfel, în biroul lui P. Nullens văd un portret al lui Erasmus, din perioada șederii acestuia la Leuven. Cădem de-acord că măcar la capitolul polemici Erasmus era mai temperat și civilizat decât Luther, care a rămas cunoscut nu doar pentru doctrina sa despre justificare, ci și pentru gura sa „bogată”. 🙂

După un tur de orientare prin facultate, am ieșit nițeluș la plimbare prin împrejurimi. ETF e la marginea orașului, într-o zonă destul de liniștită, cu multă verdeață și copaci.

Ce-o fi cu „wisteria” asta?

Un copac din specia Enților. Te aștepți să iasă din amorțeală și să te ia la întrebări.