Dna Andronescu se plânge că nu are instrumentele prin care să ia decizia care i se solicită, în cazul augustului plagiat ministerial comis de superiorul ei pe linie de guvern și de partid.

Cumva, ne dă de înțeles dna ministră, ea ar vrea, dar n-o lasă legea.

Pentru a o „capacita” pe dna Andronescu să ia plagiatul (nu de coarne, ci) în coarne și să-l zvârle hăt, departe, în afara spațiului academic respectabil, Revista 22 îi dă madamei ministre informațiile din lege („chapter and verse”) pe care ea ar trebui să le știe ca pe Tatăl nostru. Și poate că rugăciunea o știe, dar legea ba, după cum se vede.

În fine, chiar și dacă dna ministru descoperă că legea îi permite, mai rămâne să treacă bariera conștiinței. Adică să pedepsească plagiatul în persoana altuia, când și ei i se reproșează o nefăcută. Vezi site-ul INTEGRU.

Iată mai jos un fragment dintr-un articol pe această temă.

Tot articolul AICI.

Ce spune Legea Educației Naționale

Potrivit articolului 163 din Legea Educației, „studenții doctoranzi” primesc titlul de doctor prin ordin al ministrului Educației, iar articolul 168 (alin. 5) spune că acestora „li se retrage titlul de doctor prin ordin al ministrului, la propunerea Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)”, în cazul prevăzut de articolul 170 (alin. 1) al „nerespectării standardelor de calitate şi de etică profesională”.

”Așadar, Victor Ponta întrunește toate condițiile pentru a-i fi retras titlul de doctor prin ordin al ministrului. CNATDCU a constatat în 29 iulie 2012 plagiatul comis de premier, fiind însă desființat a doua zi de fostul ministrul PSD Liviu Pop, ceea ce nu anulează însă decizia Consiliului”, susțin inițiatorii petiției.

În paralel, ”subcomisia creată ad-hoc în cadrul Consiliului Național de Etică (CNE) din subordinea Ministerului Educației (aflat în subordinea premierului, aflat deci în conflict de interese) a decis ulterior că Victor Ponta nu a plagiat, aducând argumentul ridicol că a respectat standardele din 2003, când nu ar fi fost obligatorii citarea autorilor și folosirea ghilimelelor, inventate după acest an”.

Rapoartele de care trebuie să țină cont ministerul

Însă, spun cei de la Revista 22, ministerul poate lua decizia retragerii titlului nu numai pe baza rapoartelor și a deciziilor CNATDCU sau ale CNE, ci și pe baza celor ale Consiliului de Etică al Universității din București, care i-a acordat titlul de doctor, așa cum prevede articolul 170, alineatul 1 din aceeași Lege a Educației Naționale:

„În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, de Consiliul de Etică şi Management Universitar (Consiliul de Etica din Universitatea Bucuresti n.r.) sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor”.

În luna iulie, asemenea CNATDCU, Consiliul de Etică al Universității București a decis, pe baza unui raport făcut de experți în drept de la universități internaționale de prestigiu, că Victor Ponta a plagiat o treime din lucrarea sa de doctorat și a cerut atunci ministrului Andronescu să ia măsurile legale care se impun, adică retragerea titlului.

Reclame