couv9581g_260

M-am întors de la simpozionul „Literatură patristică și teologie astăzi”, găzduit de Colegiul Noua Europă cu o mare nedumerire: de ce nu avem cercetare de calitate pe patristică în România? Problema a fost de altfel ridicată în dezbaterea de astăzi.

Domnul A. Pleșu ‒ pe cât de bonom, pe de atât de lucid și pătrunzător ‒ a schițat un răspuns care în urechile mele a sunat cam așa: când insistăm atât de mult asupra trăirilor spirituale, s-ar putea ca demersul intelectual și cunoașterea să ajungă nu doar irelevante, ci chiar „suspecte”. Tind să-i dau dreptate.

Timpul nu-mi permite să sintetizez tot ce au spus „comesenii” cu prilejul acestei lansări. Un fapt este sigur: pr. Lucian Dîncă a scris o lucrare foarte bună sub coordonarea unui patrolog de mare prestigiu, Charles Kannengiesser. Să mai spun că m-a impresionat dimensiunea personală și plină de căldură a discursului ținut de autorul cărții, care ne-a relatat (în franceză) visul pe care l-a avut înainte de a se înhăma la acest travaliu intelectual. Controversa teologică dintre Arie și Atanasie, protagoniștii episodului oniric depănat de pr. Dîncă, aproape mi-a evocat duelul teologic dintr-un film de Buñuel.

A fost o bucurie să-l aud din nou pe pr. prof. Wilhelm Dancă, să-l întâlnesc pe pr. prof. Daniel Benga (paroh la biserica „Sf. Ștefan”, zisă și „Cuibul-cu-Barză”) și să revăd prieteni mai vechi: dna Francisca Băltăceanu, Ștefan Colceriu și Octavian Gordon.

O mare surpriză a fost întâlnirea cu Ana Tăbărași-Hoffmann, specialistă în Kierkegaard și traducătoare în română a scrierilor sale. Din câte știu, au apărut la Humanitas vreo 4 volume consistente, traduse din daneză și însoțite de adnotări.

Mai jos o scurtă galerie de fotografii de la eveniment. Nu prea multe, ca să nu stârnim invidii sau alte reacții viscerale. :))

Anunțuri