Subiectul „justiție” este „number one” în lista mea de subiecte favorite, dintre cele care privesc societatea românească. Nici educația, domeniu în care lucrez, nu mă interesează atât de mult. De ce? Fiindcă o justiție independentă este garanția necesară (dar nu suficientă) pentru ca o societate să se mențină într-o relativă normalitate și pentru ca democrația să rămână cât de cât solidă.

Vreți un argument de dată recentă că democrațiile stabile au justiții funcționale? Luați cazul lui Ernst Strasser, colegul de isprăvi penale al europarlamentarului mioritic Adrian Severin. În vreme ce Adrian Severin e în etapa a n-șpea a cercetărilor penale, fostul ministru de externe austriac a fost condamnat la patru ani de închisoare. Dacă lucrurile continuă în acest ritm, austriacul va ieși din închisoare până să apuce Severin să-i calce pragul.

Dar poate că sunt prea sceptic cu privire la justiția din România. Faptul că unui rechin politic de talia lui Voiculescu stă să-i bată ceasul judecății la Înalta Curte de Casație e poate un semn că justiția română e în convalescență. Dumnezeu să-i dea sănătate!

De notat că Dan Voiculescu își tratează problemele de sănătate la Viena, în Austria, motiv pentru care nu poate veni să depună jurământul de senator și să ia astfel asupră-și greaua și nobila misie legislativă pe care iată, electoratul fidel i-a încredințat-o din nou!

Ce păcat că lucrurile nu stau la fel și în domeniul judiciar, anume că nu putem să-i trimitem la „tratament” în Austria pe justițiabilii români cu „complicații” și „boli cronice”. În lumina tratamentului primit de Ernst Strasser, sunt convins că pacienți ca Dan Voiculescu ar fi „puși pe picioare” cât ai spune pește! El și mulți alții din aceeași tagmă penală.

Mai jos un fragment dintr-un editorial de Dan Tăpălagă. Textul integral AICI.

Evident ca justitia ramane marea piatra de incercare a democratiei romanesti. Toti marii cercetati penal incearca sa profite de orice bresa din sistem pentru a-l pune la pamant. Nu intamplator, in aceste zile asistam la acest atac fara precedent impotriva unor institutii cheie ale statului. De pilda, personaje sinistre ca Rosca Stanescu si Gigi Becali promit, pretinzand ca vorbesc in asentimentul USL, desfiintarea Agentiei Nationale de Integritate, DNA si CNA, sfideaza legea, vor alte reguli.

Probabil ca in aceeasi cheie trebuie citita si vizita precipitata, in prima zi dupa revenirea din vacanta, facuta de liderul PNL, Crin Antonescu, ministrului justitiei, Mona Pivniceru. Liderii USL, in frunte cu Voiculescu, manifesta public frustrari ca ministrulului justitie nu i-a reusit mai nimic, nici schimbarea lui Daniel Morar cu procurori obedienti, nici altele. Antonescu s-a delarat, intr-un interviu pentru Gandul, deranjat ca Daniel Morar e inca in functie.

Graitoare pentru mentalitatea de colaborator al Securitatii, obisnuit cu sistemele de tip totalitar, este ultima propunere lansata de Dan Voiculescu in spatiul public: popularea ministerului finantelor cu ofiteri din Armata pentru a combate cu mai mult spor evaziunea fiscala. In paranteza fie spus, propunerea tradeaza si dorinta ascunsa de a avea un fel de hunta militara in Romania la cheremul sau, o putere in care totul poate fi controlat la sange, ca in Securitate, pe cale ierarhica, in locul unui sistem democratic schiop, e drept, dar totusi democratic. Insa vorba unui amic de pe Facebook: in ce calitate face Voiculescu propuneri, ca senator nu este?

In concluzie: teroarea declansata impotriva unor institutii independente, vitale in orice democratie, trebuie stopata cumva, inainte ca toti acesti inculpati alaturi de avocatii lor din politica sa desavarseasca o schimbare radicala a modelului de tara. Acest model vestic, urmat de Romania, taras-grapis, cu pasi inainte si pasi inapoi dupa integrarea in UE, este pe cale de a fi schimbat din temelii sub ochii nostri, dintr-unul model de tara bazat pe valori si institutii de tip occidental intr-unul bazat pe manipulare, populism si putere exercitata in mod discretionar. Acesta este „noul model de tara” promis de premierul Victor Ponta?

Reclame