Câteva fragmente dintr-un excelent text de Dan Tăpălagă.

Tot articolul AICI.

***

Plictisitoare, irelevanta si subversiva falsa dezbatere despre raportul MCV: o fi pozitiv sau negativ?Documentul prezinta fapte inacceptabile dar adevarate, petrecute intr-o tara cu pretentii europene, tara de care pur si simplu ti se face rusine si frica. Da, ru-si-ne si fri-ca . Citind lista lunga de contraventii si infractiuni impotriva regulilor democratice comise de majoritatea USL, te intrebi ce mai cautam in Uniunea Europeana. Cat ne vor mai suporta in halul asta? Rusinea vine din ce-am ajuns, frica din gandul ca se poate si mai rau.

Daca raportul de tara era despre Afganistan, Kirgistan, Uzbekistan sau o tara ex-sovietica nu era nici o problema. Asa se intampla le ei. Inculpatii, intr-o tara barbara, pot deveni peste noapte ministri si nimeni nu se mira. Hotararile judecatoresti sunt aruncate la cos si nimeni nu se revolta. Infractori dovediti in instanta fac legi in parlament si nimeni nu le cere demisia.

Faptul ca Parlamentul apara cercetati penal s-a banalizat. Nu mai surprinde pe nimeni. Faptul ca un trust de presa in special insulta, calomniaza, calca in picioare viata privata, demoleaza prin campanii de manipulare si intimidare institutii, oameni si rastoarna valorile se cheama libertate de expresie.

Nenorocirea este ca faptele de mai sus, incontestabile, intamplate sub ochii nostri, se consuma intr-o tara membra UE, cel putin pe hartie, din 2007. In realitate, apartinem de facto, alaturi de Ungaria, asa cum ne-a plasat in 6 decembrie 2012 fostul secretar de stat Hillary Clinton, mai degraba spatiului ex-sovietic. Ne aflam intr-o deprimanta competitie cu state renumite pentru deficitul lor democratic major.

Reclame