Vremile și-au ieșit iarăși din matcă.

Ceva e putred, foarte putred, în modul în care s-a făcut revocarea a doi magistrați din CSM (Cristian Danileț și Alina Ghica).

Dan Tăpălagă are dreptate să spună că noile involuții din justiție au un aer bizar, absurd, kafkian.

Intestinele justiției române au intrat într-o stare de revoltă. De ce oare? Ce anume din dieta de dată mai recentă nu-i priește și nu-i pică tocmai bine la stomac acestui pururea dispeptic numit justiția română?

Mai jos fragmente dintr-un text care merită citit integral (AICI).

***

Inca o victorie revolutionara

Starea de azi din justitie seamana cu procesul kafkian: doi judecatori sunt revocati de colegii lor din forul suprem al magistratilor (CSM) fara sa stim clar ce li se imputa, in timp ce un al treilea, desi este cercetat penal, vorbeste vioi in asentimentul celorlalti. Revocatii Alina Ghica si Cristi Danilet au facut, de bine de rau, ceva pentru sistem dar trebuie sa plece. In schimb, Adrian Neacsu poate ramane in CSM desi este acuzat de fals si abuz in serviciu. Liderii revolutiei robelor au uitat sa-i ceara colegului cu dosar penal sa elibereze locul. Lupta lor este, de fapt, impotriva basistilor din justitie, nu impotriva penalilor. Cui foloseste razmerita lor? Basistilor, nu.

Ar fi cazul sa ne amintim de unde a inceput toata nebunia si cum s-a dezvoltat. Pe 4 ianuarie a fost aleasa Oana Schimdt Haineala la sefia CSM, fiind primul procuror votat in aceasta functie. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si ministrul justitiei, Mona Pivniceru, au acuzat pretinse ilegalitati in procesul de vot si au contestat dreptul unui procuror de a ajunge sef peste magistrati, adica si peste judecatori. In presa, in special la Antena 3, a inceput o intreaga campanie de demonizare a procurorilor, s-au facut apeluri la rascoala. Gaz pe foc au turnat unii judecatori, acuzand pretinse abuzuri comise de tandemul Alina Ghica – Oana Schimdt Haineala. Judecatorului Cristi Danilet i s-a reprosat ca a votat un procuror.

[…]

Pe scurt, intr-o tara normala, nu trebuia sa se ajunga aici. De ce? Cum s-a mai tot spus: alegerea unui procuror in fruntea CSM este perfect legala iar judecatorii nu pot fi trasi totusi la raspundere pentru modul cum au votat. Apoi, orice decizie de revocare, fiind o santiune grava, ar trebui solid motivata, mai ales ca vine din partea unor magistrati. Insa caracterul artificial al revoltei sistemului s-a vazut limpede in momentul convocarii adunarilor generale. Acele instante unde s-a decis revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet din CSM n-au reusit sa formuleze acuzatii concrete impotriva lor, ci si-au bazat actiunile de revocare pe lozinci de tipul „nu ne mai reprezinta”.

In tot acest timp, judecatorii vizati de revocare au devenit iarasi tinta unor furibunde atacuri la persoana. Antena 3 a profitat din plin de disensiunile din sistem, Dan Voiculescu numarandu-se printre marii beneficiari unei eventuale prabusiri a intregului edificiu de justitie, recladit cu greu in ultimii ani pe baze independente.

Inutila insistenta unor membri CSM (Livia Stanciu si Daniel Morar) de a solicita, in timpul sedinte de marti, motive concrete care stau la baza deciziilor de revocare. Desi au intrebat in repetate randuri care sunt motivele concrete ale revocarii celor doi, au primit un singur raspuns: asa au decis 1600 de judecatori. Ingrijorator precedent pentru niste magistrati, acela de a accepta in masa domnia arbitrariului si a bunului plac, nu a legii.

Votul masiv in favoarea revocarii celor doi judecatori (14 la 4 in cazul Danilet, 11 la 7 in cazul Ghica) arata ca in CSM nu mai exista o majoritate reformista. S-a vazut la dezbaterile de marti: singurii care s-au mai luptat pentru un strop de ratiune au fost presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu si procurorul general, Daniel Morar. In schimb, delirul a cuprins sistemul. Mai multe instante din tara au amenintat cu greva, intrand cu intarziere in sedinte, sub conditia revocarii imediate a celor doi. O actiune periculoasa, la limita dinamitarii statului. Asociatia Magistratilor (mai exact Viorica Costiniu si Mona Pinvniceru) n-au stat cu mainile in san.

[…]

Justitia este ultimul bastion, ultima reduta care trebuie cucerita in revolutia penalilor. Pentru asta, a trebuit declansata si o mica revolutie a robelor. Astazi, revolutia penalilor a mai facut un pas important spre victoria finala.

Pe post de incheiere, un citat relevant dinVocea Rusiei, desi nu are legatura cu textul de mai sus: Sofia a fost prima randunica a primaverii europene, ramane de vazut cand vor inflori ghioceii de la Bucuresti.

Reclame