Update 21 nov. 2013. Un material despre eveniment, pe site-ul agenției de știri Apollonia, AICI.

Update 14 nov. 2013. O cronică a evenimentului a publicat prof. N. Crețu în Ziarul de Iași (AICI).

***

univ

Ieri am ajuns la Iași într-o vizită-fulger, pentru colocviul The Romantic Rationalist: Life, Joy & Imagination in the Work of C.S. Lewis. În drum spre aeroport nu încetam să mă minunez de vremea superbă pe care o avem în această perioadă. Un soare puternic, aflat la câteva sulițe deasupra orizontului, ca în timpul verii arctice.

În timpul scurtei mele șederi m-am bucurat de ospitalitatea prietenului Dănuț Mănăstireanu, în a cărui bibliotecă aș fi vrut să zăbovesc mai mult, dacă n-ar fi fost deja trecut binișor de ora 1.00 noaptea când ne-am dat seama că s-ar cuveni să legăm băierile sacului de povești și de discuții. Mai adaug pentru invidioși (dintre care cel dintâi sunt eu) că mi-aș dori să ajung și eu zilele pensiei cu o biblioteca atât de consistentă. 🙂

Vizita la Iași mi-a prilejuit întâlnirea cu Mircea Păduraru, cercetător din leatul meu, specialist într-un subiect pentru care cred că e nevoie de un stomac (sufletesc) tare: Reprezentarea diavolului în imaginarul literar românesc. Fiindcă am avut câteva zeci de minute bune până la începerea simpozionului, ne-am refugiat în cafeneaua Universității, care arată minunat, și ne-am sorbit tacticos licorile împărtășind d’ale filologilor.

Evenimentul a fost deschis de discursul ambasadorului britanic în România, Martin Harris, istoric de formație și prezent de ani buni pe tărâm diplomatic în spațiului fost (și încă nițel) comunist. Să nu uităm, înainte de a veni în România a lucrat ca diplomat la Kiev și Moscova. Scurta discuție pe care am avut-o cu el mi-a întărit impresia pe care mi-au creat-o cele câteva interviuri pe care le-a dat presei din România: este o fire deschisă, un excelent comunicator, un personaj sensibil la cultura și istoria românilor și un bun cunoscător al realităților (etern balcalnic-suprarealiste) de la noi.

MH

Excelența sa se numără printre cititorii lui C.S. Lewis și a venit la simpozion cu un exemplar (editio princeps!) din The Lion, the Witch and the Wardrobe, care e o moștenire de familie și pe care l-au citit și fiicele sale.

sala

Am ascultat cu bucurie și discursurile rostite de rectorul universității, Vasile Ișan (care, deși este economist de formație, susține cu un entuziasm admirabil disciplinele umaniste), respectiv Liviu Cuțitaru, decanul Facultății de Litere. În pauza de după eveniment dl. Cuțitaru mi-a semnalat o proaspătă recenzie pe care a făcut-o uneia dintre cărțile lui C.S. Lewis.

conf

Am avut plăcerea de a o întâlni pe doamna profesoară Rodica Albu, excelentă specialistă în chestiuni de istorie a grupului Inklings. De la ea am aflat acum ceea ce nu știam, anume că între prima traducere a volumului The Lion…. (circa 1977) și cea de la Rao a existat o traducere publicată în 1993, la o editură ieșeană. Organizatorii simpozionului ne-au pregătit o surpriză foarte plăcută: ne-au oferit volumul Inklings. Litera și spiritul. C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien. Charles William. Owen Barfield, publicat în 2004, sub coordonarea dnei Albu.

Seara s-a încheiat cu o piesă de teatru (Questioning Aslan – An evening with C. S. Lewis) pusă în scenă la Biblioteca Centrală Universitară. Am recunoscut în dialogul celor două personaje (C.S. Lewis și James, studentul pe care îl „tutorează”) numeroase parafraze sau chiar citate din Creștinism, pur și simplu, Ferigi și elefanți, Meditații la Psalmi.

teatru

În încheiere trebuie să-mi exprim aprecierea și admirația pentru soții Florin și Denise Vasiliu, care au făcut eforturi titanice pentru organizarea simpozionului.

Păstrez un singur regret: acela de a nu-l fi întâlnit pe Michael Ward, care va conferenția în a doua zi a simpozionului.

P.S. O scurtă știre despre întâia zi a simpozionului a fost publicată AICI.