Marți a fost una dintre cele mai negre zile ale rahiticei democrații românești.

Recenta modificare a codului penal arată care sunt chestiunile care îi „doare” pe aleșii „boborului”. Principala grijă este netezirea drumului către malversațiuni financiare, combinații, descurcăreli din banul public. O grijă secundară este îmblânzirea pedepselor. Găsiți explicații AICI.

Mai jos fragmente dintr-un text de Dragos Paul Aligica. Tot textul AICI.

***

“Martea Neagra” a democratiei romanesti: o rusine nationala. Cand o sa privim in urma, nu o sa ne vina sa credem ca Romania si romanii au fost supusi unei asemenea insulte si umilinte.

Lista cu parlamentarii in cauza e utila. Sa stim cu nume si prenume cine sunt ticalosii. Dar sa nu uitam esenta problemei: respectivii reprezinta nu doar propria forma de nesimitire patologica, tupeul tipic al escrocilor si talharilor de vocatie. Chestiunea e mult mai grava.

Este vorba de undeva intre 300 si 400 de familii, de clanuri, care sunt in plin proces (a) de a finaliza institutionalizarea controlului oligopolic asupra sistemului politic, administrativ si economic din Romania si (b) de a crea in acest proces o casta politica (cu valente ereditare) care urmeaza sa opereze deasupra legii, deasupra mecanismelor democratice, deasupra regulilor elementare ale economiei concurentiale.

Despre asta vorbim aici: o schimbare structurala a intregului regim social-politic si economic. Este ceva incredibil in secolul 21, in Uniunea Europeana. Te uiti si nu iti vine sa crezi ca ni se intampla noua, aici, sub ochii nostri…

Comentatorii aseamana ceea ce se intampla cu o forma de feudalism. Este mai grav. Mijloacele tehnologice si administrative moderne, forta de centralizare a statului modern, folosirea mecanismelor si resurselor bugetelor publice vor da acestei federatii de clanuri o capacitate de a controla si exploata majoritatea din castele inferioare in moduri pe care jupanii feudali nici nu le visau.

In conditiile economice moderne (in care chiar si productivitatea economica slaba este totusi suficienta mentinerii la un nivel de supravietuire mizerabil dar acceptabil unui numar mare de dependenti) posibilitatea de a oferi “paine si circ” unei populatii sistematic indoctrinate mediatic in sensul pasivitatii, devine o realitate politic-administrativa. Devine un principiu de guvernare viabil chiar si intr-o tara prost guvernata, cu resurse umane si materiale subfolosite, corupta. Atat timp cat inegaliatea de status este camuflata printr-un baraj mediatic continuu iar de la stat “se da ceva”, totul e pasabil.

Merita votantul roman acesta bataie de joc petrecuta in Parlament saptamana asta si implictul tratament sugerat de formula de regim descris mai sus, catre care clanurile si familiile castei politice imping Romania?

Stiintific vorbind, raspunsul este da. De 20 de ani, (daca vreti de 60 de ani), lucrurile pregatesc terenul pentru o asemena posibila transformare sociala. Clanurile si familiile conducatoare reprezentate masiv in actuala Putere ce a pornit acesta campanie de schimbare sociala si politica fara precedent in tarile civilizate, sunt reflectarea a 23 de ani de exercitii electoare relativ libere in Romania.

Votantul median roman este ca educatie politica, cultura civica, atitudine publica si comportament antreprenorial, se vede, cumva afin unui regim si tipologii de ierarhie sociala de tipul jupanilor si clanurilor reprezentate pe Parlamenul Rusinii Nationale. In acest sens, ce fac indivizii astia e o urmare sociologica si politica fireasca. Majoritatile sau pluralitatile electorale manifestate in perioada democratica ne-au adus aici. Mergeti in fiecare judet, judeti cu judet: veti identifica familiile si clanurile si baza lor social-politica si electorala cu mare usurinta.

Romanii se mira ce ticaloasa e clasa politica si sa vezi si sa nu crezi. Dar clasa asta politica este validata si revalidata de ei la urme de fiecare data. Nu a fost nici parasutata de occidentali nici votata de japonezi. E rezutatul constant al unei serii de alegeri libere ce au avut loc de 20 si ceva de ani in aceasta tara.

Reclame