Disclaimer. Am stat pe gânduri întrebându-mă dacă e oportun să încep anul cu o interogație atât de negativistă și am ajuns la concluzia că e bine să scăpăm de la critici în prima parte a anului, ca să ne îndulcim în partea a doua. Medicamentul amar la început, ca să fie desertul cu atât mai dulce.
Nu știu pe cine am să supăr cu această postare (sper că în niciun caz pe coriștii din videoclip), dar cred că merită efortul. Nu scriu fiindcă mi-am propus să fiu scroafa snoabă cocoțată în copac, ci fiindcă sunt de părere că unele riscuri merită asumate. Poate că cititorii îmi vor da dreptate. Unii imediat, iar alții peste câțiva ani sau, cine știe, cu limbă de moarte.
Dacă autorul (necunoscut) al versurilor cântării Imponderabilitate mai este în viață, îl asigur că apreciez dorința lui de a-și pune energia creatoare în slujba lui Dumnezeu și a semenilor. Totodată, în lumina experienței mele de mânuitor al limbii române, îl rog stăruitor să revină asupra urgent textului, cerând ajutorul unui poet consacrat.
Subiectul postării de față este compoziția Imponderabilitate, pe care o ascultam vrăjit în vremea copilăriei mele botoșănene. Acum versurile mi se arată așa cum sunt: inacceptabile sub raport poetic și incorecte din punct de vedere biblic.
Cred că Imponderabilitate se voia un soi de Creația lui Haydn pe limba evanghelicului mediu binevoitor. De fapt, stau și mă întreb dacă imponderabila compoziție la care mă opresc acum, la mai bine de douăzeci de ani de la acele audiții, a depășit granițele confesionale penticostale și dacă e cântată în celelalte confesiuni evanghelice.
Principale păcate ale textului sunt următoarele două: (1) grava inadecvare stilistică și (2) duiumul de nonsensuri.
Redau versurile din primul minut al compoziției:
Imponderabilitate / Era stare de neant / Un colos de-aglomerate / Un noian interesant.
Fluvii de incandescență / Agregați fără lianți / Nicio interdependență / În ținutul penetrant.
Mă întreb cum poți să păstrezi o mină serioasă cântând despre „noianul interesant” din „ținutul penetrant”.
Am obiecții nu doar la gama de neologisme (imponderabilitate, aglomerate, incandescență, agregați, lianți, interdependență, penetrant, energii nucleare) care aruncă în aer poezia și pe care mă aștept să-i întâlnesc mai curând în manualul de utilizare a reactoarelor atomice de la Cernavodă, ci și la combinațiile de tip „stare de neant”, „noian interesant”, „agregați fără lianți” și „ținut penetrant”. „Starea de neant” mă duce cu gândul la construcții searbăd-administrative de tipul „stare de urgență”, „stare de necesitate” etc., „noianul interesant” este plat și absolut neinteresant, paradoxalii „agregați fără lianți” trădează o crasă lipsă de sensibilitate poetică, iar „ținutul penetrant” se dovedește, la o inspecție semantică mai temeinică, absolut impenetrabil.
Versurile citate sfârșesc într-o contradicție ireconciliabilă, fiindcă nu putem avea în același tablou atât „neantul”, cât și „colosul”, „noianul” și „agregații”. Ori e neant, ori e noian.
Mai trebuie spus că imaginea „neantului” este orice, numai biblică nu. Cine are dubii, să citească atent Geneza 1 (în ebraică) și se va lămuri.
Mă opresc aici cu analiza, ca să nu consum într-o singură postare toată rezerva de sodă caustică pe un an întreg. Cert este că, dacă vrem ceva poetic despre creație, să-l citim mai bine pe Eminescu (mijind desigur ochii, din respect pentru geniul său poetic, la abaterile de la dogma creștină din versurile binecunoscute).
Pe când luna străluceşte peste-a tomurilor bracuri,
Într-o clipă-l poartă gândul îndărăt cu mii de veacuri,
La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă,
Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,
Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns…
Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns.
Fu prăpastie? genune? Fu noian întins de apă?
N-a fost lume pricepută şi nici minte s-o priceapă,
Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface,
Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!…
Dar deodat-un punct se mişcă… cel întâi şi singur. Iată-l
Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!…
Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
E stăpânul fără margini peste marginile lumii…
De-atunci negura eternă se desface în făşii,
De atunci răsare lumea, lună, soare şi stihii…
De atunci şi până astăzi colonii de lumi pierdute
Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute
Şi în roiuri luminoase izvorând din infinit,
Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit.
P.S. Imponderabilitatea foarte căutată, foarte gustată și foarte la modă în vremea vechiului regim ar trebui lăsată să moară de moarte bună și îngropată cu maximă discreție în cavoul istoriei evanghelice apuse. La vremuri noi „cântați Domnului o cântare nouă”. Pe cât posibil, fără imponderabilități!
2 ianuarie 2014 at 8:36 am
Multe cantari n-ar mai trebui cantate iar altele ar trebui revizuite complet. Cei care compun versuri crestine trebuie sa tina cont de mesajul Scripturii, pe care sa nu-l altereze. Din pacate, multi se cred poeti (compozitori) crestini fara sa aiba pregatirea teologica si literara necesare unui asemenea demers.
2 ianuarie 2014 at 1:46 pm
Inainte de pregatire teologica si literara e absolut necesar un simt bun… Si dupa la fel… Dar simtul bun se formeaza…
Intrebarea fundamentala este in ce masura evanghelicii romani sint dispusi sa investeasca timp, energie, relatii, bani si, de asemenea, singuratate, necesara lecturii si spiritului critic, pentru a dobindi simt bun…
Sa nu-mi solicitati mie raspunsul la o astfel de „interogatie negativista”, ca s-ar putea sa ofer materiale pentru 10 jumatati de an…
2 ianuarie 2014 at 2:04 pm
Unii evanghelici sunt dispuși, alții nu. Pe mine mă contrariază că produsele culturale „imponderabile” mai rezistă pe piață în ciuda cusururilor evidente care le caracterizează.
2 ianuarie 2014 at 2:11 pm
Dar de ce sa ne asteptam ca „piata” sa promoveze produse fara cusur?
Piata are mai multe paliere, iar palierul de masa este cel caracterizat de mediocritate, lipsa de viziune si, din pacate, lipsa de speranta.
In definitiv, de ce si-ar complica viata cu reflectii critice un evanghelic care reuseste sa-si creasca copiii in ghetoul confesional?
De ce mai rezista „produsele”? O buna parte din raspuns trebuie cautat in dreptul… PASTORILOR.
5 ianuarie 2014 at 1:30 am
Ce mi se pare mie ciudat e că un cor din Viena (un oraş al unei ţări care a dat ceva muzicieni şi iarăşi un araş considerat patria valsului) cântă o piesă de genul ăsta fără să ştie (cred eu) exact ce cântă. Şi e cântată într-una din bisericile arădene…
Aradul are ceva muzicieni ce ar putea fi luaţi în considerare dar e trist că nu sunt luaţi.
Aş putea să dau câteva nume, dar poate nu e momentul…
14 martie 2017 at 7:49 pm
Imi pare rau sa afirm ca venind din cultul ortodox si trecand la credinta adevarata care a fost data de Domnul Isus,ascult in adunare multe cantari care la ortodoxi nici nu s-ar pomeni de ele,nu te fac sa te pocaiesti ci mai degraba te duc cu gindul in alte parte.
24 octombrie 2019 at 3:52 pm
E foarte adevarat ca se canta multe cantari fara sens si care nu sunt sub calauzirea Duhului Sfant si care sunt in afara bibliei.sunt deacord nu ar trebui sa se cante.dar ce facem cu alea primite prin Duhul Sfant si multi se gasesc sa le schimbe k doare sau nu sunt placute pt unele urechi..atentie mare ca sunt lucruri gingase..
2 ianuarie 2014 at 9:19 am
Compozitorul nu mai este in viata. L-am cunoscut , un om credincios, spre sfîrșitul vietii a locuit prin vecinătate…
A compus multe poezii precum si citeva cintari destul de cunoscute (printre care „Paradisul” ) dar se pare ca astronomia nu a fost un subiectul lui forte 🙂
Am avut si eu aceiasi reacție cînd am auzit aceasta cîntare cu ani in urma.
2 ianuarie 2014 at 2:07 pm
Cine e compozitorul? A scris atât versurile, cât și muzica? Ar fi interesant să ne dați informații mai multe. Cred că unele lucruri trebuie recuperate din respect față de istoria noastră evanghelică, așa cum e ea, cu bune și rele.
Nu atât „astronomia” e problema, cât lipsa simțului poetic. Care, iată, se regăsește și în cei care continuă să cânte această compoziție.
2 ianuarie 2014 at 2:13 pm
Pocaitii nu se ocupa cu dezvoltarea simtului poetic.
Nici cu dezvoltarea simtului teologic… 🙂
2 ianuarie 2014 at 2:13 pm
Pai citi oameni au fost la inmormintarea lui C.S. Lewis?…
3 ianuarie 2014 at 10:32 am
Stilul cîntării seamănă destul de bine cu ”Paradisul”, dacă stau să mă gîndesc puțin.
2 ianuarie 2014 at 10:27 am
Reblogged this on Frică şi cutremur and commented:
Un noian interesant de inepții găsim în cântecele de pe la noi …
2 ianuarie 2014 at 11:51 am
Pace vouă, Vaişamar, Romică! 🙂
Din seria off-topicalelor (sau, chiar mai românizant, „Unde dai şi unde crapă…”) articolul îmi aminteşte de faptul că am ratat participarea la conferinţele susţinute de John H. Walton la ITP.
Cred că savantul are dreptate: în Genesa 1 nu se vorbeşte atât de mult despre creaţie, cât mai degrabă despre organizare şi atribuire de funcţii celor create.
2 ianuarie 2014 at 1:56 pm
Conferințele există pe site, pentru cine vrea să le vizioneze/audieze. Tot e ceva dacă ați ratat participarea „live”.
2 ianuarie 2014 at 12:45 pm
Reblogged this on Romania Evanghelica.
2 ianuarie 2014 at 1:20 pm
Manu, ceea ce cred ca se intimpla in ‘creatia’ artistica evanghelica este, in esenta o ‘carenta de Duh’. Duhul, ‘Domnul si de viata datatorul’, cum spune Crezul, este sursa creativitatii. Acolo unde el lipseste – si este straniu sa-l vezi manifestindu-se saracacios tocmai in spatiul penti, care este dominat, cel putin teoretic, de pneumatologic, avem rezultate ca cel relevat de tine mai sus.
Dumnezeu cu mila!
2 ianuarie 2014 at 1:49 pm
Dănuț, trebuie să fim onești și să recunoaștem că o mare parte din ceea ce trece drept „artă” în lumea modernă nu are prea mult de-a face cu Duhul. Prin urmare „creația artistică” poate și ea să sufere carențe de Duh. Cred că arta bună e produsă la intersecția dintre inspirația Duhului și disponibilitatea/smerenia artistului de a se uita la predecesori. Duhul i-a dat imbolduri bune artistului nostru, dar ele trebuiau „ponderate” cu smerenia pe care ți-o dau audițiile din Bach, Haydn, Vivaldi etc.
2 ianuarie 2014 at 1:32 pm
Să moară Veta că am citit : în lumina experienței mele de mântuitor al limbii române 🙂
Poate nu merită să consumi energia pondering asupra cazului particular ci să încerci o explicație a cauzelor apariției producțiilor de genul ăsta pentru că nu cred că au venit din neant impenetrant.
2 ianuarie 2014 at 1:50 pm
Sună vanitos să evoc „experiența mea de mânuitor etc.”? 🙂
2 ianuarie 2014 at 1:52 pm
Suna vanitos dacă spuneai : lumina vastei mele experiențe – chiar dacă e adevărat 🙂
2 ianuarie 2014 at 2:02 pm
Ha, ha! S-a găsit un ac (fin de tot) și pentru cojocul meu…
2 ianuarie 2014 at 2:05 pm
L-am cunoscut personal pe compozitorul acestei cântări. Numele lui este Dionisie Giuchici și locuia în Timișoara când a compus aceasta cantare. Știu și istoria scrierii acestei cântări… Dionisie era zidar de meserie. Avea 7 clase plus profesionala. Un om inteligent care nu a avut parte de educatie corespunzatoare, nu doar datorită sărăciei familiei de origine, nici datorită regimului, ci în mare parte datorită mentalității evanghelice de la vremea aceea, cum că „școala te îndepărtează de Dumnezeu și de biserică”. Era o gândire specifică anilor 80 – 85.
Din relatarea compozitorului, am auzit că în timp ce se afla la serviciu, a primit prin inspirație divină această cântare, pe care a scris-o cuvânt cu cuvânt pe hârtia in care avea împachetată mâncarea…. Ajuns acasă, a deschis DEX-ul ca să vadă ce inseamnă cuvintele scrise pe hârtie. Părinții mei (Dorel și Maria Măcelaru) și Doina Cătană (directoarea actuală a Colegiului de Artă ION VIDU din Timișoara) au pus pe note cântarea după cum le-o reda Dionisie. Interesant că, Dionisie nu era nici muzician (după cum nici poet 🙂 ), dar știa cum trebuia să sune, cum a auzit-o el cântată.
Departe de mine să susțin ca piesa este o operă literară sau că s-ar ridica la standardele corecte, dar la vremea respectivă a avutun impact deosebit. Interpretarea ei astăzi, ar putea dovedi doar nostalgia unui trecut „glorios”, comportament specific multor biserici din afara granițelor României, si nu numai. Adevărul este că nu trăim în actualitate, am rămas mult ăn urmă…
Mai am multe de spus la capitolul acesta, dar nu aș vrea să devin plictisitoare!
Ah, și am uitat să menționez că multe din versurile lui Dionisie Giuchici sunt publicate, și multe, multe din cântările compuse de el se cântă in adunîrile noastre, cum ar fi:
– Eu cred în vindecările divine
– Paradisul
– Ca păsările migratoare
– Noi avem o țară minunată
si multe alte zeci și sute de cântări.
Dionisie a emigrat în SUA și a murit cu aproximativ 5 ani în urmă.
2 ianuarie 2014 at 2:10 pm
Uite că refacem și istoria acestei piese.
Inspirația primară nu trebuie să excludă munca de șlefuire, revizuire etc.
2 ianuarie 2014 at 2:50 pm
Vezi Manu, aici apare problema… In timp ce partea muzicala a avut parte de expertiza, versurile nu se lasa șlefuite… Mă izbesc de acest fenomen destul de frecvent, de exemplu in intersectările mele cu Aurel Alazăroaiei, alt poet inspirat. Orice sugestie e respinsă cu vehemență pentru că nimeni nu are voie să se atingă de „inspirația in forma ei pură, directă”. Dar mai perseverăm!! 🙂
2 ianuarie 2014 at 6:14 pm
Excelent punctat, Ligia. Eu am incercat, sarmanul de mine, sa slefuiesc ceva fabricatie ‘inspirata’ de-a lui Aurel L. (pe vremea cind am stat la el) si nu-ti povestesc ce galceava a iesit 🙂
2 ianuarie 2014 at 9:51 pm
🙂
5 ianuarie 2014 at 1:42 am
Alex Pop,
Din câte îmi aduc aminte mi-ai tras şi mie câteva scatoalce odată…şi mi-au prins bine.
M-am pus să refac unele poezii de-ale mele dar pe unele le-am pus pe foc. Oricum…(ne)opera oricui poate fi revizuită. Însuşi Eminescu pe care-l evocase Manu mai sus şi-a revizuit unele poezii şi la altele le-a făcut variante. Numai unii dintre noi se supără că ni se ştirbeşte……”inspiraţia”…parol!
8 ianuarie 2014 at 10:59 pm
Bravo ligia Domnul sa te binecuvinteze pentru comentariul tau . Inteleptii veacului astuia stiu doar sa critice nimic mai mult
3 iunie 2017 at 10:35 am
Mi se pare ciudat faptul că Doina Cătană, care nu este o persoană din afara artei, nu vede precum acest mântuitor al limbii române. Sincer, nici eu nu prind toate sensurile cuvintelor din cântare, dar asta nu o face lipsită de sens.Nici Dumnezeu nu poate fi deplin înțeles ca să nu zic că nici ceilalți poeți pe care îi venerăm, așa doar dintr-un soi de lingușire poate. În Dumnezeuire aceste paradoxuri, acuzate de autorul articolului, mi se par la ele acasă. Doar în teologie putem vorbi de Dumnezeul etern și sfânt care moare pe un lemn de blestem devenit obiect de cult și simbol al iubirii pure. Nu sunt un fan al lui Dionisie Giuchici, dar are câteva sclipiri care mă fac să mă înclin în fața lui. Subscriu ideii că era necesară o colaborare cu un specialist în domeniul literar, dar care specialis al vremii lui era gata să se coboare lângă zugravul Giuchici. Omul acesta a fost condamnat la singurătate și la izolare până și în biserica în care a crescut. Doar creația lui îl scotea din anonimat. L-am cunoscut personal.
23 decembrie 2017 at 12:11 pm
Om de mare valoare Dionisie Giuchici.A stiut sa stea la indemana lui Dumnezeu in smerenie.Dar cine suntem noi sa criticam inspiratia care a avuto din partea Duhului Dfant?Am avut ocazia sa intalnesc pe cineva foarte ,,inalt”in cult care atunci cand a auzit recitandu se o poiezie de Giuchici ,a spus ca nu se compara cu Eminescu……jalnic
23 decembrie 2017 at 1:23 pm
Întrebarea poate fi pusă și invers: cine suntem noi să spunem dacă inspirația era de la Duhul Sfânt sau de factură omenească? Ați pus poezia lui după cartea Apocalipsei, ca parte din canon? Dacă tot ziceți că e inspirată de Duhul Sfânt.
2 ianuarie 2014 at 4:03 pm
Gata si cu dezbaterea asta…
Daca e „inspiratie divina”, ce mai putem zice?…
Pina si Duhul (despre care Danut Manastireanu credea ca e sursa creativitatii) se (medio)crizeaza: Im-pon-de-ra-bi-li-ta-te, Im-pon-de-ra-bi-li-ta-te, Im-pon-de-ra-bi-li-ta-te, Im-pon-de-ra-bi-li-ta-te
2 ianuarie 2014 at 4:07 pm
Am observat, de-a lungul anilor, ce mult isi dezvolta penticostalii cunostintele in ceea ce priveste zidaritul, materialele de constructie (si geamurile termopan), dar nu si in ceea ce priveste poezia si muzica (astea vin prin… inspiratie divina… Numai George Enescu, nepocaitul, avea parte de 99% transpiratie si numai 1% inspiratie).
2 ianuarie 2014 at 4:10 pm
Cei care cinta la acordeon tot prin inspiratie divina au primit cintarile?… (o puteti considera o dilema de multi ani a unui baptist)
2 ianuarie 2014 at 4:28 pm
Trebuie să te trimitem mai des la Paris. Poate descoperi acolo virtuțile muzicii la acordeon. 🙂
2 ianuarie 2014 at 8:56 pm
Imi place acordeonul, cum imi place si mandolina, dar nu cum se cinta in bisericile evanghelice…
Zilele trecute am ascultat cu fetita mea niste inregistrari pe YouTube cu armonica (austriaca)…
2 ianuarie 2014 at 9:50 pm
Păi atunci nu acordeonul e problema, ci stilul. Să nu amestecăm lucrurile. Poți să faci muzică de calitate și la acordeon.
5 ianuarie 2014 at 1:36 am
Ei Alin, la asta cu acordeonul, dacă „mă supăr” o să-ţi cer drept de autor. Îţi ziceam şi eu odată de oroarea ce-mi stârneşte cântăcioşii români la acordeon. Eu unul nu am o problemă cu instrumentul care e unul frumos şi eu personal apreciez tangourile argentiniene şi acompaniamentul acordeonului din ele.
Nu de alta dar am putea să lovim şi pianul deşi nu cred că e cazul ci mai degarbă pe cei ce interpretează la acest instrument…îmi aduc aminte că nu de mult ai atras atenţia asupra unui interpret jalnic la pian…
Sper să nu te opreşti din astfel de sesizări şi amenzi…
5 ianuarie 2014 at 1:43 am
Sau oroare ce-mi stârnesc cântăcioşii români?
2 ianuarie 2014 at 5:04 pm
Fraţii mei scumpi şi iubiţi, ce facem cu mariologia evanghelică?
2 ianuarie 2014 at 5:16 pm
Ce să facem? Mai întâi să o găsim… 🙂
2 ianuarie 2014 at 9:56 pm
Pai nu de acordeon ma legam eu, ci de cei care le / ne manipuleaza…
3 ianuarie 2014 at 10:55 am
Am mai întîlnit traduceri sau compoziții pe care le-am considerat neinspirate sau nepotrivite, dar nu ceva de acest calibru. Nu comentez inspirația divină (deși am mai întîlnit în biserica penticostală poezii inspirate mot-à-mot de Duhul Sfînt pe care mă tem că nu le-am apreciat cum trebuia), însă mă întreb dacă Dumnezeu inspiră artistul în cele mai mici detalii sau îi dă un talent și apoi se așteaptă să mai și muncească pînă la varianta finală a operei.
3 ianuarie 2014 at 11:35 am
Nu stiu de ce tot va framantati, nu stiti ca si bisericile evanghelice merg in pas cu moda? Compozitorii? Cantaretii? NU, nu ei sunt de vina, noi cu totii suntem de vina ca le acceptam asa ceva in bisericile evanghelice.
Daca nimeni nu selecteaza ceea ce vrea sa fie cantat in biserica, si nimeni nu vrea sa-si faca dusmani ca nepotul pastorului sau al diaconului a devenit mare compozitor si cantareti peste noapte, ca sa fie intrebat ce vrea sa cante si care este melodia cantarii? Sigur ca da, in felul acesta a intrat „lumea” in bisericile evanghelice si iaca, vrand nevrand ne gasim aici.
3 ianuarie 2014 at 12:19 pm
[…] 2014 (penticostalul) 4. VIDEO – Lazăr Gog: Perspectiva profetică 2014 (penticostalismulazi) 10. „Imponderabilități” evanghelice. De ce avem muzică bună pe versuri neroade? […]
3 ianuarie 2014 at 12:25 pm
oameni buni, „problema” nu e la cei ce compun versuri si muzica, pt ca fiecare e liber sa compuna ce vrea, ci la cei ce aleg sa le utilizeze in biserici sau concerte. Acolo trebuie sa lucram.
3 ianuarie 2014 at 7:02 pm
Vreau sa multumesc Ligiei Macelaru pentru postarea de mai sus. Am fost interesat sa aflu mai multe despre aceasta piesa si nu cred ca sunt informatii altundeva pe net.
Cat despre cantare, desi are problemele semnalate, acestea sunt observabile doar de cei ce au un anumit nivel de sensibilitate poetica. Impactul ei este in continuare deosebit in multe locuri, fie pentru ca nu sunt sesisate, fie pentru ca sunt considerate tolerabile.
Doua volume de poezii ale lui Dionisie Giuchici le gasiti in intregime incarcate la pagina de mai jos, iar problemele ridicate le veti reintalni:
http://www.resursecrestine.ro/poezii/index-autori/dionisie-giuchici
5 ianuarie 2014 at 2:09 am
Faptul ca impactul Im-pon-de-ra-bi-li-ta-tii este in continuare deosebit in multe locuri este un lucru trist…
Nu succesul, ci credinciosia conteaza.
Dilema noastra aici e CUM sa masuram credinciosia in perimetrul compozitiilor literare si muzicale.
Ca succesul ni se baga in ochi saptaminal…
4 ianuarie 2014 at 1:01 pm
Atunci cand o piesa sau o poezie isi atinge scopul de a comunica stari sufletesti sau sentimente si are un impact important precum in acest caz, criticile sunt de o relevanta infima si doar subliniaza valoarea piesei sau a poeziei.
4 ianuarie 2014 at 2:22 pm
Atunci când o piesă sau o poezie are versuri nepotrivite, care devin asurzitoare prin nepotrivirea lor, respectiva creație își ratează scopul. Altminteri, și manelele de iubire își ating scopul de a comunica „stări sufletești” („Te iubesc, dar nu pe tine”).
4 ianuarie 2014 at 5:34 pm
De acord, deci atingerea scopului depinde de sensibilitate si gust. Ambele aspecte sunt insa subiective, precum este aprecierea oricarei forme de arta.
Daca detest arta moderna iar dvs. o apreciati, putem fi de acord ca avem sensibilitati sau gusturi diferite insa incercarea de a face o regula generala din detesul meu sau din aprecierea dvs, este deplorabila.
4 ianuarie 2014 at 5:40 pm
Ok, atunci rămâneți dvs. cu „ținutul penetrant” sau „tenebrant” și cu „energiile nucleare”, dacă acestea vă satisfac sensibilitatea și gusturile artistice. Eu prefer o poezie mai „clasică”, fără „agregați” și fără „lianți”.
5 ianuarie 2014 at 2:13 am
Comentatorul adrianur afirma ca „atingerea scopului depinde de sensibilitate si gust”.
Este adevarat ca pocaitii sint utilitaristi, dar asta nu e o virtute in sine…
La fel cum unii UTILIZEAZA florile, uitind sa le acorde atentia cuvenita (lor si Creatorului lor)…
Iar altii UTILIZEAZA flori de plastic… Scopul conteaza, nu? 🙂
Pai nu, nu doar scopul conteaza, ci CUM este atins scopul.
Cum ramine cu: Nu voi aduce Domnului o jertfa care sa nu ma coste…
1 februarie 2014 at 12:27 am
Daca era ‘stare de neant’ cum se face ca era si ‘un colos de-aglomerate’?! Cum ‘neantul’ era ceva aglomerat, presupunem ca aglomeratura avea niscaiva masa. Atunci, imponderabilitate in raport cu ce? Singura explicatie este ca autorul s-a inspirat din meseria pe care o practica, de aici conglomerate, lianti si penetranti. Sa-l iertam, fiecare dintre noi incearca sa-si explice lumea prin propria meserie. Dansul s-a inspirat de la mortarul pe care-l amesteca cu mistria, Eminescu din Rig Veda, 10:129. Fiecare cu sursa lui.
1 februarie 2014 at 9:59 am
Păi trebuia să se inspire din Biblie, nu din cărămizi și mortar.
2 ianuarie 2017 at 8:36 pm
[…] „Imponderabilități” evanghelice. De ce avem muzică bună pe versuri neroade? […]
2 ianuarie 2017 at 9:09 pm
Evanghelicii continuă să cânte pe texte impardonabile!
https://armoniamagazineusa.com/2017/01/02/evanghelicii-continua-sa-cante-pe-texte-imponderabile/
3 ianuarie 2017 at 8:20 pm
Autorul versurilor „Imponderabilitate” este Dionisie Ghiuchici. In ultima perioada a vietii a locuit in Portland, Oregon sau in Vancouver, Washington, care sunt foarte aproape una de alta. Iata cateva poezii scrise de el:
https://www.resursecrestine.ro/poezii/index-autori/dionisie-giuchici
6 martie 2017 at 9:35 pm
In Matei 26:30 scrie ca,, dupa ce au cantat cantarea au iesit in Muntele Maslinilor” oare cum o fi sunat cantarea aceea cantata de Isus impreuna cu apstolii … am citit toate comentariile scrise aici, oare ce ar comenta ISUS care a ascultat cantari ingeresti, cantate de coruri formate din mii de ingeri. Si daca merg mai adanc in Scripturi gasesc ca aceste cantari erau cantate lui ISUS, erau cantate de corurile de ingeri lui ISUS. Daca am auzi noi astia care suntem profesori in literatura, doctori in compus poeme, daca am auzi cantarile acelea cantate de ingeri am spune aceleasi lucruri care sau spus mai sus… Nu cred ca fratele Dionisie a scris acele versuri ca sa fie comentate de noi specialistii, eu cred ca a scris acele versuri din dragoste pentru Isus, eu cred ca fratele Dionisie acum este impreuna cu Isus. Stau si ma gandesc acum oare ce critici ii face Domnul Isus acum fratelui Dionisie, sunt sigur ca il apostrofeaza acum pentru ca nu seamana versurile lui cu versurile lui Eminescu sau cu muzica lui Enescu.
6 martie 2017 at 10:16 pm
Nu au nicio legătură Psalmii cântați de Isus și de ucenici cu ceea ce compun diverși oameni care se cred inspirați. Isus și ucenicii au cântat Psalmi, potrivit obiceiului de Paște. Dacă fr. Dionisie se mulțumea să cânte Psalmi, nu era nicio problemă.
La fel cum nu e nicio problemă dacă fr. Dionisie vrea să-l laude pe Domnul cu orice compoziție personală, în odăiță. Dar, dacă cineva are pretenția să iasă public, există exigențe care trebuie respectate. Sunt mulți oameni care nu au ureche muzicală și care sunt cu Isus. Mântuirea nu e condiționată de urechea muzicală sau de talent literar (artistic). Așa că nu are rost să invocați problema falsă a „criticilor” pe care i le face Isus fratelui Dionisie. Dacă fratele Dionisie a trecut la semafor pe roșu și a fost amendat de poliție, amenda nu se anulează la gândul că Isus nu l-ar amenda (ori că Isus nu s-ar comporta ca un polițist). Polițistul e pus acolo să-și facă datoria, nu să fie Isus Hristos. Regulile sunt reguli. În materie de circulație, de muzică, de gramatică, de estetică. Nu are rost să invocăm argumente din alte sfere pentru a încerca să anulăm critici justificate. Altfel, ne facem de râs și în loc să-i aducem slavă lui Dumnezeu, îi facem pe oameni să hulească. Mulțumesc de înțelegere.
7 martie 2017 at 11:45 am
problema e ca adminul paginii nu mia postat tot comentariul, probabil la deranjat ceva din ceam spus, concluzia care o spuneam la final era ca in loc sa discutam despre ceva care sa ne zideasca in duhul nostru, ceva care sa ne ridice, ceva care sa ne fie de folos pt a inainta in viata de credinta stam si numaram care urechi are furnica.
7 martie 2017 at 11:57 am
Probabil pentru dvs. repertoriul cântărilor din bisericile evanghelice este o problemă de tipul „câte urechi are furnica”. Pentru mine este o problemă importantă. Se cântă mult prea multe cântări care nu au ce să caute „în public”. Se cântă prea amatorist, prea după ureche. Atunci când Dumnezeu a hotărât construirea Cortului Întâlnirii, nu i-a lăsat pe oameni să facă ei obiectele din Cort după ureche, „după cum dă Domnul”. Artizanii care au lucrat au fost oameni aleși, care au făcut lucrurile după un plan stabilit dinainte. Prea adesea „pentru Domnul” devine o lozincă menită să scuze mediocritatea lucrurilor pe care i le oferim lui Dumnezeu.
17 iulie 2017 at 11:39 pm
vaisamar,ai putea sa ne dai un exemplu de muzica buna,eventual compozitie proprie?Ca,daca nu,atunci iti recomand,,Criticilor mei”,de Eminescu.Asta ca sa nu iti recomand o fabula despre o privighetoare si un…Las`ca stim noi.
18 iulie 2017 at 11:29 am
Muzică bună, ziceți?
Tot ce prindeți de Vivaldi, Handel, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven.
Un exemplu de muzică bună, pe textul Psalmului 110.
19 iulie 2017 at 6:28 pm
Subscriu!
Dar este şi coral evanghelic. Chiar dacă o parte e „acaparată” de „fîrtații” adventişti.
11 august 2017 at 9:26 pm
Fratilor,nu inteleg de ce nu comentati muzica americana moderna din unele Biserici din Romania.Pe vremea lui Giuchici se cantau multe cantari Gospiel si altele, de la compozitori din America,dar…! atentie ca si dirijori sau pastori le alegeam pe acelea care zideau Bisericile Domnului Isus,fie ele cantari corale fie cantari comune,nu?Astazi unii dirijori aleg mai degraba neghina decat graul,sa fim oameni seriosi! Scuzati domniile voastre,dintre dvs.care comentati pe aici,faceti parte din partida OPUS DEI? Acestia sunt din sanul Bisericii Catolice ce vor sa distruga Unitatea Bisericilor Evanghelice nu numai din Romania,ci din lumea intreaga!Comentati mai bine muzicile ce se dau la Radio de Vocea Evangheliei,de care uneori ne este rusine sa le spunem ca sunt crestine,nu?Fiti sanatosi!
25 septembrie 2017 at 6:55 pm
Am vorbit cu domnul Dionisie si a spus vine sa-ti darame casa pentru ca peretii sunt strambi. Era suparat foc, a luat si o canistra de acid nitric. Ghinion! :))
2 ianuarie 2018 at 12:48 pm
[…] 2014 – Emanuel Conțac: „Imponderabilități” evanghelice. De ce avem muzică bună pe versuri neroade? […]
2 ianuarie 2019 at 11:41 am
[…] 2014 – Emanuel Conțac: „Imponderabilități” evanghelice. De ce avem muzică bună pe versuri neroade? […]
17 septembrie 2019 at 12:01 pm
Am dat din intamplare (?) de acest blog-articol. Tot la intamplare am extras fraza
„Totodată, în lumina experienței mele de mânuitor al limbii române, îl rog stăruitor să revină asupra urgent textului, cerând ajutorul unui poet consacrat”
Mici observatii:
(1) mi se pare infatuare (daca nu prostie) sa crezi ca autorul piesei (necunoscut domnului „vaisamar”) se va ridica din mormant, va cauta primul calculator, va vizita aceasta pagina si va onora „rugamintile staruitoare”.
(2) Ati fi putut asculta mesajele pescarului si Apostolului Petru sau l-ati fi trimis „urgent” la ceva scoala de limba si literatura?
P.S. (1) Putintica „ponderabilitate” ar fi binevenita. Newton ar zice ca ati avea ceva sanse sa aterizati „cu picioarele pe pamant”.
(2) si in textul de fata ar fi necesara putina „revenire”; ca suntem „carne pacatoasa, supusa greselilor”.
17 septembrie 2019 at 12:07 pm
La vremea respectivă nu știam cine e autorul ori dacă mai e în viață. Prin urmare nu mă aștept ca autorul să se ridice din mormânt și să onoreze apelul meu.
Autorul “imponderabilității” nu este Apostolul Petru. Apoostol de la care avem două epistole în grecește, semn că nu era un personaj incult, cum se crede. Pretenția că toate producțiile literare mediocre din mediul evanghelic pot fi validate prin invocarea apostolilor este semn de infatuare (dacă nu chiar de prostie).
Poezia nu e pentru oricine. Cine vrea să fie poet trebuie să se aștepte la critică (literară).
17 septembrie 2019 at 1:05 pm
Trebuie sa acceptati ca nu toti care „au indraznit” sa scrie au avut harul de a fi instruiti intr-ale limbii pe la diverse scoli.
Persoanele din anturajul autorului au declarat ca acesta era de meserie zidar (meserie onorabila de altfel), a absolvit 7 clase primare si ulterior o profesionala.
Tot acestea declara ca piesa a fost primita prin inspiratie Divina… Poate in directia aceasta ar trebui sa va (re)orientati criticile.
Adica sa ne oferiti un raspuns la intrebarea: Inspiratia divina poate sa produca vreodata „versuri neroade” au ba? – cu preconditia „cred in inspiratie divina a anumitor versuri” fiind adevarata.
17 septembrie 2019 at 1:26 pm
Inspirația divină în sensul strict este cea de care au parte autorii umani ai Bibliei. Despre Moise, David, Solomon, Isaia, Matei, Pavel etc. spunem că au fost inspirați de Duhul Sfânt.
Nimeni altcineva nu poate pretinde că a avut inspirație divină în același sens.
Nu cred că aveți pretenția să adăugăm această cântare la finalul Bibliei, după Apocalipsa, doar fiindcă niște persoane din anturajul autorului au declarat că acesta a fost inspirat divin.
Ce au declarat prietenii autorului nu știu. Ce știu eu este că autorii inspirați divin sunt în Scriptură.
Restul sunt diverși autori cu talente și înzestrări diferite, fiecare după cum i-a dat Domnul.
Și când vorbește Duhul în comunitate, zice Pavel, ceilalți trebuie să cerceteze / judece / evalueze. Cu atât mai mult când e vorba de producții poetice / literare.
Problema mea nu e cu meștera de zidar (orice profesie desfășurată cu seriozitate, ca pentru Domnul, e onorabilă), ci cu pretenția unor oameni de a crea poezie când nu au talent poetic.
17 septembrie 2019 at 2:10 pm
Recunosc ca am cautat persoana din spatele lui „vaisamar”. Anturajul cu prietenii baptisti explica explicatia (daca mi se permite formularea) la partea cu „inspiratia divina”.
Preconditia mea fiind falsa, inchei aici postarile!
Va doresc mult har in predare!
Si sa tinem cont impreuna de faptul ca directia buna sau rea a sagetii se verifica in dreptul tintei, nu la plecarea din arc.
Domnul sa ne pazeasca de ratarea tintei!
17 septembrie 2019 at 4:26 pm
Studiul Scripturii și al dogmaticii penticostale ar explica și mai multe.
Există vreo 2.500 de postări pe acest blog. Cercetați totul și păstrați ce este bun.
2 ianuarie 2020 at 7:53 am
[…] 2014 – Emanuel Conțac: „Imponderabilități” evanghelice. De ce avem muzică bună pe versuri neroade? […]
10 aprilie 2020 at 2:55 am
Sânt uluit! Până azi știam că ”Alin Cristea” este un ”tovarăș” de suferință, ori ce mi-a fost dat să aud – citez: ”În definitiv, de ce si-ar complica viata cu reflectii critice un evanghelic care reuseste sa-si creasca copiii in ghetoul confesional?” Întrebarea mea este: Baptist sau hulitor? Deci: ”Biserica din casa lui”- Col. 4:15, ”Biserica din casa lor”- Rom. 16:5,”Biserica din casa lui Acuila și Priscila”- 1Cor.16:19, etc., erau ghetouri? La fel mă uimește ”Vaișiamar”- cunoștință de pe site-uri – voit ”duhovnicești”, iar aici? Vreau să punctez: Vom da socoteală oameni buni”! A spus-o pe acest site și I. Dincă.
Cu Dionise am fost prieten și membru în aceeași Biserică. Dionisie a electrizat creștinătatea vremii, prin: ”Imponderabilitate”, ”Paradisul”, ”Eu cred în vindecările Divine” și altele! Premiera acestor compoziții, a avut loc în.Bis. noastră! Aceste compoziții au în continuare o mare încărcătură spirituală și Duhovnicească și azi! Au fost și rămân de inspirație Divină! Ele au înfiorat și au întors din calea păcatului, mii de oameni! Ce a lucrat ”teologia”sau ”gramatica” ta? Să nu mai căutăm nod în papură! Altfel, vom ajunge să băgăm de vină și Scripturilor! Să ne temem de Dumnezeu! Cele spuse sânt punct de vedere personal, în apărarea Adevărului!
2 ianuarie 2022 at 12:20 pm
[…] 2014 – Emanuel Conțac: „Imponderabilități” evanghelice. De ce avem muzică bună pe versuri neroade? […]