Recent am primit confirmarea că tema pe care am propus-o pentru conferința „Religions of the Book”, programată în perioada 17-21 septembrie 2014, a fost acceptată.
Selecția a fost foarte riguroasă, fiindcă fiecare propunere a fost evaluată de o echipă de 12 cercetători, pe baza a cinci criterii:
1. The overall scientific relevance of the proposal.
2. The relevance of the proposal to the conference topic (as defined in the
call for papers).
3. The feasibility of the proposal.
4. The coherence of the proposal.
5. The scientific quality of the proposal.
Pornind de la cele cinci puncte, evaluatorii au votat dacă să accepte sau să refuze un rezumat. Decizia de acceptare s-a luat cu o majoritate simplă de voturi favorabile.
Spre deosebire de conferințele din România, unde numai cine nu vrea nu prezintă, rata de acceptare la această conferință a fost de 79%. Au fost selectate 136 de lucrări, distribuite în 31 de sesiuni.
Așadar, o conferință măricică. Nu chiar ca cele SBL, dar mai mare decât conferințele tipice.
Mai jos puteți citi rezumatul pe care sper să-l pot dezvolta într-o lucrare de 20 de minute.
***
“The word of God is not bound”. Bible Censorship within the Romanian-speaking Territories during the 19th and 20th Centuries
Although rare, attempted religious censorship against Romanian versions of Bible was a recurrent experience in the history of book publishing and dissemination during the 19th century. Occasional attempts at limiting the distribution of Bibles published outside the religious establishment continued during the interwar period, when Romania experienced a regime which began as a frail democracy and ended as the royal dictatorship of Carol II. After the installation of the Communist regime (self-styled as the “regime of popular democracy”), censorship aimed against the Bible became more pervasive, culminating in the recycling into toilet paper of 20,000 bibles donated in the 1970s by the World Reformed Alliance of the Transylvanian Magyar Reformed Church.
In this paper I intend to survey the main cases of attempted or effective censorship against the Bible in Romanian territories in the 19th and 20th century, highlighting the most relevant changes from one period to another and assessing the motivations of the censoring authorities. I believe that the results would help other scholars identify similarities and dissimilarities of censorship practices in countries situated in the same region (Eastern Europe) or in the neighboring ones.
12 martie 2014 at 1:43 am
esti o persoana f. importanta care are grija ca toti sa afle asta 😀
Asta pentru ca propunerea ta a fost evaluată de o echipă de 12 cercetători, pe baza a cinci criterii.
12 martie 2014 at 9:02 am
Sunteți invidioasa? De ce nu veniți și dvs la conferință? O sa le dați subiect de bârfă gospodinelor de pe scara blocului. 🙂
12 martie 2014 at 6:50 pm
subiecte de birfa cite vrei si fara sa particip la cele conferite np evaluate de o echipa de 12 cercetatori pe baza a cinci criterii 🙂
Esti persoana importanta, ce sa mai discutam?!!
12 martie 2014 at 7:16 pm
Abia când îmi acordați (nemeritata dvs.) atenție mă simt și eu important. 🙂
Dacă citeați cu atenție detaliile despre conferință descopereați că nu e o conferință de np.
12 martie 2014 at 11:19 pm
te pomenesti ca e o conferinta cu subiect laic, ceva a la ce s-a mai scris in ultimele 2 secole?!
12 martie 2014 at 11:32 pm
Văd că de scris știți să scrieți. Presupun că știți și să citiți. Informațiile despre conferință sunt scrise negru pe alb. 🙂
12 martie 2014 at 8:35 pm
O să rămân cu o mare întrebare: unii oameni erau urâți sufletește înainte de convertire sau au devenit așa după convertire? 🙂
12 martie 2014 at 9:58 pm
Și eu am întrebat-o ceva similar, dar n-am primit nicio recunoaștere. 😀
12 martie 2014 at 10:48 pm
Trebuie să te înscrii la vreo conferință cu 5 criterii sau ceva similar. :)))
13 martie 2014 at 8:35 am
și eventual cu 12 cercetători + 1 cel puțin pentru a face impresie cât de cât!
12 martie 2014 at 9:59 pm
Dar aici ar mai fi o întrebare suplimentară: care dintre convertiri? 😀
12 martie 2014 at 10:46 pm
După oricare. 🙂
13 martie 2014 at 12:26 pm
Ce schimburi savante. Vad ca comentariul meu nu a fost aprobat. Nu a fost destul de savant.
Se ataca domnisoarele la Emanuel. Mai, mai pericol.
13 martie 2014 at 1:05 pm
Am fost pe drumuri toată dimineața. Abia acum am ajuns la computer.
13 martie 2014 at 1:19 pm
Intrebarea care se pune in cadrul acestei conferinte este daca nu prin participare, chair daca subiectul este altul, aprob premiza ca cele trei religii sunt religii ale of the Book si fac un amalgam intre ele. Ceea ce incearca sa faca acesti ‘ambasadori” ai dialogului. Ori un adevarat dialog nu poate fi fondat pe premize false. Crestinismul este religia Logosului intrupat, iudaismul a revelatiei iar Islamul religia cartii. Trebuie vazut aici cel putin un autor cum este Rémi Brague si care Dieu merci n’est pas le seule.
Rémie Brague Du Dieu des chrétiens et d’un ou deux autres.
13 martie 2014 at 1:47 pm
Organizatorii mă pot întreba dacă accept această premisă. Le pot spune că nu accept că fiecare dintre cele trei religii ar fi o religie a ACELEIAȘI cărți. Dar fiecare dintre cele trei religii are la căpătâi o carte fundamentală. În acest sens, și islamul este o religie a cărții (Coranul), și creștinismul este o religie a cărții (Sfânta Scriptură). Evident, precum spuneți, creștinismul îl are în centru Logosul întrupat. Dar vă puteți imagina creștinismul fără Scriptură? Eu unul nu.
14 martie 2014 at 1:58 pm
Ma indoiesc ca se va pune o asemenea intrebare. Vreau sa spun insa ca riscul este ca participind la o astfel de conferinta ne facem partasi la un anumit fel de gindire. Se pare ca nu sunteti la curent cu the issue cel putin din felul in care argumentati mai sus.
14 martie 2014 at 2:01 pm
Nu ne facem părtași la acest fel de gândire mai mult decât ne facem când citim ziarele, ascultăm radioul sau ne uităm la știri la TV.
Nu mi-e deloc limpede cum mă fac părtaș la acest fel de gândire prin faptul că scriu despre cum s-a încercat cenzurarea Bibliei.
15 martie 2014 at 12:54 pm
Este adevarat ca subiectul e atunl dar o participare s-ar putea sa nu fie la fel de nevinovata ca uitatul la stiri sau cititul ziarelor. De altfel nu vad ce are una de a face cu cealalta. Este un fel de unde dai si unde crapa. Conferinta de la UNESCO, comentariul precedent despre asta ramine cenzurat, a fost simplu de Biblie. Nu s-a vrut sa se faca o apa si un pamint din cele trei religii nici sa se afirma ca toate sunt Religions of the Book. Daca intram in modul acesta de gandire suntem pe o pista falsa. Fiecare dintre cele trei folosesc o carte dar raportul la ea e diferit ca si felul in care cartea a devenit cartea care este. Inca odata, va scapa argumentul, pentru ca probalil nu sunteit la curent cu controversa ori aici este foarte puternica. Un adevarat expert in subiet este RémI Brague. Are doua carti traduse si in romaneste dar nu cu subiectul acesta.
15 martie 2014 at 1:48 pm
Nu știu la ce comentariu vă referiți. Spuneți că ați lăsat un comentariu și că el nu a apărut? Am aprobat toate comentariile dvs. Nu am cenzurat nimic.
Am să mă lămuresc la conferință care este spiritul din spatele acestui eveniment. Oricum, mulțumesc de atenționare.
25 mai 2014 at 3:16 pm
[…] Un concurs serios ar fi trebuit să aibă o echipă de profesori evaluatori din străinătate. Toate proiectele să fie discutate într-un panel, potrivit unor criterii clare, așa cum au făcut organizatorii conferinței despre care scris cândva (AICI). […]