Am citit ieri cu mari nedumeriri și interogații un articol din Cronica română care anunță, nițel propagandistic: „Dănuţ Liga, susţinut de bisericile neoprotestante la europarlamentare”. (Sursa AICI).

Nu știu dacă eurocandidatul este conștient de știrile care se vehiculează despre el. Fiindcă mă aflu într-un moment de generozitate sufletească (nu știu dacă și de perspicacitate politicească) pornesc la drum cu prezumția de nevinovăție în tolbă. Numai că ceea ce citesc eu nu se potrivește cu realitatea pe care o cunosc la prima mână.

Șapoul acestei știri zice după cum urmează. Părțile cu roșu sunt problematice fiindcă deformează realitatea sau chiar o contrazic în mod grosolan:

Candidatul independent la alegerile pentru Parlamentul European, Dănuţ Liga, a avut, în această săptămână, o întâlnire cu conducerile bisericilor neoprotestante din România: baptişti, adventişti, penticostali, creştini după evanghelie, etc, în cadrul căreia s-a discutat despre susţinerea acestuia de către toţi membrii acestor culte religioase recunoscute de către statul român.

Nu a existat, pe cât știu eu (și știu bine) nicio întâlnire a lui Dănuț Liga cu conducerile (președinții) cultelor neoprotestante din România! Bașca să se mai fi discutat susținerea lui de către „toți membrii” acestor culte religioase!

Să intrăm în substanța articolului:

Conducerile acestor biserici au precizat, într-o primă fază, în cadrul discuţiilor, că nu fac politică şi nu se pot implica făţiş în competiţiile electorale, inclusiv în cea pentru PE, acestea declarând că se ocupă exclusiv cu proiecte sociale, culturale, ale comunităţii, etc.

Deci conducerile acestor biserici în primă fază sunt prudente. Și bine fac, fiindcă prudența e mama înțelepciunii! Numai că articolul zice mai jos:

Cu toate acestea, după ore lungi de discuţii, conducerile bisericilor neoprotestante au înţeles că Dănuţ Liga este un independent, neafiliat politic, ba mai mult văzând istoricul şi prestaţia acestuia, pe perioada celor două mandate de deputat şi nu numai, dar luând în calcul şi colaborările fructuoase care au avut loc între cele două părţi în tot acest interval, au decis să îl susţină pe Dănuţ Liga la scrutinul europarlamentar din 25 mai. Părerea unanimă a liderilor bisericilor protestante a fost aceea că Liga corespunde, din toate punctele de vedere, tiparului lor de candidat.

Din ceea ce știu eu, numai doi lideri de cult au fost prezenți la evenimentul de luni după-amiază: președintele Uniunii Baptiștilor și președintele Creștinilor după evanghelie. În ce măsură l-au susținut sau îl susțin nu știu.

Cert este că atât de „unanimă” a fost părerea liderilor bisericilor neoprotestante, încât, la scurtă vreme după evenimentul de luni, Uniunea Bisericilor Baptiste a emis un comunicat în care se spun următoarele:

Uniunea Baptista din România, forul care reprezintă bisericile baptiste din țara noastră, nu este implicată politic, nu are ca obiectiv acordarea susținerii politice și nu participă la întâlniri în cadrul căreia (sic!) să se discute susținerea unui candidat. Din acest motiv, niciunul dintre candidații la alegeri nu poate afirma ca este susținut de către Uniunea Baptista din România.

Considerăm ca fiind neîntemeiată și abuzivă exploatarea electorală a participării credincioșilor baptiști sau a reprezentanților Uniunii Baptiste din România la întâlniri civice sau științifice care nu au legătură cu campania electorala. (Sursa AICI).

Deduc de aici că articolul din Cronica română dezinformează grosier, sugerând că independentul Dănuț Liga ar fi susținut de liderii cultelor evanghelice sau de credincioșii de rând. Și apoi, chiar să fi fost papi, cei patru lideri n-ar fi putut să-i determine pe membrii confesiunilor neoprotestante să-l voteze pe Dănuț Liga „la poruncă”.

Nu uitați: am dovada în tolbă: am „pertractat” astăzi îndelung cu un fost student al meu, în încercarea de a-l face să nu voteze cu Vadim Tudor la europarlamentare! Credeți că episcopul locului sau întâistătătorul cultului ar reuși mai mult? 🙂

Reclame