Mai mulți prieteni au „conspirat” să-mi înfrumusețeze finalul zilei de vineri, intermediind o invitație la concertul CSO (Chicago Symphony Orchestra) de la Morton Arboretum (parc situat la 15 minute sud de Wheaton) și asigurându-mi transportul de la Wheaton la concert și înapoi la colegiu. Le mulțumesc pentru timpul pe care l-au sacrificat, într-o cultură în care timpul e socotit cel mai prețios „capital”.

Cu acest prilej am avut bucuria de a-i reîntâlni pe soții Mărioara și Dorel Măcelaru, părinții dirijorului, care vor fi alături de Cristian Măcelaru la evenimentele pe care maestrul le are pe agendă în această vară.

Orchestra din Chicago are numeroși fani, de vreme ce la concert au participat vreo 3000 de spectatori, veniți aproape toți cu șezlonguri și scaune de acasă. N-am știut care este obiceiul locului pentru concertele în aer liber, dar în calitate de „guest of the conductor” am primit un loc la secțiunea VIP. Care n-a fost foarte aproape de scenă, fiind plasată sub coroana deasă a unui arțar. Cred că organizatorii au vrut să le pună pe VIP-uri la adăpost de ploaie, în eventualitatea unei schimbări neașteptate a vremii. Una peste alta, dacă în perimetrul respectiv a stat vreun VIP, trebuie să fi venit incognito, fiindcă eu n-am văzut niciunul. 🙂

După cum se poate observa din fotografii, un eveniment muzical în aer liber e mult mai relaxat decât unul într-o sală de concert. Atmosfera este aproape de picnic. Măcălendrii și cintezele pitite prin tufișuri țin vitejește piept orchestrei de pe podium.

La final, desigur, n-am putut rata o fotografie cu dirijorul Cristian Măcelaru, numit recent „conductor-in-residence” al Orchestrei din Philadelphia. Din broșura primită la concert citesc că a dirijat prima oară CSO în 2012, ca înlocuitor al lui Pierre Boulez.

Pe 21 iunie și-a început sezonul de vară cu un concert la Festivalul Caramoor (solist – Joshua Bell). În săptămânile următoare va dirija Orchestra Simfonică Națională Daneză la Carnegie și apoi în Danemarca. În ianuarie și februarie 2015 va concerta în Germania și SUA. Tot în sezonul 2014-2015 figurează concerte cu orchestrele simfonice ale orașelor Toronto, Baltimore, Houston, Saint Louis, Seattle, Detroit, Milwaukee și Indianapolis. Îi urez succes și putere de muncă, fiindcă îmi imaginez că efortul pregătirii acestor evenimente este uriaș.

În programul serii de vineri au figurat trei compoziții:

Hebridele, uvertură-concert de Felix Mendelssohn (10 minute)

Romeo și Julieta, fantezie-uvertură după Shakespeare, de Ceaikovski (21 minute)

Simfonia a 7-a, de Beethoven (35 minute)

Dacă aveți timp, urmăriți Romeo și Julieta de Ceaikovski, în interpretarea LSO, la Proms 2007.

Mai jos câteva fotografii de la eveniment.

Reclame