Între exponatele pe care am ţinut să le văd neapărat în timpul vizitei la AIC se află și Pasărea de aur (Golden Bird) a lui Brâncuși, realizată în 1919/1920.

Precum se vede, soclul conține elementul de bază care compune Coloana infinitului.

O sculptură a lui Brâncuși a fost și subiectul unui litigiu. În 1926 fotograful E. Steichen a cumpărat o Bird in Space de bronz și a adus-o la New York. La vremea respectivă legea americană oferea scutiri de taxe pentru opere de artă, dar lui Steichen i s-a cerut să plătească $200 pe motiv că obiectul adus în bagaj nu este artă. Pasărea lui Brâncuși a fost încadrată la „obiecte domestice sau instrumentar medical”.

Steichen a făcut ce fac toți americanii cu inițiativă: a dat autoritatea vamală în judecată, încercând să demonstreze că obiectul intră în categoria „artă”.

Dialogurile din timpul depozițiilor date de martori sunt delicioase și amintesc de dezbaterea privitoare la ștergarul înfășurat pe capul lui Isus, în White Crucifixion, de Chagall. Este sau nu turban? 🙂

Dar mai întâi să vedem galeria.

Justice Waite to photographer Edward Steichen: What do you call this?

Edward Steichen: I use the same term the sculptor did, oiseau, a bird.

Justice Waite: What makes you call it a bird, does it look like a bird to you?

Edward Steichen: It does not look like a bird but I feel that it is a bird, it is characterized by the artist as a bird.

Waite: Simply because he called it a bird does that make it a bird to you?

Steichen: Yes, your honor.

Waite: If you would see it on the street you never would think of calling it a bird, would you?

[Steichen: Silence]

Young: If you saw it in the forest you would not take a shot at it?

Steichen: No, your honor.

Justice Waite to sculptor Jacob Epstein: Do you consider from the training you have had and based on your experience you had in these different schools and galleries—do you consider that a work of art?

Epstein: I certainly do.

Waite: When you say you consider that a work of art, will you kindly tell me why?

Epstein: Well, it pleases my sense of beauty, gives me a feeling of pleasure. Made by a sculptor, it has to me a great many elements, but consists in itself as a beautiful object. To me it is a work of art.

Waite: So, if we had a brass rail, highly polished, curved in a more or less symmetrical and harmonious circle, it would be a work of art?

Epstein: It might become a work of art.

Reclame