far country

În timpul programului de la Wheaton am ascultat nu doar prelegeri pe teme de actualitate, ci și povești de viață tulburătoare. Uneori se întâmplă ca prelegerea pe teme de actualitate și povestea tulburătoare să coincidă. Așa stau lucrurile cu prezentarea de care am avut parte astăzi.

Nimic din înfățișarea vorbitorului nu trădează abisul spiritual din care vine. Christopher Yuan predă cursuri de biblistică la Moody Bible Institute, al cărei absolvent este. În 2007 a încheiat masteratul în exegeză biblică de la Wheaton iar de curând a devenit doctor of ministry (Bethel Seminary).

Vorbitorul s-a născut în SUA, într-o familie de chinezi agnostici, foarte bine plasați social. Tatăl lui este medic și are două doctorate. Fiul și-a dorit să urmeze o carieră similară și a devenit student la stomatologie. Ar fi făcut o carieră de succes în domeniu, dacă viața nu i-ar fi fost acoperită treptat de întunericul a două patimi distrugătoare: homosexualitatea și drogurile.

Deși nereligioși, părinții lui Christopher au fost devastați când în anii facultății fiul lor le-a spus că de la vârsta de nouă ani simte atracție pentru persoanele de același sex. Mama sa și-ar fi dorit mai degrabă să-l știe mort decât client al cluburilor gay. Cuprinsă de depresie, a hotărât să-și pună capăt zilelor, însă planurile i-au fost zădărnicite de întâlnirea cu un personaj providențial. Necunoscutul i-a dat o broșură în care a citit că un homosexual se poate elibera de stilul său de viață păcătos. Evenimentul a fost scânteia care a aprins în viața ei flacăra credinței. Treptat a ajuns să-și dea seama că soarta risipitorului ei fiu nu este jucată definitiv și că și trebuie să lupte pentru a-l întoarce cu fața către Dumnezeu. Plină de încredere, a încercat să ia legătura cu fiul ei, pentru a-i spune că îl iubește și îl așteaptă să revină acasă.

La capătul celălalt al firului a întâmpinat-o imobilismul unei stane de piatră. Fiul ei pur și simplu a refuzat să asculte, căutându-și împlinirea în promiscuitatea care de regulă caracterizează comunitatea gay. Surd la orice rugăminte, s-a afundat mai mult în păcat și a îngăduit în viața sa un nou demon: drogurile. A ajuns nu doar consumator, ci și distribuitor. Cu puțin timp înainte de a-și termina programul de studii stomatologice, a fost arestat și întemnițat. Condamnarea minimă pe care o anticipa era de 10 ani. Sentințele cele mai aspre merg până la condamnare pe viață.

A fost condamnat la doar șase ani, dar între timp a primit o altă sentință, de data aceasta „pe viață”: a fost testat pentru HIV și a fost găsit seropozitiv. Are 44 de ani și o imunitate compromisă, însă medicația pe care o primește îi permite să ducă o viață aproape normală.

În timpul detenției a descoperit că toți prietenii săi refuză să-i răspundă la telefon. Curcubeul nu durează prea mult când se adună nori groși de furtună. Mama lui, bucuroasă că fiul este „in a safe place”, a găsit finalmente o inimă „frăgezită” de șocul detenției și i-a spus că, indiferent ce s-ar întâmpla, îl acceptă ca fiu și că nimic nu va clinti dragostea ei.

La închisoare Christopher a găsit într-un coș de gunoi un Nou Testament publicat de Ghedeoni. A citit Evanghelia după Marcu și l-a întâlnit pe Hristosul cel viu în paginile cărții. Așa a început pelerinajul lui spiritual. A început să studieze ce spune Biblia despre homosexualitate și a devenit convins că vechea lui viață era potrivnică planului lui Dumnezeu. Când a cerut călăuzire de la capelanul închisorii, acesta i-a oferit o carte în care se afirma că relațiile homosexuale sunt acceptabile și că Biblia nu le condamnă. Dar Christopher nu a fost prea convins. A început să studieze mai temeinic problema, fiindcă în închisoare avea timp berechet. Între timp, pedeapsa lui a fost redusă la trei ani și și-a dorit să studieze la un colegiu biblic. Așa a ajuns să se înscrie la Moody pe când era încă în închisoare. Avea nevoie de trei recomandări. Le-a primit de la capelan, de la un gardian și de la un alt deținut. Când s-a „liberat” a și început studiile de teologie. „Imaginați-vă cam ce urma când colegii mă întrebau: Cum ai petrecut vara trecută?”, râde acum Christopher Yuan.

outcover

Între timp și-a spus povestea atât într-o carte scrisă „la patru mâini”, împreună cu mama lui (Out of a Far Country), cât și în numeroase conferințe (în biserica lui Rick Warren sau la Willow Creek) și emisiuni de televiziune. La 44 de ani, C. Yuan nu a depășit sentimentele de atracție față de persoanele de același sex și trăiește în celibat, considerând că „holy sexuality” este imperativul lui Dumnezeu atât pentru persoanele heterosexuale, cât și pentru cele asemenea lui. Pe urmele Sf. Pavel, nu consideră că celibatul e o condiție inferioară mariajului și le cere celor căsătoriților să nu-i compătimească pe necăsătoriți. Consideră că bisericile liberale vin numai cu „harul” (ieftin), dar că o perspectivă cu adevărat echilibrată înseamnă nu doar „har”, ci și „adevăr”.

Autobiografia lui s-a tradus deja în câteva limbi, între care și slovaca. Poate n-ar fi rău ca o editură din România să o evalueze și să o includă în planul editorial. Nouă, celor din programul de la Wheaton, mărturia lui C. Yuan ne-a dat în mod cert food for thought.

Detalii despre autor găsți pe site-ul lui: http://www.christopheryuan.com/main/index.html

Înregistrări (în engleză) ale mărturiei sale găsiți pe youtube.

Anunțuri