Pentru unii dintre cunoscuții mei, ideea ca un lider religios să-și ceară iertare pentru răul făcut de coreligionarii lui (din altă epocă) este suspectă, fie că e vorba de creștini care cer iertare pentru atrocitățile comise împotriva evreilor și musulmanilor în timpul cruciadelor, fie ca e vorba de un papă care le cere iertare penticostalilor pentru faptele comise de unii catolici în timpul lui Mussolini.
Papa Francisc, care s-a remarcat în ultima vreme prin gesturi fără precedent, a făcut recent o vizită la „Biserica evanghelică a Reconcilierii ” („Chiesa evangelica della Riconciliazione”), comunitate penticostală din Caserta (regiunea Campania).
„Între cei care au persecutat și denunțat pe penticostali, ca și când aceștia ar fi fost nebuni stricători de neam, s-au numărat și catolici: eu sunt păstorul catolicilor și vă cer iertare pentru acei catolici, frați și surori, care nu au înțeles și au fost ispitiți de diavolul”, a declarat papa în timpul întâlnirii sale cu pastorul penticostal Giovanni Traettino, pe care îl cunoștea încă din vremea când amândoi păstoreau (turme diferite) la Buenos Aires.
Poate peste câteva sute de ani-lumină vom vedea un gest similar din partea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române. Ori poate că gestul va veni mai curând, căci în ce alt scop oare se strângeau nu demult prin inspectoratele școlare informații despre pastorii neoprotestanți ori despre apartenența religioasă a elevilor din școlile de stat?
Mai jos un fragment dintr-un articol apărut în La Stampa. Tot articolul AICI. Cum tot românul e născut nu doar poet, ci şi vorbitor de limbi străine, cred că puţini sunt acei cititori care au nevoie de traducere.
Seconda visita (con pranzo) a Caserta in tre giorni dall’amico pastore protestante. “Tra quelli che hanno perseguitato e denunciato i pentecostali, quasi come fossero dei pazzi che rovinavano la razza, c’erano anche dei cattolici”. E boccia l’uso del termine “setta”
Iacopo Scaramuzzi
Papa Francesco ha chiesto scusa per le persecuzioni dei pentecostali di cui alcuni cattolici sono stati complici nell’epoca fascista, nel corso della visita che ha compiuto oggi nella comunità pentecostale della Riconciliazione, a Caserta. Jorge Mario Bergoglio, tornato nella città campana per la seconda volta in pochi giorni, ha anche esortato a non usare la parola “setta” per questa famiglia protestante, invitando al cammino comune dei cristiani delle diverse confessioni in nome di Gesù. Il Papa si è poi fermato a pranzo con il pastore Giovanni Traettino, suo amico dai tempi di Buenos Aires, e la sua comunità. Il rientro in Vaticano è previsto nel pomeriggio.
“Tra quelli che hanno perseguitato e denunciato i pentecostali, quasi come fossero dei pazzi che rovinavano la razza, c’erano anche dei cattolici: io sono il pastore dei cattolici e vi chiedo perdono per quei fratelli e sorelle cattolici che non hanno capito e sono stati tentati dal diavolo”. Così, a quanto riferito, Papa Francesco si è rivolto ai pentecostali che ha incontrato nella visita compiuta.
Il fascismo, intollerante nei confronti di tutte le confessioni non cattoliche, fu in effetti particolarmente duro con i pentecostali, che, giunti in Italia a inizio Novecento, in ragione della loro struttura molecolarizzata non beneficiarono neppure della legge sui culti ammessi del 1929.La persecuzione mussoliniana culmina nella circolare Buffarini-Guidi del 1935, che vieta il culto pentecostale in tutto il Regno in quanto “esso si estrinseca e concreta in pratiche religiose contrarie all’ordine sociale e nocive all’integrità fisica e psichica della razza”. Spesso denunciati dai parroci cattolici, molti pentecostali furono arrestati ed alcuni muoiono in carcere o in campo di concentramento. Nel l947 la maggioranza dei pentecostali italiani si riunì nelle Assemblee di Dio in Italia. Nel 2000 nacque la Federazione delle Chiese Pentecostali (Fcp). Non pochi pentecostali italiani, nel nome di un congregazionalismo diffuso, non aderiscono però a queste due sigle, come la comunità del pastore Trattino.
28 iulie 2014 at 6:34 pm
Iar acum aud că nu mai poți deveni președinte dacă nu ești creștin ortodox. Hmmm…
28 iulie 2014 at 7:32 pm
pai nici rege nu a fost voie fara a fi crestin ortodox. la presedinti optiunile sunt „ortodox” sau „ateu (dar ne facem ca nu observam)”. numai pocait sa nu fie, ca se duce tara de rapa (pentru mai multe detalii vezi aici: http://www.youtube.com/watch?v=DXHv74HkpfQ).
28 iulie 2014 at 9:30 pm
Ce vorbiți? Carol I a fost catolic. Ferdinand a fost catolic!
29 iulie 2014 at 11:13 am
eu credeam ca regele Carol I s-a convertit, insa se pare ca l-au lasat in pace. totusi:
Articolul 82 specifica: „Puterile conducătorului sunt ereditare, pornind direct de la Majestatea Sa, prințul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, pe linie masculină prin dreptul de primogenitură (primului-născut), excluzând femeile. Descendenții Majestății Sale vor fi crescuți în spiritul religiei ortodoxe”.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_I_al_Rom%C3%A2niei
si despre Ferdinand:
otrivit Constituției, Ferdinand nu era nevoit să treacă la ortodoxism, însă se prevedea ca urmașii săi să fie botezați în religia ortodoxă.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_al_Rom%C3%A2niei#C.C4.83s.C4.83toria
28 iulie 2014 at 10:11 pm
da, protestanții nu ar avea nicio șansă. dar cu catolicii ce au, de exemplu?
28 iulie 2014 at 10:32 pm
Dar de unde e informația asta că președintele trebuie să fie ortodox?
28 iulie 2014 at 10:39 pm
Au auzit-o ai mei la știri azi. Dar ar trebui poate să caut un link.
Am găsit ceva, dar nu știu cât de relevant:
http://www.realitatea.net/cum-vor-romanii-sa-fie-pre-edintele-lor-care-candidat-puncteaza-cel-mai-bine_1491615.html
28 iulie 2014 at 10:51 pm
Ei, dacă au avut rege catolic, poate nu le-ar strica și un președinte luteran. 🙂
28 iulie 2014 at 11:09 pm
Oh, stai că acum i-au găsit bube în cap că a favorizat ceva trafic de copii pe vremuri. Cu asta se poate să-l descalifice..
29 iulie 2014 at 12:02 am
Ai un articol din presa centrală, spălățică? Am dat o căutare pe google și numai site-uri de tip Roncea îmi apar.
29 iulie 2014 at 7:41 am
Hm, uite un video care fusese o emisiune din Sibiu (antena 1 din sibiu) prin 2000 și care e scos acum pe tapet:
Poate ar mai fi asta, deși e de anul trecut, dar povestea e aceeași:
http://www.b1.ro/stiri/politica/klaus-iohannis-spalat-de-antenele-lui-voiculescu-dupa-ce-l-au-acuzat-de-trafic-de-copii-primarul-sibiului-a-devenit-brusc-omul-nepatat-video-50433.html
29 iulie 2014 at 11:26 am
http://adevarul.ro/news/politica/crestin-liberalismul-opozitiaabandoneaza-marile-orase-1_53d511850d133766a8c845b8/index.html
in continutul articolului se vede atacul voalat al lui Ponta pe tema religioasa. l-as vota pe Johannis numai ca sa-i fac in ciuda.
de cate ori vad asemenea manifestari incuiate imi amintesc ce mi-a spus odata o colega americanca: „crestinii ortodocsi? adica secta aia?” nu mai pot decat sa ma amuz cand apar oameni care arunca cu „sectant” in baptisti sau alte culte protestante, care la nivel global depasesc la numar pe ortodocsi. apropo, sa ia aminte politicienii si publicul roman, ca la ambasada SUA la bucuresti sunt destul de multi „sectanti” de-astia. ba cred ca nici un presedinte al SUA nu si-a facut cruce vre-odata. asta asa, ca tot astepta poporul roman americanii cu atata dragoste.
referitor la adoptii: Johannis a fost citat ca martor in dosar, pentru ca roul sau s-a limitat la a fi traducator. au fost articole in EvZ pe tema aceasta, insa acum nu am timp sa le caut. insa acuzatiile cu adevarat serioase sunt cele despre „mostenirile” unor imobile in centrul Sibiului. dar asta nu suna la fel de spumos ca „primar pocait implicat in traficul de copii”. le da ocazia multora sa zica „aha, stiam, eu, pocaitii astia ipocriti”. si da-i si voteaza cu Ponta, ca-i „tanar, si de-al nostru”.
29 iulie 2014 at 6:54 am
Ce ? S-au înghesuit evanghelicii la prezidenţiale ? Indiferent de orientare religioasă, un preşedinte ar trebui să fie în primul rând într-o relaţie apropiată cu Dumezeu.
30 iulie 2014 at 10:01 am
http://www.evz.ro/cat-vor-conta-etnia-si-religia-lui-klaus-iohannis-la-prezidentiale.html
e o lege nescrisa.
28 iulie 2014 at 7:44 pm
La ortodocşi biserica nu greşeşte niciodată, ci este infailibilă. Deci, nu prea văd să se întâmple așa ceva vreodată :).
28 iulie 2014 at 11:34 pm
🙂 )
29 iulie 2014 at 11:13 am
Râdeţi cât vreţi, dar în Sânta Scriptură aşa scrie despre Biserică că este:
„Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului.” (I Timotei 3:15)
29 iulie 2014 at 2:50 pm
Pocăința nu strică nimănui, nici bisericii penticostale, nici celei baptiste, nici măcar bisericii ortodoxe. Desigur, și noi când mergem la biserică tot așa gâdnim, că doar e Scriptură… stâlp și temelie a adevărului. La biserică de pocăiți, vreau să zic.
29 iulie 2014 at 11:33 am
ca sa fim corecti, nici catolicii nu stau mai bine la capitolul asta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_galilei#Church_reassessments_of_Galileo_in_later_centuries
29 iulie 2014 at 2:54 pm
Nu cu mult, dar totuși, un pic… „… issued a declaration acknowledging the errors committed by the Catholic Church tribunal…” Ba chiar aproape i-au ridicat o statue lui Galileo la Vatican. Aproape. Este totuși ceva :).
29 iulie 2014 at 4:58 pm
in contextul discutiei, in care astazi se asteapta scuze pentru persecutiile cultelor protestante de catre Biserica Ortodoxa din urma cu circa 100 de ani, cred ca mai avem cateva secole de asteptat ca sa se intample.
pana la urma sunt in mare parte irelevante aceste declaratii, cand omul caruia i s-a gresit a murit, cei ce au gresit au murit, si este vorba despre niste fapte care si-au consumat de mult efectul asupra evolutiei societatii. e doar un exercitiu ieftin de imagine.
29 iulie 2014 at 11:48 am
[…] (benidradici) 7. Vladimir Pustan | Icre negre, iarba verde, cer albastru (crestintotal.ro) 13. Papa Francisc le cere iertare penticostalilor italieni pentru participarea catolicilor la persecuţi… (vaisamar) 24. Netanyahu nu cedează pînă la ultimul tunel (rasvancristian) 41. V.I.P.-uri […]
31 iulie 2014 at 8:35 pm
Dorința de reconciliere poate veni și în contextul în care se dorește o unitate ecumenică dintre lumea protestantă și catolici. LUIS PALAU este unul dintre cei care l-au cunoscut de mai dinainte pe cardinalul Bergoglio, prin America de Sud… și declară că „lumea creștină se poate bucura acum când cardinalul Jorge Bergoglio de Buenos Aires este papa Francisc…este o mare binecuvântare și trebuie să ne rugăm pentru el după cum el ne-a cerut”.
Luis Palau uită că papa este un iezuit
marcat, printre altele de spiritualitatea
ignațiană și inițial,ordinul a avut și scopul de a stopa protestantismul, contrareformă.
********
„Pr. James Martin SJ, editor la revista America, declara, conform unui articol din Catholic World Report, apărut în traducere în Lumea Catholica: “Un iezuit rămâne iezuit pentru totdeauna, din ziua în care intră în noviciat până la moarte, exceptând cazul în care în mod formal părăseşte Societatea lui Isus sau, în limbaj religios, este ‘demis’”…
Viziunea lui Ignaţiu asupra Ordinului pe care l-a întemeiat a fost aceea a unei armate de infanterie luptând împotriva răspândirii protestantismului, buni păstori, fondatori de instituţii de educaţie şi mergând acolo unde nimeni altcineva nu îndrăzneşte să meargă să predice Evanghelia
…”
http://www.catholica.ro/2013/05/01/iezuiti-despre-papa-iezuit/?mobile_switch=desktop
Alberto Rivera a fost membru al ordinului iezuit … A citit Biblia și după mai multe transformări care au avut loc în viața sa,…părăsește lumea catolică și se pocăiește.Ca unul care a activat în cadrul acestui ordin, a avut multe de spus…ca iezuit a avut multe misiuni, prin infiltrare în bisericile evanghelice.După convertire
a mărturisit(a mai scris și o revistă cuărturia vieții sale:”Historietas”)
Cu mai mult timp în urmă, mărturisea care era misiunea lui, ca iezuit, prin biserici…
31 iulie 2014 at 9:56 pm
Pentru o analiză mai serioasă a relației dintre papă și iezuiți, vedeți aici.
http://www.patheos.com/blogs/erikcampano/2013/03/jesuits-pope-francis-patrick-hornbeck-fordham-erik-campano/