Update: Am inserat o fotografie care să-i ajute pe unii cititori să interpreteze corect această postare.

mikey

Friends, Romans, countrymen, lend me your ears;
I come to bury Caesar, not to praise him.
The evil that men do lives after them;
The good is oft interred with their bones;

(Julius Caesar, III.2)

Cu cât îl ascult mai mult pe Victor Ponta, cu atât mă edific mai bine asupra caracterului său extraordinar. E un om cum rar îți este dat să întâlnești.

Înainte să mă contraziceți, vă invit să reflectăm pe așezate la cel puțin 10 motive pentru care ar trebui să-l votăm președinte, pentru a le da în sfârșit românilor șansa de a reînvăța democrația de la zero.

1. Victor Ponta ar trebui votat în primul rând pentru zâmbetul lui copilăros, ingenuu, dătător de bună dispoziție. Într-o lume de oameni mari și crispați de seriozitatea misiunii lor, Ponta iradiază un veșnic surâs care ne aduce tuturor aminte de un personaj mult îndrăgit al copilăriei noastre: Pinocchio (în varianta lui W. Disney). Fie că înfruntă, suit în bărcuță, viiturile, inundațiile ori alte catastrofe naturale, fie că îi provoacă la luptă dreaptă pe adversarii politici, Victor Ponta afișează un prepuber, tonic și molipsitor surâs.

2. Echidistant față de electorat, Ponta n-a pregetat, ca șef al guvernului, să ia toate măsurile prin care să garanteze că sunt evitate orice suspiciuni de fraudă la secțiile de votare din străinătate. Principialitatea-i caracteristică l-a obligat pe Ponta să țină în frig, ore în șir, zeci de mii de alegători care i-ar fi dat votul.

3. Geniul diplomatic al lui Victor Ponta, care a reușit să obțină sprijin pentru turul al doilea atât de la PRM, cât și de la UDMR, l-ar face pe Nicolae Titulescu să moară de invidie. N-ar fi exclus ca în viitor manualele de istorie să-i acorde lui N. Titulescu supranumele de „micul Victor Ponta”.

4. Actualul șef al PSD a supraviețuit unor grave suspiciuni de plagiat. În lumina faptului că acuzații similare au pus pe butuci carierele unor politicieni europeni foarte importanți (președintele Ungariei, ministrul german al Apărării, ministrul german al Educației etc.), Victor Ponta ne face să ne simțim încă o dată „mândri că suntem români” (nu unguri sau nemți!), fiindcă românul moare, dar nu se predă. Mai mult, din respect pentru electoratul fără zorzoane academice ori fasoane intelectuale, Ponta și-a scos din CV titlul de doctor, dovedind, într-un spirit împăciuitor și generos, că este dispus să renunțe la titluri dobândite în mod cinstit. Smerit în forul său interior, Ponta a evitat astfel căderea în ispita slavei deșarte care izvorăște din afișarea la vedere a diplomelor academice.

5. Deși este un respectat doctor în științe juridice, Ponta nu este un intelectual elitist și scorțos. Electoratul său este compus preponderent din persoane cu 10 clase.

6. Victor Ponta înnobilează și ridică pe noi culmi tot ce atinge. Un stagiu de două luni la Universitatea din Catania și un curs de vară la Universitatea din Oxford, devin, prin participarea lui Victor Ponta, tot atâtea masterate prestigioase pe plan internațional.

7. Tensiuni lăuntrice care pe orice om obișnuit l-ar duce la schizofrenie sunt ținute de V. Ponta într-un echilibru admirabil. În virtutea acestuia, Ponta poate fi atât pro, cât și contra proiectului de exploatare de la Roșia Montană.

8. Prin sprijinul neprecupețit acordat apropiaților săi ajunși la ananghie (Adrian Năstase, Ovidiu Tender, Constantin Nicolescu etc.), Victor Ponta întrupează în mod exemplar adevărul proverbului românesc „Prietenul la nevoie se cunoaște”.

9. Evlavia lui Victor Ponta se dovedește nu doar prin fondurile substanțiale alocate Bisericii Ortodoxe Române, ci și prin apariția numelui său pe iconițe ale marelui duhovnic Arsenie Boca. Cunoscut ca redutabil apărător al ortodoxiei, Victor Ponta ar fi mai mult decât îndreptățit să distribuie iconițe inclusiv cu propriul său chip. Numele său este predestinat (lat. „victor” înseamnă „învingător”) și evocă în mod simbolic mesajul primit de împăratul Constantin: „In hoc signo vinces”. Mărturia actriței de renume mondial Florina Cercel nu lasă niciun dubiu asupra haloului special al actualului premier: „Domnule Ponta, m-am simţit brusc bine când am dat mâna. Sunt senzitivă şi simt aura oamenilor. Ferice de mama care v-a născut!”

10. Victor Ponta este familist convins. Deși din acest punct de vedere nu se ridică la înălțimea unor „familiști” de renume (regele Henric al VIII-lea – 6 neveste; regele Irod cel Mare – 10 neveste), el s-a impus net, în fața contracandidatului său, ca reprezentant al principiului „monogamiei seriale”.