Am trăit astăzi un prag istoric pentru România: fostul președinte Ion Iliescu a fost chemat la Parchetul ICCJ pentru a fi anunțat că este pus sub urmărire penală în dosarul primei mineriade.

E de presupus că firele investigării acțiunii de reprimare a manifestanților din Piața Universității vor duce la multe alte personaje sinistre ale istoriei noastre post-decembriste.

Redeschiderea dosarului Mineriadei din 1990 este un semn clar că justiția română a găsit în sfârșit resursele necesare pentru a soluționa o anchetă care a fost blocată, din motive politice, un sfert de veac.

Este important să știm în detaliu care a fost mecanismul luării deciziei care i-a adus pe mineri în capitală. „Vizita” acestora s-a soldat cu cel puțin 4 morți, arestarea ilegală și agresarea a peste 1000 de persoane, vandalizarea sediilor partidelor politice și a Universității, terorizarea capitalei și zdrobirea societății civile care se înfiripa în zorii „originalei democrații” clocite de Ion Iliescu & co.

Constat că, deși mineriada a fost cel mai traumatic eveniment al istoriei post-decembriste, istoria începe să fie uitată. Oana Zamfir, jurnalistă la Digi24, l-a întrebat recent pe Marian Munteanu (pe care bătaia minerilor l-a lăsat inconștient) dacă a fost în Piața Universității. Pentru această monumentală nerozie, duduia a fost „retrasă” imediat „de pe sticlă”. Dacă jurnaliști (a căror meserie este să informeze) întreabă asemenea năzbâtii, ce-o fi în mintea omului de rând?

Pentru cei care au uitat istoria criminală scrisă de Ion Iliescu, un documentar despre acele zile.