Nu cu multe zile în urmă, Călin Popescu Tăriceanu îi spunea cu parapon lui Mihai Tudose: „Întâi trebuie să știi să conduci Trabantul; până nu conduci Trabantul bine, nu are rost să vorbești de Formula 1”.

Tăriceanu dădea de înțeles, probabil fără voie, că echipa condusă de Mihai Tudose este un soi de trabant. Și poate nu era departe de adevăr.

Bucăți din acest trabant au început să pice astăzi, când premierul a dat peste cap socotelile doamnei Carmen Dan, personaj rătăcit din greșeală pe culoarele unui minister a cărui gestionare o depășește. Doamna Carmen se pricepe mai curând să descopere microfoane în priză și să le vânture în presă, sub impresia că asta ar transforma-o într-un soi de James Bond feminin.

Prestația ei în materie de limbă română a făcut ocolul internetului. De pildă, doamna Carmen nu este edificată asupra diferenței dintre „prenume” și „pronume”.

Dar să zicem că oricui îi poate scăpa asemenea porumbei, dacă e obosit sau stresat. Ar rămâne în acest caz problema lui „decât”, pe care doamna ministru nu reușește nici în ruptul capului să-l asocieze cu o negație. Probabil că negația „nu” fost somată să demisioneze cu mult timp în urmă, iar la post a rămas numai „decât”.

Mai grave sunt gafele comise în timpul protestelor care criticau asaltul ticălos declanșat de PSD asupra legilor Justiției. Doamna ministru a ieșit la un moment dat cu nume ale unor lideri de opinie pe care îi făcea răspunzători pentru demonstrații (AICI). Într-o țară normală, admițând că un ministru ar ajunge atât de „bucciu la cap” (cum se zice în Moldova), o astfel de gafă s-ar fi lăsat cu demisie sau cu demitere.

În decembrie 2017 doamna s-a arătat foarte iritată de comentariile șefului Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, Radu Gavriș, care criticase fără menajamente aberațiile legislative propuse de Comisia Iordache (vezi AICI interviul luat de Digi24). Sensibilă la critici, doamna Carmen n-a suportat gândul ca derapajele parlamentarilor PSD să fie puse sub semnul întrebării, mai ales de specialiști din interiorul unei instituții a statului.

Acum, în toiul scandalului creat de pedofilul din poliție, doamna s-a priceput „decât” să ceară demisii, în loc să vină cu soluții concrete de reformare a felului în care se fac testările psihologice în poliție. S-a grăbit să-i transmită lui Gavriș că trebuie să facă „un pas în spate”. Cum Gavriș este unul dintre cei mai respectați profesioniști în domeniul său (vezi AICI), se dovedește încă o dată că „doamna are minte scurtă, bucle lungi.”

Mihai Tudose a avut astăzi o întâlnire cu șeful poliției, iar la ședința de guvern a declarat că i-a acordat acestuia șapte zile în care să-și prezinte raportul. Așadar, deocamdată nu se pune problema demiterii visate de ministrul de interne. Doamna Carmen a rămas în ipostaza de papagal care se umflă în pene și care începe să turuie inoportun. În acest moment și-a pierdut și ultima brumă de respect din partea instituțiilor pe care se presupune că le conduce.

După seria de gafe comise de doamna ministru, mai rămâne „decât” o soluție: demisia de onoare, pentru binele ministerului și pentru binele poliției române. Cu fiecare minut de întârziere, doamna Carmen Dan se acoperă de ridicol și prejudiciază în mod suplimentar imaginea trabantului în care se află.

 

Reclame