Redau mai jos un fragment dintr-o scrisoare deschisă care a fost lansată recent în mediul online. Mă asociez acestei forme de protest fiindcă socotesc inacceptabilă bătaia de joc regizată în mod cinic de ICCV (aflat sub pulpana Academiei Române).

Concursul, la care am participat și eu, a avut grave deficiențe de organizare.

Mai jos un fragment din materialul publicat pe Contributors. Textul integral AICI.

***

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, ministrului educației și președintelui Academiei Române, un grup de cercetători atrage atenția, cu dovezi, asupra unui caz ce ilustrează disfuncționalitățile din mediul de cercetare românesc, solicitând măsuri ferme care să remedieze situația. Cercetătorii prezintă cazul unei suspiciuni de fraudare a 8 milioane de lei noi într-un proiect derulat de Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții (ICCV), Academia Română. Suspiciunea de fraudă a fost confirmată, în noiembrie 2015, de Organismul Intermediar POSDRU din cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice (OIPOSDRU MECS).

Către Domnul Klaus Iohannis, Președintele României

Către Domnul Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Către Domnul Academician Ionel Valentin Vlad, Președintele Academiei Române

Stimați Destinatari,

Dorim să vă atragem atenția, cu dovezi, asupra unui caz ce ilustrează disfuncționalitățile din mediul de cercetare românesc și vă solicităm măsuri ferme care să remedieze situația și să permită cercetătorilor din România să activeze într-un mediu academic mai transparent și care să funcționeze după criteriile meritelor reale.

În data de 28 mai 2014, 38 de cercetători din România au semnalat, prin intermediul unei Petiții, modul problematic în care Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții (ICCV), Academia Română, a organizat și desfășurat concursul pentru selectarea grupului țintă în proiectul POSDRU „Pluri și interdisciplinaritate în programe doctorale și post-doctorale”, ID 141086. Printre altele, semnatarii petiției (candidați la acest concurs) au reclamat următoarele nereguli: metodologia de concurs a fost insuficient de clară şi neadaptată diversităţii proiectelor depuse; evaluarea candidaţilor nu s-a desfăşurat conform Metodologiei anunţate; condiţiile de eligibilitate au fost modificate pe parcursul desfăşurării concursului; desfăşurarea concursului a încălcat principiile transparenţei, egalităţii de şanse şi tratament; membrii comisiei de evaluare s-au aflat în conflict de interese.