Cineva mi-a pus recent o problemă de logică pe care o pun şi eu cititorilor blogului. Să vedem cine descoperă rezolvarea.

Dna Popescu îl trimite pe Ion, fiul ei, să vândă o gâscă. El merge la piaţă şi cere 25 de lei pe ea. Un potenţial cumpărător, văzând că n-are suficienţi bani, se asociază cu un prieten şi fiecare plăteşte 12,5 pe ea.

Ion se întoarce acasă şi când îi spune mamei că a vândut-o cu 25 de lei, ea constată că preţul obţinut e prea mare şi îi cere să le restituie cumpărătorilor 5 lei. La întoarcere, Ion decide că şi-ar putea lua o îngheţată de 3 lei, restituindu-le oamenilor doar 2 lei (câte un leu de fiecare). Aşa se face că oamenii nu am mai dat 12,5 lei/persoană pentru gâscă, ci doar 11,5 lei.

Acum urmează dificultatea: dacă facem calculul de verificare, iese un leu în plus: 11,5 + 11,5 + 3 lei îngheţata = 26 lei.

De unde a ieşit leul în plus?!

Aştept rezolvarea acestui paradox. Petru aprofundarea misterului, încercaţi să vedeţi ce rezultate obţineţi dacă îngheţata lui Ion costă 1 leu, 2 lei sau 4 lei! 🙂

Nu voi afişa rezultatele decât peste 3-4 zile. Timp berechet de rezolvat şi cuadratura cercului!