Titlul ales de producătorii documentarului Inside Job sună conspiraţionist, deci poate să vă inducă în eroare.

Ar fi fost la fel de potrivit şi ceva de genul: Ciuma, All the President’s Men sau Aici sunt banii dumneavoastră.

Inside Job, narat de Matt Damon, face autopsia crizei economice din ultimii ani.

O criză născută din lăcomia fără margini a unor bancheri care s-au umplut de bani şi înainte de criză şi în timpul ei.

Îngrijorător nu este faptul că bancherii fac bani (asta e treaba bancherilor, în fond), ci că notele de plată pentru oalele economice sparte le plăteşte prostimea. Adică noi toţi.

Aflăm din acest documentar că mediul „şpigulanţilor” bancari este în strânsă legătură nu doar cu politicienii de la Washington (ori cu prostituatele de lux din New York, for that matter), ci şi cu dăscălimea (profesorii de ştiinţe economice) de la marile universităţi din SUA.

Politicienii (cumpărabili prin definiţie) dau legi convenabile şi le blochează pe cele incomode, care ar putea pune cuţitul în gâtul bancherilor lipsiţi de scrupule. Dăscălimea de înaltă clasă are şi ea un preţ, de aceea scrie cu multă hărnicie cărţi şi rapoarte favorabile despre tot soiul de afaceri veroase.

În tot acest timp, angenturile de rating dau note bune (straight A’s, cum s-ar zice) băncilor, chiar şi când acestea sunt în pragul falimentului.

Cârdăşia este transpartinică. În Internaţionala Capitalistă banii nu au miros, şi nici culoare politică. Zici Bush sau zici Obama, e cam acelaşi lucru.

Dacă puteţi, urmăriţi Inside Job. Un soi de Capitalism, reţeta noastră secretă. Atâta doar că reţeta e americană.