hollysnowbNu se putea ca sărbătoarea Crăciunului să fie numai bucurie şi veselie. Nu se putea să nu descoperim cu această ocazie latura hidoasă a unei lumi care îşi spumegă neliniştile, aruncând din când în când peste marginile hârdăului veninul nelegiuirii şi al josniciei.

De Crăciun, un fost (sau actual) securist i-a trimis lui Dănuţ Mănăstireanu ameninţări cu moartea. Detalii AICI!

Fac apel la cititorii blogului să se roage pentru Dănuţ Mănăstireanu şi familia lui. Şi izbăveşte-ne de Cel Rău este ultima cerere din Rugăciunea Domnească. Rugaţi-vă în egală măsură pentru sufletul celui care a proferat ameninţările respective. Acţiunea trădează un personaj incapabil să se aplece asupra propriului caracter malefic. Rugaţi-vă pentru trezirea conştiinţei lui, pentru acel mic declic al cugetului care să spargă blocada autoimpusă asupra binelui.

Demonismul începe de acolo de unde răul nu se mai poate recunoaşte pe sine ca rău, de acolo de unde răul proferat perseverează impenitent în propria-i maleficitate. Numai Duhul Sfânt poate străbate platoşele grele ale unei astfel de atitudini a „răului fără regrete”.

Crăciunul nu înseamnă numai venirea copilaşului Isus, bucuria păstorilor şi darurile magilor sosiţi din depărtări. Nu înseamnă doar „slavă în cerurile preaînalte şi pace pe pământ între cei plăcuţi Lui”. Crăciunul aduce în egală măsură tulburarea cetăţii Ierusalim şi a tiranului Irod. Fie că ne place sau nu, Crăciunul aduce zvârcoliri ale răului şi coagulează intrigi ucigaşe. Pe irozii exersaţi o viaţă întreagă în înşelăciune, complot şi represiune, Crăciunul îi reconfirmă în propria lor ticăloşie

Promisiune păcii nu este pentru toţi oamenii, ci numai pentru aceia care caută să fie plăcuţi lui Dumnezeu. Isus aduce pace, dar este totodată semnul care stârneşte împotrivire, prezenţa care dezvăluie gândurile ascunse, piatra de încercare a caracterului omenesc.

P.S. Un colind tradiţional de Crăciun (The Holly and the Ivy) surprinde cu o limpezime dureroasă misiunea ambivalentă a lui Hristos, fiindcă vorbeşte despre sânge, spini şi fiere.

The holly bears a berry as red as any blood,
And Mary bore sweet Jesus Christ to do poor sinners good.
Refrain
The holly bears a prickle as sharp as any thorn,
And Mary bore sweet Jesus Christ on Christmas Day in the morn.
Refrain
The holly bears a bark as bitter as any gall,
And Mary bore sweet Jesus Christ for to redeem us all.