Situaţia Străjerilor şi a lui Iosif Ţon a fost lămurită de Consiliul Uniunii Baptiste.
Verdictul este de fapt o sumă de trei verdicte: (1) „retragerea ordinării” pentru Iosif Ţon; (2) suspendare temporară din slujire pentru pastorii Ioan Peia şi Ilie Popa; (3) cerere de excludere pentru Nelu Demeter.
Citez din comunicatul oficial:
1) În urma declaraţiilor şi a comunicatelor fratelui Iosif Ton prin care recunoaşte şi afirmă alăturarea sa la gruparea „Străjerilor”, alegând astfel să iasă din cadrul practicilor şi învăţăturilor bisericilor baptiste din România, Consiliul Uniunii a decis retragerea ordinarii pentru slujire a fratelui în bisericile baptiste din Uniunea Baptistă din România, până la o vreme de îndreptare şi pocăinţă.
Este prima oară când iau cunoştinţă de faptul că unui pastor i se poate „retrage ordinarea”. Ştiam că i se poate retrage legitimaţia, dar nu şi ordinarea. Sunt foarte curios dacă şi în Cultul Penticostal se practică aşa ceva (retragerea ordinării) pentru un pastor exclus din cult.
Ce se întâmplă cu Iosif Ţon dacă „se pocăieşte şi se îndreaptă”? Este ordinat din nou? I se recunoaşte ordinarea printr-o formalitate birocratică?
2) Până la clarificarea situaţiei, Consiliul Uniunii a decis suspendarea din slujire ca păstori baptişti a fraţilor Ioan Peia şi Ilie Popa.
Deci lor nu li se retrage ordinarea, dar sunt suspendaţi din slujire. Verdictul pare mai blând. Dar de ce, câtă vreme Iosif Ţon şi cei doi sunt în aceeaşi tabără şi fac parte din aceeaşi mişcare? De ce este „abaterea” lui Iosif Ţon mai gravă? Fiindcă este mai publică?
3) Comunitatea Bihor a comunicat faptul că fratele Nelu Demeter nu este ordinat ca păstor sau prezbiter în bisericile din Uniunea Baptistă şi a solicitat bisericii locale excluderea acestuia până la îndreptarea sa.
Să vedem dacă biserica locală se va conforma. Ar fi interesant de ştiu ce se va întâmpla dacă biserica locală va refuza să-l excludă. Va fi exclusă biserica locală din Uniune?
În final, câteva observaţii care ţin de exprimarea folosită în comunicat. Frazele lungi şi stângace lasă loc ambiguităţilor.
Consiliul Uniunii Baptiste din România se delimitează de practicile şi învăţăturile nebiblice şi străine de practica şi învăţătura bisericilor baptiste promovate de cei care se numesc ”Strajerii”.
Din acest paragraf se poate înţelege, la limită, şi că Străjerii promovează „practica şi învăţătura bisericilor baptiste” sau că „bisericile baptiste sunt promovate de Străjeri”.
Secvenţa „promovarea învăţăturilor grupării din Africa condusă de Chris” conţine nu doar cacofonie care poate fi evitată („Africa condusă”), ci şi o ambiguitate din care se poate înţelege că Africa e condusă de Chris! Cine ştie!?
Greu de explicat este şi fraza următoare:
Consiliul Uniunii afirmă faptul că baptiştii din România stau în continuare lângă doctrina faţă de persoana Duhului Sfânt, lucrarea Sa şi faţă de înţelegerea darurilor spirituale aşa cum sunt acestea prezentate în Sfânta Scriptură şi înţelese în bisericile noastre.
Cum poate cineva să stea „lângă o doctrină”? O asemenea afirmaţie invită comentarii şi parafraze maliţioase. De la „a sta lângă” la „a fi pe lângă” e cale scurtă.
Există „doctrine faţă de Duhul Sfânt”? Sau „doctrine faţă de înţelegerea darurilor spirituale”?
Aceste neajunsuri îmi confirmă impresia că, în materie de comunicate oficiale, atât baptiştii, cât şi penticostalii „stau în continuare lângă” sau „pe lângă”. Un ochi de filolog (iar Uniunea Baptistă nu duce lipsă de filologi pricepuţi) ar fi eliminat toate aceste probleme (şi altele).
Sper ca acest semnal de alarmă (venit din partea unui penticostal) să ducă la o remediere a situaţiei. N-ar fi rău dacă un baptist ar trage un semnal pentru confraţii mei penticostali, ca să ne purtăm astfel unii altora poverile. 🙂
P.S. O primă luare de poziţie puteţi citi pe blogul pastorului Petru Lascău
14 decembrie 2010 at 6:34 pm
cât crezi că mai durează aceste „bătălii” la intensitatea actuală? (nu cer o profeție..)
14 decembrie 2010 at 6:39 pm
Ce să zic. O să dureze până se termină. 🙂
.
Serios vorbind acum, nu ştiu. Cert este că problema pare să se adâncească. Suspendarea lui Iosif Ţon şi a celorlalţi doi nu va fi lipsită de consecinţe serioase. Spun asta ca observator extern.
14 decembrie 2010 at 6:58 pm
„Fiecare credincios născut din nou are Duhul Sfânt și trebuie să urmărească permanent
plinătatea Duhului Sfânt”
Aici s-ar subînțelege că Iosif Țon ar fi urmărit mai puțină plinătate (sic) sau nu a urmărit permanent plinătatea? Sau nu are Duhul Sfânt? Sau nu e născut din nou? Mai are puțin și va începe să umble cu ștampila cu 666 la el. Permanent.
„Membrii Consiliului Uniunii se roagă ca frații mai sus menționați și cei care urmează
asemenea practici și învățături să înțeleagă din prezentul comunicat că dorim ca viața
bisericilor baptiste din România să fie animată de prezența Duhului Sfânt”
Aici e clar: crucificații din comunicat trebe să înțeleagă că viața bisericilor baptiste e cea care contează și cea care trebe animată, nu a membrilor ei.
Altfel ar însemna să existe cazuri când pot fi excomunicate 99 de biserici ca să fie salvată una (bucată oaie). Ce n’est pas possible monsher!
14 decembrie 2010 at 7:16 pm
Legitimaţia aceea de pastor ce este, de fapt? Sau altfel: de ce e nevoie de o astfel de legitimaţie dacă un pastor poate funcţiona doar cu ordinarea? Sau poate „activa” în vreun fel redus doar cu legitimaţia?
14 decembrie 2010 at 8:01 pm
Păi o legitimaţie ar trebui să fie o probă că X este ordinat. Dacă cineva pretinde că e ordinat, ar trebui să poată produce o dovadă în acest sens, nu? Retragerea legitimaţiei ar trebui să fie măsura care certifică retragerea ordinării. Asta e după mintea mea. Nu ştiu dacă şi după mintea conducătorilor noştri.
14 decembrie 2010 at 7:22 pm
„promovarea învăţăturilor grupării din Africa condusă de Chris”
zici ca chris (pardoane) asta ar fi basescu si-l cunosc de-o viata, de-l striga pe nume asa de familiar. : ))
nu inteleg de ce ioan peia si ionel popa care-s mai vechi in miscarea asta sunt doar suspendati, iar iosif ton care s-a „lipit” cu ei de curand, exclus. n-are logica. adica e clar cat de mult il simpatizeaza pe ton mai marii. : ))
14 decembrie 2010 at 8:00 pm
A reuşit cineva să afle numele pastorului Chris?
15 decembrie 2010 at 1:31 am
Dom’ profesor la mica strigare cam asa stau lucrurile:
Omul cu pricina se numeste:
– Chris Oyakhilome,
– nascut in 1961, a studiat arhitectura
– este casatorit cu Anita Oyakhilome, care are sluja de Pastor ca si el
– impreuna conduc mai multe organizatii de mass-media, promoveaza foarte mult scoala de vindecare si literatura devotionala scrisa de ei
– ea conduce organizatia de baza Christ Embassy si predica in bisericile acestei organizatii
– nu se specifica din ce denominatie face parte
– detine mai multe programe de televiziune prin care se transmit la nivel mondial sesiunile de vindecare si invataturile sale
– presa nu are acces la sesiunile de vindecare
Controverse:
– este acuzat de manipularea multimilor, determinand oamenii sa dea bani in speranta ca vor fi vindecati sau ca plaseaza oameni in multime care sa fie eventual „vindecati” de el
– mai este acuzat ca ofera bani celor care viziteaza scoala de vindecare pentru a se preface ca sunt mai bolnavi decat ar fi in realitate si ca el iar vindeca la sesiunile de vindecare
– misiunea lui este acuzata ca forteaza mebrii sa faca donatii cat mai mari desi sunt saracii. Membrii misiunii doneaza cu regularitate sume mari de bani in numerar si bunuri materiale, spunanduli-se ca vor fi rasplatiti de Dumnezeu. Aceasta a condus la pierderea tuturor posesiunilor lor pentru a intretine stilul luxos de viata al liderilor bisericii (lui Chris)
– Una dintre organizatiile care lupta pentru impotriva HIV il acuza ca nu poate vindeca boli cronice (pe viata) ca de ex. SIDA (HIV)
Misiunea pe care o conduce este acuzata de fiscul din Nigeria pentru spalare de bani, find vorba despre un transfer de 35 milioane USD intr-o alta tara. El este acuzat ca se foloseste de biserica sa pentru spalare de bani.
sursa
http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Oyakhilome
Problema legata de cele 35 milioane USD
http://www.elombah.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4548:pastor-chris-oyakhilome-in-35million-money-laundering-scam&catid=46:naija-gossip&Itemid=64
Cineva spune cum stau lucrurile cu platitul pentru mimarea vindecarii
http://www.sowetanlive.co.za/sowetan/archive/2008/04/04/but-his-followers-say-people-are-telling-lies
Un tanar care a fraudat mai multe persoane din America si Germania cu suma de 96.000USD pentru a sustine Christ Embassy. Pagina este de la autoritatea pentru combatarea fraudei si spalarii banilor.
http://www.efccnigeria.org/index.php?option=com_content&task=view&id=783&Itemid=34
Un alt caz in care sunt implicate persoane din Christ Embassy tot in directia spalarii de bani
http://www.efccnigeria.org/index.php?option=com_content&task=view&id=439&Itemid=34
Sunt si foarte multi care sustin ca au fost vindecati.
–
Am preferat saptamanile astea sa tac si sa imi vad de treaba, dar daca cineva chiar are curajul sa mai afirme ca Pastor Chris nu este cu evanghelia prosperitatii, atunci inseamna ca s-o schimbat Dumnezeu.
Nu este decat un alt teleevanghelist, care manipuleaza oamenii pentru bani. Pentru mine nu are baza biblica, decat in sens negativ.
Nu-l vad pe Domnul aici suferind de foame, batut, hulit si chinuit, neodihnit si totusi dand toata slava lui Dumnezeu Tatal.
Cristosi mincinosi.
15 decembrie 2010 at 1:44 am
Cu nici un chip nu pot sa cred ca Domnul Critos a murit pentru mine ca sa huzuresc si lafai in lux.
In lume veti avea necazuri, dar nu cu Fiscul pentru evaziune fiscala.
Nu vad legatura dintre Evanghelie (sa nu luati cu voi….) si ultimile costume masini luxoase
Nu vad legatura intre Pavel (nu este ingaduit femeii sa-i invete pe altii in adunari) si Anita Oyakhilome
Lista poate continua.
15 decembrie 2010 at 10:50 am
„Nu-l vad pe Domnul aici suferind de foame, batut, hulit si chinuit, neodihnit si totusi dand toata slava lui Dumnezeu Tatal.”(Benza Samuel)
asa ti-ar place sa-l vezi tu pe domnul si pe ai lui? atunci ai fi multumit, nu? numai asa ai credibilitate si te califici ca si crestin?
15 decembrie 2010 at 10:57 am
Nu se pune problema dacă vrem sau dacă ne-ar plăcea. Ceea ce spune S.B. e că viaţa creştină nu e soare şi trandafiri şi prosperitate pe toate fronturile.
15 decembrie 2010 at 11:09 am
stiu ca nu e, dar nici ce spune el nu este. nu acum si nu in romania.
a nu se intelege ca iau partea lui chris.
14 decembrie 2010 at 7:35 pm
Sunt precizari tehnice: o persoana nu este pastor, deci nu poate fi suspendat dintr-o asemenea pozitie, iar ceilalti doi sunt pastori, dar nu mai sunt recunoscuti a fi in buna legatura cu Uniunea Baptista. Nici una din masurile luate nu spune ca acestia nu pot predica, ci ca nu mai pot reprezenta punctele de vedere ale Bisericilor din Uniunea Baptista, in mod oficial, in vreo Biserica Baptista membra a Uniunii. Deci, Bisericile independente ii pot primi, chiar si cele din Uniune, dar nu ca pe niste lucratori recunoscuti in toata Uniunea. Chiar si Bisericile unde slujesc ii pot pastra, dar atunci trebuie sa explice daca doresc sa mai fie in Uniune sau doresc sa fie independente ori sa adopte o alta nuanta confesionala.
14 decembrie 2010 at 8:04 pm
Mulţumim de precizări. Sunt bine venite. Înţeleg că pastorii sunt Nelu Peia şi Ilie Popa. Dar Iosif Ţon unde se încadrează? Nu e ordinat ca pastor? Are doar ordinare pentru slujire? Există aşa ceva în Uniunea Baptistă?
14 decembrie 2010 at 10:57 pm
Iosif Ton a fost, intr-adevar, ordinat ca pastor si a slujit ca pastor f. multi ani. Si a slujit bine. De aceea, acum, cand nu mai este pastor in nici o biserica, si nici membru (dupa ce s-a retras din biserica din Portland), ar putea fi privit ca pastor onorific. Dar, practic, nu slujeste ca pastor, deci nu ar putea fi suspendat dintr-o asemenea slujire. Cum ziceam, limbaj tehnic.
14 decembrie 2010 at 11:04 pm
Fratele Iosif Ton a fost ordinat ca pastor si a slujit multi ani in aceasta calitate, cu o slujire foarte buna, pe care o stim cu toti. Acum insa, nemaipastorind practic nici o biserica, nu ar putea fi numit decat pastor onorific. In plus, dansul se pare ca nu mai este membru al niciunei biserici, de cand s-a retras din biserica baptista din Portland, Oregon. De aceea, cineva nu ar putea, practic, sa ia in discutie decat calitatea sa de invatator, de comunicator, care partial deriva din ordinarea ca pastor, dar putea functiona si in afara ei.
15 decembrie 2010 at 3:49 pm
Din Statutul de organizare si funcitonare citire:
Art 23 / 3
Slujitorul duhovnicesc ordinat poate fi ales si angajat in alta biserica sau slujire duhovniceasca in cadrul comunitatii bisericilor sau al Conventiei Baptiste Maghiare, dupa caz.
Art. 23 / 4
Daca nicio alta biserica sau entitate din cadrul cultului nu il solicita sa slujeasca in aceasta calitate, exercitarea atributiilor care decurg din calitatea de slujitor duhovnicesc ordinat se suspenda pana la solicitarea expresa din partea unei biserici baptiste, a unei comunitati a bisericilor baptiste ori a Conventiei Baptiste Maghiare, dupa caz, sau a Uniunii Baptiste.
Pe langa explicatiile anterioare pertinente cred ca aceste doua articole din statut ar trebui sa aduca mai multa lumina in dreptul intrebarii tale.
14 decembrie 2010 at 8:00 pm
Tehnic, netehnic, nu-i „putin” lucru sa ti se retraga ordinarea la aproape 80 de ani… Iosif Ton a „cam” fost caterisit, sa zic asa… deci nu mai e pastor.
14 decembrie 2010 at 11:47 pm
De fapt și de drept, cred că un om este pastor atunci cînd păstorește o biserică, nu cînd hotărăsc X și Y care nici măcar nu fac parte din biserica sa locală. Dar nu am să iau la puricat statutul baptist ca să îmi dau seama cum văd ei lucrurile.
14 decembrie 2010 at 8:18 pm
pe mine m`ar interesa daca respectiva „caterisire” s`a facut in conformitate cu statutul cultului baptist. trebuia undeva stipulat articolul incriminator care a stat la baza acestei decizii.
15 decembrie 2010 at 4:44 am
Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste nu are la bază documentele de organizare a Uniunii Baptiste: Mărturisirea de credință și Statutul Cultului Baptist.
15 decembrie 2010 at 8:04 am
de unde intelegem ca deciziile de acest gen sunt arbitrare si
de nulitate. in tot consiliul uniunii nu exista o minte limpede macar, una care sa realizeze cat de ridicole sunt astfel de comunicate ??
24 ianuarie 2011 at 3:25 am
Domnule Alin Cristea !
Vad ca tare intepat mai esti si continuu comentezi orice articol. Mai bine ti-ai vedea de treaba dumitale, decat tot sa ai treaba cu fratii.
Du-te si spovedeste-te mai intai, apoi pocaieste-te. Sub masca aia de calugar cu barba se ascunde fata unui fariseu care pentru a indeparta privirile de la el, arata cu degetul spre altii. Hotul striga – Prindeti Hotul !-
Daca nu te linistesti ajungi de rasul lumii.
14 decembrie 2010 at 10:45 pm
De ce va mira de excluderea fr Ton? In Istoria Baptista mai gasim situatii asemanatoare. Cel mai citat autor in Biserica Baptista de azi, este exclusul Spurgeon. Exclus de baptisti, fireste. O multime de scoli biblice baptiste, azi ii poarta fara jena numele. Ce cunoscuta mi-e povestea!
Am vazut azi, din intamplare, pe net, o istorie a baptistilor “din vremea Domnului Isus pana azi”. Vai, vai daca ar fi adevarata! Saracul Apostol Pavel ar fi fost exclus fara drept la replica, vorbea in limbi mai mult ca toti,
si nu ar mai fi fost lasat sa scrie Epistolele catre Corinteni. Mai ales prima.
De aceea nu-mi pierd nadejdea. Copii nostrii il vor redescoperii pe Iosif Ton ca pe un baptist fara egal, exclus de catre…, nici acum nu le stiu numele sortit uitarii. Si mai important: il vor descoperii pe fr Ton, ca pe “Un om al lui Dumnezeu”
16 decembrie 2010 at 1:40 am
Dragă Liviu
nu se poate compara Spurgeon cu IT. Chiar dacă ultimul s-ar simți măgulit, primul s-ar întoarce în mormânt. Spurgeon a fost calvinist, a cunoscut tainele Harului. Bibliografie: Spurgeon cel uitat, Iain Murray, The banner of the truth(ro-multimedia) IT este o struțo-cămilă teologică, mixul lui de concepte stranii nu sunt de ieri, el niciodată n-a predicat Evanghelia Harului lui Dumnezeu, ci propria Teologie a Deciziei. Apogeul experimentului lui de prostit oameni a fost cartea ”Mântuirea, ce este ea, se poate ea pierde?”, afirmațiile din acea colecție de aberații sfidează Cuvântul lui Dumnezeu, orice logică și bunul-simț. Când l-am combătut pe masarotunda era concurs de plecăciuni, nu conta ce se zice, ci cine zice.
Uite cum văd eu situația:
IȚ a căzut din lac în puț.
Baptiștii au scăpat de un impostor și carismaticii(ei, penticostalii!) s-au pricopsit cu un fariseu…în plus.
În contul divin nici o mișcare.
Tatăl meu pământesc avea o vorbă: ca să aprinzi lemne mari, ai nevoie de lemne mici.
Tatăl nostru ceresc ne-a lăsat pilda lui Iotam: un spin care aprinde cedrii adăpostiți la umbra lui.
Acum troznesc!
Urmează cealaltă pădure…curând.
Nici o pagubă grădinii, doar pădurii.
Lucrurile se petrec în Moabul ”fraților” cu ochii albaștri, nu în Sion. Copiii noștru?! Sper să-l cunoască mai bine pe Domnul Isus, că pe astfel de stele rătăcitoare ce se dau sori (”ați BENEFICIAT de cursurile și de predicile mele”) le așteaptă o soartă nedemnă memorării.
Eu înteleg din pilda lui Iotam
ca nu-s copac, ci pom, sau doar un ram
părtaș făcut grăsimii din măslin
și nu mai sunt condus de-un rege-spin.
Ca pom cu rod, eu am un Grădinar
Ca viță, un Viticultor ceresc,
doar arborii pădurii fără Har
la umbra spinilor se-adăpostesc.
De-aceea nu mă-ngrijorez deloc
că n-am un împărat de mărăcini,
din spinii-regi nu iese decât foc,
eu am un Rege-Domn peste grădini.
Multumesc lui Emanuel pentru găzduirea dialogului.
17 decembrie 2010 at 11:14 pm
Pentru vesteabuna
Cred ca in cartea pe care o mentionezi Iosif Ton aduce argumente biblice in sustinerea spuselor sale. Aceste argumente sunt si logice si de bun simt.Cred ca vorbele pe care le arunci aici sunt chiar pentru a prosti oameni.
18 decembrie 2010 at 9:55 am
Domnule Joldes, nu crede! Toată argumentația din cartea ”Mantuirea, ce este ea, se poate ea pierde?” se bazează pe două versete, Ioan 3:16 și Apoc 3:20 interpretate greșit. Restul e bla-bla, înșiruire de minciuni.
Ai citit cartea? Citează. Nu ai citit-o? Nu te băga.
Uite, domnule Jodes, ca să vezi că nu am două feluri de a vorbi, îți dau să citești recenzia pe care i-am făcut-o ultimei cărți a lui Iosif Ț. de pe vremea când ”dormea” la baptiști (1 aprilie 2010): ”Căderea în ritual”: http://vesteabuna.wordpress.com/2010/04/01/m-a-batut-dar-nu-simt-nimic/
Citez:”Cel înălţat la amvoane cu acordul securităţii de atunci, (numai ei deschideau “uşa cuvântului” prin dreptul de a emite carnete de pastori) bătea pe robi, nu le dădea hrană, ci băutură iar aceştia au devenit nesimţitori, îmbătaţi, ce mai contează!
Atât este de uriaş tupeul acestor uzurpatori ai Domnului Isus, încât fac acte ridicole care dovedesc îngâmfarea lor.
Se iau de Luther? În chestiunea crucială, a îndreptăţirii. În acelaşi subiect îl terfelesc pe Calvin, pe Augustin, pe Spurgeon! Ce să mai zic de mişcarea fraţilor, prin lucrarea cărora lumea a fost evanghelizată în sec XIX şi XX. Nici unii din aceştia nu au fost decizionişti, ci umili proclamatori ai Harului Liber. Asta se cheamă tupeu! Nu te contrazice nimeni vreme multă, că tu ai prestigiu, asta nu se cheamă adormire, ci ebrietate. Ba chiar unii te copiază, copios, scriu, tipăresc şi vând cărţi.
Mă gândesc acum acru că ungerea colonelului Banciu nu avea prevăzută o profunzime a viziunii teologice. Ea viza un prestigiu cu orice preţ ca mijloc pentru eficientizarea manipulatorului.
Mulţi sunt şocaţi de analiza “tinerelului”. N-o comentez. Comentez vârsta însă: Domnul Isus, când a murit pentru noi, cei nelegiuiţi a fost un tinerel, în mod sigur mult mai aproape de varsta “băieţelului” de la Oradea, decât a acuzatorului său, aproape de vârsta acuzatorilor Săi.
Ne-a bătut atâţia ani şi n-am simţit nimic, unii. Iar acum când unii încep să simtă, se ridică ceilalţi mahmuri şi întreabă mormăind:” ce aveţi cu tovarăşul gardian, nu acesta e jocul? ne-am obişnuit.” O capacitate de analiză coerentă lipseşte tocmai datorită ebrietăţii. Pe cine mai preocupă astăzi astfel de amănunte? Trâmbiţa se bâlbâie, este vreo luptă?”
18 decembrie 2010 at 9:13 pm
Am citit cartea si sustin ce am mentionat anterior.
Te rog prezinta-ne cateva pe care le-ai descoperit.
Astept.
Daca nu le prezinti tot ce spui este bla-bla-bla si vrei sa-i prostesti pe oameni.
18 decembrie 2010 at 9:15 pm
cateva minciuni asa cum le numesti
18 decembrie 2010 at 10:33 pm
Ioan Joldeș
am citit cartea acum vreo zece ani, când a apărut. Atunci am și subliniat și am făcut adnotări de text pe margine. Îți voi scana câteva pagini astfel ”împodobite” spre meditație, e un munte de contradicții acea carte, o mostră de tupeu teologic, de până unde poate merge un om cu prestigiu. Voi la penticostali aveți din câte știu pe unul, un milenist care se pretinde pastor penticostal,care tot cu tupeu afirmă grozăvenii teologice pe care datorită prestigiului construit nimeni nu îndrăznește să i le condamne. De fapt, este vreo miză?
Vei primi linkurile aici, mulțumesc lui Emanuel pentru găzduire.
18 decembrie 2010 at 11:20 pm
Nene Joldeș ai două linkuri:

si
Am subliniat mult mai mult in carte, e incredibil de departe de adevăr, dar se pare că groaza de colonelul Banciu a fost mai puternică decât dragostea de adevăr și nimeni n-a reacționat. Banciu probabil e mort dar groaza semănată de el e vie și predică la amvoane. Se poate că-ți scriu degeaba, sunt mulți frați cu ochi albaștri, nu au Har dar combat vârtos, nu cunosc Cuvântul dar batjocoresc, bine întemeiați pe miile de membri ce-i ascultă. Este o lege a logicii: ”cel ce nu știe, nu știe că nu știe”.
18 decembrie 2010 at 11:44 pm
Cine e colonelul Banciu?
18 decembrie 2010 at 11:51 pm
E ”băiatul” cu ochi albaștri care l-a ”ordinat” pe Țon, colonelul de securitate care conducea trebile cultului, ridica agenți și distrugea caractere, un fel de Mengele(vezi wikipedia) de conștiințe. Era acel ”alt Isus” de care scrie cartea și de care ascultau ca de Dumnezeu probabil și cei care te-au ordinat pe dumneata. Iartă-mă!
19 decembrie 2010 at 2:30 pm
Am observat extraordinarele sublinieri pe care le-ai facut. Ele insa nu dovedesc nimic din ceea ce acuzi la cartea adusa in discutie.
Problema este ca ai o anumita intelegere legat de cum poate cineva sa fie mantuit si abordezi cele scrise in carte potrivit cu aceasta pozitie.
Ai insa libertatea sa gresesti! Nu esti predestinat sa te situezi intotdeauna de partea adevarului!
19 decembrie 2010 at 4:15 pm
Domnul Joldes.
Mi-ai scris că am: „…o anumita intelegere legat de cum poate cineva sa fie mantuit si abordezi cele scrise in carte potrivit cu aceasta pozitie.”
Îți răspund: DA, am, e primită de sus, ”o anumită înțelegere” care e infinit mai certă decât pseudoglosolalia și este însăși numele blogului meu: Vestea Bună. Detalii aici: http://strongsnumbers.com/greek/2098.htm
Nu împărtășesc grozăvia libertății descrise de dumneata, nu o am. Cel ce m-a chemat nu mi-a spus că nu-I voi cunoaște vocea. Sunt predestinat să te informez că te scalzi într-o mlaștină de relativism cu totul și cu totul diferită ca tărie de temelia Învățăturii Evangheliei, o temelie care stă nezguduită fiind scrisă în Cuvântul desăvârșit al Domnului.
Măria Sa Bunul Simț îmi cere să te rog acum să arăți ce am spus rău în sublinierile mele.
De nu, se aplică verdictul scris de mâna dumitale: ”Te rog prezinta-ne cateva pe care le-ai descoperit.
Astept.
Daca nu le prezinti tot ce spui este bla-bla-bla si vrei sa-i prostesti pe oameni.”
Îmi cer scuze de la cei, din fericire puțini, care urmăresc cârnațul nostru de argumentări. Desigur au pierdut firul. Nici nu este important, nu cred că zidește. Har!
20 decembrie 2010 at 7:21 pm
Ceea ce eu spun este ca prin acele sublinieri nu m-ai convis ca acea carte este o insiruire de minciuni.
Repet, pozitia de pe care abordezi cele scrise in ea te conduce la concluzii diferite de cele ale autorului.
Dar pretinzi ca ai inteles prin descoperire – e primită de sus- ca te situezi pe pozitia corecta, prin urmare orice as spune eu nu te va convinge ca ai exagerat atunci cand ai spus ca acea carte este o insiruire de minciuni.
14 decembrie 2010 at 10:46 pm
Comunicatul contine cateva idei („scapate in exprimare”) care pot da nastere la discutii interesante. De pilda „…ținând cont de principiile biblice înțelese și practicate de baptiștii din România..” Baptistii se pozitioneaza in antagonism fata de strajeri luand de partea lor Biblia. Principiul corect, ignorat complet de-a lungul discutiilor purtate pe bloguri in ultima vreme ar fi pozitionarea pe picior de egalitate a celor 2 concepte, baptist si strajer si raportarea lor la Biblie. Nimeni nu este superior nimanui, Biblia ne este superioara tuturor. Deasemenea, parca citisem zilele trecute pe un blog evanghelic o declaratie a strajerilor care se dezic de „evanghelia prosperitatii”. Daca imi amintesc drept, de ce este „evanghelia prosperitatii” folosita in comunicat?
Punctul 2 din comunicat scoate din nou la iveala faptul ca teologia, exprimarea si atitudinea lui Iosif Ton nu contravine principiilor biblice ci bisericilor baptiste si felului in care acestea traiesc. Este draguta diplomatia folosita in exprimarea „Consiliul Uniunii consideră că fratele Iosif Ţon a parasit…” E ok, nu l-a dat nimeni afara, noi doar am constatat ca a iesit.
Nici punctul 3 nu clarifica teologia nebiblica a lui Ton ci teologia nebaptista.
Un ultim lucru trist pe care eu il observ este exprimarea de lemn, care pe alocuri aduce cu luarile de cuvant de la congresele comuniste. Oarecum previzibil
14 decembrie 2010 at 11:26 pm
Ca baptist apreciez,sincer, cumintenia cu care-a fost intimpinat comunicatul. Stit desigur ca Ton era membru in Portland America- pina s-a retras; nu cred ca era membru al Uniunii. Chestia cu retragerea ordinarii e bizara, nu stiu ce-i puteau face. Era mai simplu sa n-o recunoasca. Trebuie sa stit un lucru de la baptistii batrini. Ton a fost pstor, apoi a cazut/s-a lepadat. La reprimirea sa si reordinarea sa ca pastor au fost obiectii mari. Nu numai de la slugarnici, colaborationisti ci si de la oameni sinceri care nu credeau ca el mai putea fi pastor. AM fost trup si suflet alaturi de Tzon si cred ca bine au facut ca l-au inghitit (fara entuziasm). Unii din „sincerii” de atunci mi-au spus acum: „ai vazut?”. De-acord cu dvs, puteau gasi chestii mai destepte, dar chestiile astea nu-s prea clarificate-n Scriptura, iar Tzon e prea original ca sa fie cuprins intr-un statut.
Iata si o parte din rapunsul lui IT la aceasta decizie (Tzon nu e chiar prost):
„Mărturisesc că nu înțeleg ce înseamnă ”retragerea ordinării pentru slujire.” În primul rând, eu așa știu că ordinarea unui om ca pastor este făcută pe viață și că anularea ei (nu retragerea) se face doar în condiții foarte speciale.
Poate că ați înțeles că vreți să-mi anulați dreptul de a sluji în bisericile baptiste din România (să slujesc ca pastor, să fac botezuri și să împart Cina Domnului). Dacă ați decis lucrul acesta, eu mă voi supune hotărârii dumneaavoastră.”
14 decembrie 2010 at 11:39 pm
Probabil comunicatul uniunii reflecta interesul lor pentru aceasta situatie: scazut.
14 decembrie 2010 at 11:40 pm
În ce privește stilul, comunicatul e remarcabil de asemănător cu cel al consiliului penticostal, referitor la “Răscumpărarea memoriei“. Văd că autonomia bisericii locale trebuie pusă între ghilimele, pentru că mai-marii cultului fac și desfac aproape tot.
Săracul domn “Chris“ (de care Străjerii de altfel s-au dezis) se pare că nu merită un nume de familie. Deciziile nu par a fi susținute deocamdată de articole din vreun statut și, după cum bine remarca o persoană ortodoxă, sunt motivate de încălcarea tradiției baptiste (tradiție care nu ar trebui să fie normativă pentru că teoretic nu există).
Una peste alta, mi-ar fi cel puțin rușine să semnez un astfel de document, dar așa sunt eu, mai sensibil la principii.
15 decembrie 2010 at 12:06 am
[…] Vaisamar […]
15 decembrie 2010 at 2:52 am
[…] 12. Din Comunicatul Uniunii Baptiste referitor la Mișcarea Străjerilor (romaniaevanghelica) 15. Verdict de la Consiliul Uniunii Baptiste în problema “Străjerii” (vaisamar) 21. Proorocie: Nelu Demeter împușcat de Paul Negruț (trezirespirituala) 27. GENERATIA […]
15 decembrie 2010 at 4:42 am
[…] “A reuşit cineva să afle numele pastorului Chris?” – Emanuel Conțac […]
15 decembrie 2010 at 1:30 pm
Chris Oyakhilome se numeste.
15 decembrie 2010 at 5:57 am
Ma „mananca” o intrebare logica in acest context tulbure: vor supravietuii baptistii in Romania, in forma in care ii cunoastem? Tind sa raspund NU, din urmatoarele considerente:
1. Ton impreuna cu strajerii, au o capacitate de a influenta mult mai mare decat se autosugestioneaza capii baptisti sa refuze acest adevar. Orientarea va fi una clara, si ca raspuns la o „sete” de iesire din apatie in Bisericile Baptiste, un baptism-carismatic, nimic nou in lume (doar romanii au frisoane gandindu-se la asta).
2. Ceilalti baptisti, sufera de acelasi pacat ca si penticostalii romani, de a crede ca baptistii romani sunt cei mai baptisi din lume. Pacatul lor este ca au intrat in jos si nu mai au sansa sa mute primii, ci reactioneaza. Reactia lor va deveni una de inchistare si chiar de aparare dusa la extrem, ceea ce va transforma Biserica baptista intr-o institutie ermetica, poate apropiata anglicanismului traditional sau, de ce nu, apropiata de Oastea Domnului. Oricum, asa cum i-am cunoscut noi, baptistii nu vor mai fi.
Am o intrebare care ma macina: daca sunt atat de inversunati impotriva „experientelor spirituale” pe care foarte subiectiv le declara eretice, EXPERIENTA nasterii din nou, cand este autentica? Sau este doar o idee rationala,explicata printr-un algoritm psihologic de „bucla inchisa a gandirii?”
15 decembrie 2010 at 8:46 am
ai gindit ca si comitetul uniunii baptiste, dar ai spus-o. ei au incercat sa nu spuna asta si sa ascunda lipsa de relevanta a baptistilor in romania (si nu numai) mizind pe identitatea specifica. cu bilbiielile, ambiguitatile de rigoare tipice unui sistem opresiv.
lupta e pentru supravietuirea baptistilor. sa ne aducem aminte ca primul penticostal din partea de vest a tarii a fost un baptist. cine a fost primul carismatic?
nu cred ca it dadea cina, boteza etc. dar era o amenintare mult mai mare daca incepea sa faca asta venind din partea strajerilor si comunicind o alta identitate de grup. comitetul a actionat tipic in astfel de situatii (la cite capete luminate sunt acolo atita e si lumina comunicatului): a extirpat raul cel mare (eventuala influenta a lui it), i-a urechiat pe alti doi pastori si a indemnat biserica din care face parte demeter sa il lichideze (spiritual).
politica sanctiunilor diferite pt aceiasi abatere se incadreaza la divide et impera. daca ii excludea pe toti la gramada, comitetul i-ar fi recunoscut pe cei patru et co ca un grup inchegat, ceea ce nu convine uniunii baptiste. aici vad mina psihologului de la oradea.
si inca ceva: s-a folosit tactica „semnez si eu, semnezi si tu si o dam …anonima”. tot comitetul a aprobat? daca nu, cine a semnat si cine nu?
15 decembrie 2010 at 9:19 am
http://liapoem.wordpress.com/2010/12/14/vasile-talpos-a-facut-preinfart/
15 decembrie 2010 at 9:28 am
Sper că nu e strâns legată de aceste dezbateri vestea pe care ne-o daţi, nu? Altfel s-ar putea să credem că fr. Talpoş a făcut preinfarct citind comunicatul Uniunii…
15 decembrie 2010 at 9:46 am
Daca prin toata agitatia asta evanghelică se mai pierde cate unul dintre ”cei mari” de inima rea, …atunci da comunicatele sunt ucigătoare iar toata această Revoluție de Catifea a Evanghelicilor…este mortală.
Am dat mai departe stirea pentru rugăciune. Fratele Talpoș nu mi-a fost prea simpatic ca profesor. Chiar si la finalul masteratului mi-a creeat mari dificultati. DAR asta a fost..ca profesor. Ca om, este destul de calm si deloc ironic. Asa ca, am motive sa ma rog. Datorita demersurilor lui de-a lungul anilor eu am avut sansa sa invat, sa studiez sa am o cariera de teolog. Pentru mine personal, este una din Emblemele Universitatii Bucuresti care a ”miscat ” ceva in sistemul asta rigid.
Sa ne rugam deci pentru fratii nostrii!
15 decembrie 2010 at 12:54 pm
[…] din slujire pentru pastorii Ioan Peia şi Ilie Popa; (3) cerere de excludere pentru Nelu Demeter” (vaisamar.wordpress.com), au apărut o serie de reacții în mediul on-line. Unele pro, altele contra deciziei Consiliului […]
15 decembrie 2010 at 1:33 pm
un fleac…i-au ciuruit…
15 decembrie 2010 at 1:51 pm
Apoi le-a zis: Barbati Israeliti luati seama bine ce aveti de gand sa faceti oamenilor acestora. Caci nu de mult s-a ivit …….
(pana la v.38-39) care spune: Si acum eu va spun: Nu mai necajiti pe oamenii acestia, si lasati-i in pace! Daca incercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici;
dar daca este dela DUMNEZEU n’o veti putea nimici. Sa nu va pomeniti ca luptati impotriva lui DUMNEZEU.
15 decembrie 2010 at 4:23 pm
[…] Uniunii Baptiste este nul (romaniaevanghelica) 16. Vasile Talpoș a facut preinfarct! (liapoem) 17. Verdict de la Consiliul Uniunii Baptiste în problema “Străjerii” (vaisamar) 19. zambiluţă (rasvancristian) 23. Eliminarea StrĂjerilor (popaspentrusuflet) 26. […]
15 decembrie 2010 at 4:48 pm
[…] pe 8 decembrie, au reuşit s-o publice abia peste şase zile şi tot au scos o zăpăcenie. ( Excelente observaţiile lui Emanuel Conţac pe această temă! ) Îşi dau singuri cu stângul în dreptul şi îşi pun piedică; Iosif Ţon, în […]
15 decembrie 2010 at 7:00 pm
Fratele Iosif Ton ar trebui sa uite pur si simplu ca exista biserici baptiste in Romania. Este oricum primit cu bratele deschise in bisericile crestine dupa evanghelie si chiar si in cele penticostale. Si ca sa stie toata lumea, neintelegerea cu Paul Negrutz a pornit de la […] Nu ar fi prima data cand se intampla asa lucruri pastorilor
____________________
Vaisamar: am moderat mesajul dvs., fiindcă faceţi afirmaţii pentru care nu puteţi produce nicio dovadă. Blogul meu nu este spaţiul în care să puteţi face afirmaţii fără acoperire, chiar dacă ele sunt adevărate. Nu vă contrazic. Doar vă întreb: pe ce vă bazaţi?
16 decembrie 2010 at 11:35 am
Sa te crucesti nu alta: duminica asta (12.12.2010), intr-o biserica baptista dintr-un oras din RO: un frate se roaga la ora de rugaciune pentru fratele Ton ca Domnul Isus sa-l binecuvinteze, este poftit afara din biserica unde are o discutie cu membrii din comitet si este mustrat, dupa care in biserica urmeaza o predica in totalitate despre cat de pacatos este Ton si de ce merita el exclus. Pur si simplu incredibil!
Cred ca aici multi ar trebui sa spuna vorba lui J.I.Packer: daca as fi deavolul, as fi mandru de lucrarea pe care am facut-o.
16 decembrie 2010 at 12:02 pm
Se vede aici o înverşunare nesănătoasă. Păcat…
16 decembrie 2010 at 6:48 pm
Eu nu am fost, nu sunt si nu o sa fiu niciodata „un baptist” insa am avut si am un mare respect pentru fratele Ton, care a fost si este un EROU al CREDINTEI, si am observat ca dealungul anilor diavolul a incercat sa-l puna deoparte din slujirea pe care o face, si daca nu a reusit prin regimul comunist a reusit prin regimul BAPTIST adica proprii FRATI. Nu e de mirare, mai ales in vremurile in care traim.
Frate va da pe frate sa fie ucis. Dumnezeu sa binecuvinteze pe fratele Ton si pe ceilalti!!! Oricum din Imparatia lui Dumnezeu
nu-l poate scoate nici un OM.
17 decembrie 2010 at 9:09 pm
Corecta si perttinenta analiza deciziei Uniunii Baptiste,corect,lumina sa dea Domnul si pt.ei!
17 decembrie 2010 at 9:17 pm
Cred ca daca br.Ton si-ar pune ipotetic mintea si i-ar da in judecata intr-o instanta laica ar avea cistig de cauza,de altfel mai exista precedente,stiu pe citiva”alungati”prin excludere (cf.Luca 16:16?!)de la CdE,pt.ca au participat la intilniri ale strajerilor,si acestia au dat in judecata respectiva biserica si…au avut cistig de cauza(e straniu,nu-i asa)
17 decembrie 2010 at 11:02 pm
Nu-şi va pune mintea cu aşa ceva, fiţi pe pace.
17 decembrie 2010 at 11:28 pm
[…] Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinții – spune o vorbă din popor. Și nu mă mir cînd văd enormități de gîndire pur autentică. Dar să-ți vină ideea în colțul minții de judecată laică pentru excludere evanghelică…măi frate , la asta nu m-am gândit. Cred ca daca br.Ton si-ar pune ipotetic mintea si i-ar da in judecata intr-o instanta laica ar avea … […]
18 decembrie 2010 at 3:50 pm
Deciziile finale referitoare la persoana fratelui T fusesera luate, urma ca acestea sa fie transpuse intr-un mesaj public. Aici incepe dificultatea: cum sa spun ceea ce trebuie sa spun in asa fel incit, pe cit posibil, pierderile colaterale sa fie mai mici? Cum sa spun ceea ce trebuie sa spun in asa fel incit printre cuvinte sa se poata citi ca eu, redactorul, nu sint chiar de acord cu ceea ce va fi consemnat? De aici, poate, lipsa de coerenta si stil a mesajului, incercarea de a incadra partea negativa a comunicatului intr-un context al binecuvintarii si pacii…
Un posibil scenariu, ca fratele IT sa incropeasca un for teologic, legitimat prin nu stiu ce marturisiri biblice, un fel de Consiliu neoficial, care sa procedeze prin excluderea celui oficial. O reciproca excomunicare… Sigur ca nu-i posibil asa ceva, dar totul se intimpla deoarece nu-i sint citite cartile. Mai are cineva rabdare de asa ceva, cind de peste tot se trage? Revolutia Romana este pe cale sa invinga.
19 decembrie 2010 at 1:15 am
[…] caz de abateri doctrinare. Personal am remarcat punctele de vedere exprimate de Emanuel Conțac aici și aici (traducerea pe blogul Persona) precum și de Alin Cristea aici și aici care au venit cu […]
19 decembrie 2010 at 7:49 am
ce grozavii citesc pe „vestea buna” ! 🙂
arminianismul si darwinismul s`ar asemana pe ici pe colo. asta da veste. mai proasta decat s`ar crede la prima vedere! :)) nu va doare nimic cand faceti astfel de asocieri stupide?
19 decembrie 2010 at 1:43 pm
Mai citește!…grozăvii!
Ai scris:”Arminianismul si darwinismul s-ar asemana pe ici pe colo. Asta da veste! Mai proasta decat s`ar crede la prima vedere! ) nu va doare nimic cand faceti astfel de asocieri stupide?”
Doar inima, când văd atât de mulți înșelați de ”cultura” cu rădăcini darwiniste. Ce este ”concursul”, decât afirmarea celui mai bun spre geneza mutației darwiniste creatoare. Concursuri creștine! Cum vă sună? Vă sună? Slujirea unii altora în dragoste desființează ideea de concurs. Nu propun o lege, ci îndemn la o cercetare de sine, la judecată de sine.
19 decembrie 2010 at 6:25 pm
vestea, ideile tale sunt extrem de bizare si rupte de realitate.
nu pricep in ce calitate iti permiti asemenea fantezii doctrinare (se pare ca actionezi de capul tau, in spatele unui pseudonim) dar a critica opera sau cartea unui teolog crestin nu este de nasul orisicui.
19 decembrie 2010 at 11:12 pm
Michael
În Numele Domnului Isus Cristos. Pentru că m-ai întrebat. Știu că sunt mai bine primiți cei ce vin în nume propriu. Ce să fac? Sunt robul Altuia!
Să vezi ce nas fin are Șeful Meu. Are marcă proprie de parfum, se numește ”Mireasma lui Cristos”.
După ce miroși odată, critici toate falsurile.
Har!
26 decembrie 2010 at 2:52 pm
inca o privire spre oameni.De ce nu spre domnul Isus
26 decembrie 2010 at 4:01 pm
O privire spre oameni fiindcă şi Scriptura ne învaţă să ne uităm la oameni şi să luăm pildă de la ei. 2 Tes. 3:7,9; Evr. 13:7.
29 decembrie 2010 at 6:01 pm
Care este poziţia oficială a cultului baptist referitor la Mişcarea Străjerilor? Asta să ne spună Paul Negruţ, nu poveşti despre Iosif Ţon! De ce Marius Cruceru nu a spus nimic pînă acum, deşi fenomenul este de amploare şi îl are sub nas de ani buni? Ce-mi pasă mie, ca baptist, pe cine dezamăgeşte Iosif Ţon, din moment ce, indirect, am ales cu toţi o conducere care să ne sezizeze la timp mişcări controversate apărute în lumea evanghelică, aşa cum sunt Străjerii? Înţeleg că oile se rătăcesc de ani buni. Acum s-au trezit? I-a trezit Ţon? Înseamnă că tot mai e bun la ceva, chiar şi “eretic”, e mai prezent decît păpuşile de ghips din vitrina de la Bucureşti sau din Oradea.