Lucrând la traducerea cap. 10 din Evrei, am găsit un exemplu interesant de „condiţionare” teologică, de factură ecleziologică.
Textul grec spune
μὴ ἐγκαταλείποντες τὴν ἐπισυναγωγὴν ἑαυτῶν, καθὼς ἔθος τισίν, ἀλλὰ παρακαλοῦντες, καὶ τοσούτῳ μᾶλλον ὅσῳ βλέπετε ἐγγίζουσαν τὴν ἡμέραν (Heb 10:25)
adică
„Fără a neglija/abandona adunarea laolaltă, după cum este obiceiul unora, ci îndemnându-ne [unii pe alţii] şi aceasta cu atât mai mult cu cât vedeţi că se apropie Ziua”.
Versiunile vechi traduc relativ corect acest verset.
Iau câteva exemple:
Bib. 1914: Nepărăsind adunarea noastră, precum au unii obicei; ci îndemnând unul pre altul; şi cu atâta mai mult, cu cât vedeţi apropiindu-se ziua.
Gal. 1938: Fără să părăsim adunarea cea înde noi, precum le este obiceiul unora, ci îndemnători făcându-ne, cu atât mai mult cu cât vedeţi că ziua se apropie.
În NT. 1951, cel de care se plângea Galaction că a fost schingiuit în fel şi chip, acest verset a primit o altă tentă. Termenul episynagoge („adunare”) a fost tradus prin „Biserică”. Un fel subtil de a combate convertirile la alte denominaţiuni. „Nu părăsiţi adunarea” devine „Nu părăsiţi Biserica noastră [Ortodoxă Română]”. În lupta de două mii de ani a BOR cu „sectele”, acest verset poate fi foarte folositor. 🙂
Iată cum sună versetul în această versiune (NT. 1951), publicată în timpul vieţii lui Galaction, dar fără voia lui:
„Fără să părăsim Biserica noastră, precum le este obiceiul unora, ci îndemnători făcându-ne, cu atât mai mult, cu cât vedeţi că se apropie ziua aceea.”
Inutil să mai spun, dar spun totuşi, această traducere adusă din condei a supravieţuit până la adânci şi netulburate bătrâneţi, adică până astăzi. Am întâlnit-o în ediţia sinodală 2008.
16 august 2011 at 8:40 pm
Corect! Grava eroare adunare = biserica (si cu „b” dar si cu „B”)
Adunare este mai mult o adunatura, Biserica este ceva sacru. E exagerat, desigur dar folosim asa de des „biserica”, mai ales in vorbire, incat confundam serios semnificatiile: o fi cladirea, or fi enoriasii, or fi toti cei prezenti sau doar cei mantuiti, sau poate doar cei ce au marturisit pe Domnul in apa botezului, sau poate nici aceia toti, …
16 august 2011 at 10:04 pm
[…] https://vaisamar.wordpress.com/2011/08/16/fara-sa-parasim-biserica-noastra-ev-1025 […]
17 august 2011 at 1:01 pm
Cand se scria epistola asta, crestinismul era o secta in lumea de atunci. Ceea ce face traducerea ortodoxa e pagubos.Contemporanizeaza textul in paguba sensului lui literar.
17 august 2011 at 6:43 pm
Prof VV Moisescu, cunoscut mediilor evanghelice romanesti, traducea sa nu parasim „stringerea” noastra. El voia sa evite orice confuzie -in genul celei ortodoxe- pt ca la pocaiti biserica (locas de cult) se numea Adunare. Etimologic, va fi fost corect adunare dar treptat acest cuvint inseamna loculcladirea unde ne adunam. Scuze, mi s-a parut intetresant.
17 august 2011 at 7:01 pm
Nu-mi spune nimic numele Moisescu. Ştiu un singur cărturar cu acest nume, dar e ortodox: Iustin Moisescu, patriarh între 1977-1988. Cine e cel de care spuneţi?
Cred că e inevitabil transferul semantic: de la adunare (întâlnire) la adunare (locaş).
17 august 2011 at 7:18 pm
VV Moisescu a absolvit Academia de Teologie Ortodoxa dupa razboi in aceasi generatie cu Sergiu Grossu,, Marini, etc. Desi sunt moisist nu i-am citi biografia publicata pe diferite site-uri. A ajuns cumva la o intilnire personala cu Dumnezeu, devenind „pocait”. A pastrat puternice legaturi cu crestinii dupa evanghelie, dar a devenit profesor la Seminarul Baptist din Bucuresti. Era dispensationalist si cam calvinist si a intrat in conflict cu directorul Socaciu care l-a dat afara fiind apoi exclus de baptisti pt abateri de la doctrina baptista (baptistii erau amilenisiti si arminieni). A deschis o Adunare pe str. Oituz in Arad cu autorizatie de la crestinii dupa evanghelie. Fiindca tinerii intelectuali se adunau in jurul sau, Securitatea l-a luat in prelucrare. Com. Baptsita fiind probabil deranjata de atragerea tinerilor baptisti a colaborat la arestarea lotului Moisescu. Lotul Moisescu e pomenit si in raportul lui Basescu de condamnare a comunismului. Eliberat in 1964, VV Mosescu nu s-a mai atasat unei grupari confesionale predicind in bisericile unde era acceptat: baptisti, crestin dupa ev. penti. Cea mai cunoscuta carte a sa -cred ca singura publicata- este Armonia Universala. Era piramidolog evanghelic -ceea ce stirnea suspiciunea evanghelicilor, fiind extrem de preocupat de ghematrie. Era enciclopedist; cunostea mai multe limbi intre care greaca. A descoperit constanta universala in piramida, fiindu-i apoi confirmata de cercetatori straini. Inainte de comunism, a conferentiat la Ateneul Roman despre piramida si constanta universala. In comunism a fost permanent urmarit. Totusi, prin intermediul unor contacte confidentiale i s-a permis sa conferentieze la Observatorul Astronomic (1975?) tot despre piramide. Din fericire a deviat spre… lucrarea Duhului Sfint si conferintele s-au incheiat la …una singura. A murit prin 1976.
Fiul sau, Cristian Moisescu, a fost primar la Arad prin 1992 (Conventia Democratica). VV. Moisescu are poezii si cintari…si multe scrieri in mare parte dactilografiate in comunism. Fiul sau, CM, are un doctorat in filologie cu tema: „Ezoterica in poezia romaneasca, cazul prof. VV Moisescu” (titlul il citez din memorie). Scuze pt lungul comentariu .
PS- cred ca si lucrarea Cuvintarea Ap. Pavel la Atena i-a fost publicata dar nu’s sigur.
17 august 2011 at 7:25 pm
Aha, deci acesta este sensul termenului „moisist” pe care l-am întâlnit recent într-un articol scris de un amic baptist.
17 august 2011 at 7:28 pm
Ceva-ceva despre piramide cred că a ajuns şi pe la mine. Eram adolescent când mi-a picat în mână o carte de felul acesta. Dar nu ştiu dacă era scrisă de el. Am avut impresia atunci că autorul e creştin. De un fel. Oricum, atunci am fost destul de sceptic cu privire la aceste „efecte de piramida”. Sunt şi acum. 🙂
Care sunt cele două prenume ale sale? V.V.
17 august 2011 at 7:23 pm
Mi se pare semnificativ ca prefata la Armonia Univesala era semnata de acad. prof. Titeica, mare matematician roman…Titeica spunea ca „ne mindrim cu un roman de talia d-lui Moisescu”. Subiectul lui Moisescu depasea insa nivelul intelectual general al evanghelicilor imediat postbelici. Cel de-al doilea fiu al sau, desi terminase fizica atomica, spuena ca nu-i mia poate urmari matematica batrinului.
desi l-am ascultat de multe ori nu pot spune ca m-am familiarizat cu aceste subiecte. Le-am privit mai mult ca o curiozitate.
17 august 2011 at 7:33 pm
Vasile V. Moisescu (nu siut de unde apare the middle one).
De-aici vine termenul d emoisist. Eu nu-s original, sunt gen. 2. Cartea vazuta de dvs. era probabil a sa. Una singura era in Biblioteca Univ. Bucuresti dupa Rev. A fost retiparita (pe cea originala au ars-o multi la arestarea sa).
Sceptici am fost toti si depasiti. Dar constanta si alte chestii au fsot confirmate din alte calcule….de alti savanti.
Oricum, Moisescu era enciclopedist. Greu il gaseai descoperit in vreun domeniu…
17 august 2011 at 8:18 pm
Păcat că nu s-a scris o biografie mai amplă. înţeleg că există versiuni care circulă pe bloguri.
17 august 2011 at 9:01 pm
Vestea buna are o biografie + fisa sa matircola de la puscarie. De asemenea poezii si cintari. Sunt baieti buni si imprumuta daca cineva e interesat.
21 aprilie 2012 at 12:33 am
Aici: http://vesteabuna.wordpress.com/category/fratele-vasilica-moisescu/
18 august 2011 at 4:45 pm
[…] motivațiile/condiționările care au determinat acest fapt, citiți articolul integral aici: https://vaisamar.wordpress.com/2011/08/16/fara-sa-parasim-biserica-noastra-ev-1025/ 44.437711 26.097367 Share this:FacebookEmailPrintTwitterLinkedInMai multStumbleUponDiggRedditLike […]
31 octombrie 2011 at 6:57 pm
Daca tot veni vorba despre „Biserica”, de ce nu se explica radacina lui?De unde a aparut pt prima data schimbarea de la adunare la biserica? Am eu o vaga impresie ca se asociaza cu ceva pagan? Cei documentati sunt rugati sa raspunda.Ceilalti care isi dau cu presupusul nu cred ca o sa rezolve ceva.
2 februarie 2014 at 12:33 am
Fratilor de unde pot gasi cartea Armonia Universala de V.V. Moisescu? Mi-o poate da si mie cineva?