Atunci când am primit dosarele deschise de Siguranţă/Securitate pe numele lui Teodor Popescu, liderul ramurii „tudoriste” a Creştinilor după Evanghelie, am avut emoţii. Mă întrebam dacă nu cumva, pe măsură ce voi începe să dau paginile dosarului, se va mai prăbuşi încă un mit.
Ei bine, am descoperit că, deşi T. Popescu a fost urmărit ani buni, s-a arătat ferm în relaţia cu regimul. A fost considerat „element duşmănos” şi chiar la un moment dat au fost lansate ameninţări că ar putea fi arestat şi trimis la Canal. Cred însă că autorităţile au stat în expectativă, întrebându-se dacă n-ar fi bine să acţioneze efectiv numai când ar fi avut informaţii că liderul religios „unelteşte contra ordinii sociale”. În acest scop, au fost recrutaţi numeroşi informatori din biserica de pe Carol Davila nr. 48, dar cei mai mulţi dintre ei s-au dovedit inutili („prea fanatici în credinţa lor ca să dea informaţii relevante”, după cum constatau ofiţerii care s-au ocupat de caz).
Din fericire pentru Popescu, singurele „uneltiri” ale sale au fost predicile ţinute cu consecvenţă în localul din str. Carol Davila sau în alte locuri. În rest, n-a complotat să răstoarne regimul, dar nici nu i-a cântat osanale. Ar fi putut să cânte, fiindcă totuşi comunismul, cu tot răul lui, aducea o schimbare benefică pentru mişcarea lui: făcea mai suportabilă presiunea Bisericii Ortodoxe, care până atunci fusese uriaşă.
De fapt, dacă stau şi mă gândesc bine, dosarul de urmărire al lui T. Popescu din perioada interbelică (până la instaurarea comunismului) ar putea face obiectul unui excelent studiu de caz cu privire la relaţia nefirească (în opinia mea) dintre stat şi Biserică pe tărâm românesc.
P.S. Pentru mine T. Popescu rămâne o figură admirabilă, deşi nu i-a prea avut la inimă pe penticostali. Nu cred că ne dădea vreo şansă să intrăm în cer vorbind în limbi! 🙂
10 noiembrie 2010 at 6:33 pm
@ Emanuel.
Foarte interesant !
Mai asteptam si alte informatii despre Tudor Popescu !
10 noiembrie 2010 at 9:46 pm
Da, interesant. Oricum stim bine ca exista lucruri mai importante in viata unui crestin autentic decat vorbitul in limbi. Si asta ne-o dovedesc marii oameni ai lui Dumnezeu de-a lungul istoriei bisericii. Succes mai departe!
11 noiembrie 2010 at 1:52 pm
gandesti gresit. semnul ca un om a fost botezat cu duhul sfant este vorbirea in limbi. nu stiu ce poate fi mai important pt un crestin decat sa aiba duhul sfant si duhul sfant sa-l aiba.
11 noiembrie 2010 at 2:08 pm
Dacă e atât de important ca un creştin să aibă Duhul Sfânt, eu zic măcar să-i scriem numele cu iniţială majusculă. Sau, dacă suntem cesaţionişti, măcar fiindcă în româneşte scrierea numelor de persoană se face cu literă mare. 🙂
.
Asta în cazul în care nu sunteţi adeptul devizei: „Gândesc bine, deci nu mai contează cum scriu!”
5 iunie 2016 at 12:32 pm
Teologia penticostală românească s-a schimbat și nu mai consideră adevărat ce susții tu.
12 noiembrie 2010 at 7:45 am
Si eu am o parere:
Prefer sa ascult de Pavel, un ‘mare’ om al istoriei bisericii care spune la 1 Cor 14:18 ca el vorbeste in limbi mai mult decit toti Corintenii
si
„Cine vorbeste in alta limba se zideste…”(1 Cor 14:4)
si
„As dori ca toti sa vorbiti in alte limbi…”(1 Cor 14:5).
Si in final- „Călcaţi pe urmele mele, întrucît şi eu calc pe urmele lui Hristos.! 1 Cor 11:1-2
5 iunie 2016 at 12:33 pm
Pavel mai fîăcea și altele, pe lângă faptul că vorbea în limbi mai mult decât toți corintenii. Fă și tu tot ce făcea el.
10 noiembrie 2010 at 11:32 pm
Oare ce s-ar fi ales de noi, penticostalii, dacă am fi avut doar informatori de-aceştia incapabili?
Ne-am fi împuţinat până la dispariţie, însă aşa, cu conducători râvnoşi, care au ştiut să ducă de nas autorităţile, dându-le doar informaţii de înaltă calitate, ne-am înmulţit de nu ne mai cuprindeau bisericile!
11 noiembrie 2010 at 9:00 pm
Si eu ma bucur de Popescu. Chiar azi citeam un material de la el si m-a impresionat cunostinta lui, desi simpla, totusi foarte profunda.
Domnul sa ne dea mai multi lideri de treapta lui.
11 noiembrie 2010 at 10:28 pm
Recunosc greseala si o rectific: …istoriei Bisericii. In rest nu aveti motivul sa ma acuzati de „cesationism” doar pe baza unei simple afirmatii. Oamenii gandesc si se exprima in fel si chip, depinde de context. Toate bune si spor in studiu.
12 noiembrie 2010 at 9:43 am
Deci… se poate si altfel, nu numai colaborator!
13 noiembrie 2010 at 7:53 pm
Domnule Contac,
Este foarte salutar faptul ca ati investigat si vazut ca Tudor Popescu, prin harul Domnului nu a facut compromisuri. Miscarea Tudorista este similara cu reforma lui Martin Luther, decit ca a avut loc in cadrul bisericii Ortodoxe, si la o scara mai mica. Asa cum stiti, Cornilescu si Popescu au fost prieteni, iar traducerea Cornilescu pentru poporul Roman echivaleaza cu traducerea Bibliei de catre Luther pentru Germani.
Credeti ca veti avea curajul sa abordati subiectul reformei in Ortodoxie care a avut loc in Romania prin miscarea Tudorista si miscarea Oastea Domnului?
Pastor Paul Dan
13 noiembrie 2010 at 8:16 pm
Istoria lui Cornilescu şi a versiunilor traduse de el mă preocupă de câţiva ani. Am adunat materiale destul de multe. Sper să pot scrie mai multe pe acest subiect, în măsura timpului pe care îl am. Comparaţia cu M. Luther mi se pare nepotrivită. Luther s-a bucurat de protecţia electorului Frederick al Saxoniei, Reforma a fost asumată de liderii politici etc. În România n-am avut aşa ceva. T. Popescu şi Cornilescu seamănă mai degrabă cu reformatorii radicali decât cu cei magisteriali. E mult de comentat şi n-aş vrea să intru aici în detalii.
5 iunie 2016 at 12:36 pm
Comparația între Luther și Tudor Popescu este neinsipirată. A se vedea istoria bisericii creștine.
14 noiembrie 2010 at 9:05 am
Domnule Contac,
Multumesc pentru raspunsul prompt. Trebuie insa sa facem niste precizari de natura istorica si teologica cu privire la reforma. Erea de asteptat ca, contextul istoric din vremea lui Luther sa fie diferit de cel a lui Tudor Popescu. Argumentul cu protectia electorului Saxoniei nu sta in picioare. Comparind pe Tudor Popescu si Cornilescu cu reformatorii radicali, nu va suparati, este o insulta, daca va referiti la reformatorii radicali Germani. Aceea ereau niste sectanti periculosi.
Asemanarea dintre reforma lui Luther si reforma in cadrul Ortodoxiei din Romania vizeaza aspectul teologic, si anume: si Luther si Tudor Popescu au pastrat botezul copiilor mici, amandoi au predicat Evanghelia harului, si in amindoua cazuriile a fost reformata biserica institutionala a vremii (desigur la scari diferite). Cind m-am referit la asemanare, nu am pus semnul de identitate intre ele.
Sper sa postati acest comentariu al meu, deoarece vreau sa va spun ca va inteleg retineriile de a nu intra in acest subiect, dar ma opresc aici….mai vorbim alta data.
Pastor Paul Dan
P.S. Stiati ca este o traducere a Noului Testament direct din limba Greaca intro forma mai literala, facuta de Gheorghie Cornilescu, fratele lui Dumitru Cornilescu? Gheorghie Cornilescu a fost un exceptional profesor de Greaca.
14 noiembrie 2010 at 2:44 pm
Stimate Domnule Paul Dan,
De ce nu stă în picioare argumentul privind protecţia conferită lui Luther de electorul Saxoniei? E unul dintre argumente, nu singurul. Nu pot face pe blog o discuţie care ar putea umple un referat sau un articol ştiinţific. Reforma radicală nu se limitează la reforma radicală din Germania. Reformatori radicali au fost şi anabaptiştii, menoniţii, huteriţii din Olanda, Elveţia etc.
.
În chestiunea botezului este drept că T. Popescu a susţinut o poziţie similară reformei magisteriale (a păstrat botezul copiilor).
.
Ce ne puteţi spune despre concepţia lui T. Popescu privind conducerea bisericii? Se aseamănă aceasta cu ceea ce a crezut Luther? Sau e mai degrabă apropiată de convingerile reformatorilor radicali? (Nu mă refer la anabaptiştii violenţi de tipul celor care au pus stăpânire pe oraşul Muenster).
.
Şi eu am vorbit de asemănare între T. Popescu şi reforma radicală fără a pune semnul egal între cele două elemente comparate. Nu am niciun motiv pentru care să nu public comentariul dvs. Eu sunt interesat de aceste mişcări, dar nu am parti-pris-uri. Încerc să evaluez situaţia în mod neutru.
.
Ştiu că Gh. Cornilescu a lucrat la traducerea unui NT, dar nu am informaţii complete. Oricum, am în atenţie subiectul şi sper să pot scrie cândva un material pe această temă, ca parte mai largă a reconstituirii istoriei traducerii Bibliei în limba română. Desigur, asta e o muncă de o viaţă.
14 noiembrie 2010 at 2:53 pm
Precizez că în privinţa eshatologiei, T. Popescu este darbyst. Credea în Răpire în aceeaşi fel în care credea Darby, cel care a formulat doctrina în forma în care este astăzi acceptată de mulţi evanghelici (români şi nu numai). Doctrina despre Răpire a lui T. Popescu nu este de găsit la Luther sau Calvin. Aici T. Popescu se desparte net de reformatorii magisteriali.
20 decembrie 2012 at 12:26 am
Asa cred si eu ca dansul de rapire,,te voi pazi prin rapire de ceasul incercarii care are sa vina peste lumea intreaga,,Disputa era chiar si intre Luther si Calvin;
:Acesta insemneaza sangele Meu…Luther :ba este scris ..acesta ESTE sangele Meu.Luther, in primul pahar de la prima cina din mana Domnului, ce era vin sau sange transformat din vin ,intreaba Calvin.As dori totusi stiri cu inima curata ca de la Caleb de actualii lideri ai miscarii…Domnii; Bot Gros, Mili Cristescu,Miu Petre, Bunescu Petre, Toculet Victor. .. A ocolit securitatea tudoristii?
20 decembrie 2012 at 11:21 am
Nu am informții de genul celor pe care mi le cereți. Intuitiv aș spune că nu, dar acest subiect nu poate fi tratat pe bază de „intuiții”.
5 iunie 2016 at 12:38 pm
Doctrina despre răpire la care faceți referire a apărut după Luther, deci Luther nu avea cum să creadă în ea.
26 septembrie 2019 at 6:55 pm
Ati putea prezenta mai multe detalii despre traducerea Noului Testament realizata de G. Cornilescu (de unde s-ar putea procura aceasta traducere?)
21 august 2012 at 11:18 am
[…] Teodor Popescu, inflexibil până în clipa morţii […]
5 noiembrie 2013 at 1:32 pm
Ţinând cont că Tudor Popescu era contra celor care se botezau la maturitate, se prea poate că vouă, penticostalilor, nu vă dădea şansa să intraţi în cer; sau poate considera că veţi fi mântuiţi ca prin foc, iar lucrarea voastră va arde ca paiele. Cu toate acestea, a fost un om foarte serios în credinţă şi de o înaltă ţinută morală.
23 aprilie 2014 at 4:12 pm
cum putem afla despre dosarele liderilor unor biserici evanghelice neoprotestante, care inca sunt in viata?
Multumesc frumos!
23 aprilie 2014 at 4:21 pm
Numai făcând cercetare în arhive se poate afla. Vă acreditați ca cercetător, studiați o temă și cereți dosare.